Na današnji dan
2019
Umre kitarist Richard Brunelle, ki je pri Morbid Angel igral med l. 1985 in 1992
NAGRADNE IGRE
Traja do: 17. 9. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

11. 1. 2022
Morrowsworn - Where Crowns Are Forged Of Stars
samozaložba, 2021

V lanskem letu se je izpod izjemno produktivnih prstov Tilna Šimona rodil nov projekt, ki nosi ime Morrowsworn. Tilen je skozi svojo bogato glasbeno diskografijo poslušalcem postregel s kar nekaj izjemnimi izdelki, nazadnje je pod imenom Mossgiver izdal plošček z naslovom Led by the Glowing River. Tako sem bil zaradi predhodnih projektov nekako v prepričanju, da je Tilen tudi pri zadnji stvaritvi projekta Morrowsworn z naslovom Where Crowns are Forged of Stars ubral podobno pot, vendar sem se kar krepko uštel.

Morrowsworn in Where Crowns are Forged of Stars se v kar nekaj pogledih krepko oddalji od predhodnikov (Veldes in Mossgiver), kajti v celoti se odmakne od trših metalskih zvokov ter zaide v fantazijske dimenzije ambientalne glasbe s pridihom iz časa, ko so vladali kralji in po deželah romali trubadurji ter vitezi. Seveda pa zasanjanost in mističnost, ki se glasbeno pojavita že na samem začetku ploščka, poslušalca tudi prevzameta in popeljeta v čarobni svet vilincev in vseh magičnih bitij. In točno ta fenomen, da se ti skozi glasbo v podzavest prikrade občutek, da lahko z mislimi odtavaš daleč stran, je Tilnu s projektom Morrowsworn v celoti uspel.

Čeprav deluje album na trenutke enolično, ker se ves čas ohranja isti tempo in se melodije iz komada v komad kljub njihovi nepovezanosti naslanjajo druga na drugo, pa to povezanost s tem dosežejo ter ostanejo vseskozi zvesti istemu glasbenemu konceptu. Seveda je to v primeru Where Crowns are Forged of Stars najboljša izbira in prav to je namen ambientalnosti. Glasbeno te popelje v druge sfere in prepusti vsakemu posamezniku dovolj prostora, da sam odkrije tisto drobtinico v glasbi, ki ga umiri in se tako lahko prepusti občutkom, ki jih ta vzbudi v njemu.

Čeprav je album zelo kratek in niti približno ne postane »nadležen«, sem osebno na trenutke začel pogrešati ženski vokal v stilu Eldamar ter mogoče dodatek epskosti, kar pa bi na koncu celotnemu albumu vzelo ambientalnost in se tako prelevilo v novo ploščo Mossgiver ali Veldes. Tako pa se je rodil Morrowsworn, ki te s ploščkom Where Crowns are Forged of Stars popelje v svoj svet, poln lepih, magično zasanjanih in spokojnih melodij.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
23. 9. 2023
God is an Astronaut, Shadow Universe
Kino Šiška, Ljubljana
23. 9. 2023
Dangerous Meeting X
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
23. 9. 2023
AHAB, Arctic Sea Survivors, Kerbmaldarr
Escape, Dunaj, Avstrija
24. 9. 2023
God Is An Astronaut
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
24. 9. 2023
Necromancy Vol. VII: SitiS, Attitudes To Human Extinction, Snøgg
SUB, Gradec, Avstrija
26. 9. 2023
Cerebral Incubation, Epicardiectomy, Traumatomy, .357 Homicide
Orto Bar, Ljubljana