RECENZIJE

16. 5. 2024
Mrakomor - N​á​vraty B​á​sn​í​ků Proklet​ý​ch (Returns of the Damned Poets)
samozaložba, 2024

Mrakomor je black metal solo projekt iz daljnega vzhodnega češkega mesta Ostrava. Projekt je bil dolgo na mirovanju, nedavno pa se je Michael odločil, da ga znova obudi. Nekje od leta 2007 dalje so se v njem nabirale ideje, ki jih je zbral in iz katerih je nastal recenzirani plošček N​á​vraty B​á​sn​í​ků Proklet​ý​ch (Returns of the Damned Poets), ki že v imenu nakazuje, da gre za album, s katerim se vrača na sceno.

V black metalu me načeloma skorajda nič več ne preseneti. Sploh če se glasbeniki držijo nekih ustaljenih oziroma tradicionalnih zvokov in ritmov. Drugače je seveda, ko imam opravka s kakšnim eksperimentalnim ali progresivnim albumom, kjer se nikoli ne ve, kaj te lahko doleti. A Mrakomor in njegov album N​á​vraty B​á​sn​í​ků Proklet​ý​ch to nista. Niti približno nista eksperimentalna, progresivna ali sodobna. Sta tradicionalno klasična, »old school« in še kaj, kar spominja na black metal devetdesetih. Zakaj sem si torej vzel čas zanju? Ker me je parjenje surovega in umazanega garažnega zvoka s počasnimi romantičnimi melodijami, proizvedenimi s pomočjo akustične kitare, osupnilo. Verjetno se je tega v preteklosti že kdo spomnil, a sam česa takega, kot je Mrakomor, še nisem slišal. Svoje doda še tempo. Po navadi so »old school« bandi hitri, če so že umazani. A ne Mrakomor. Mrakomor širi umazanijo počasi, tako kot se je kuga nekoč širila po obličju Zemlje vztrajno in počasi. Proizvedena romantika potemtakem tudi ni lepa v smislu ljubezenske pesmi, temveč jo razumem kot izraz hrepenenja in čustvenega trpljenja. Ja, no, kako pa drugače?!?

Plošček ponuja vsega skupaj enajst pesmi, med katerimi za »oddih«, ki dejansko ni potreben, poskrbijo posamezne krajše akustične pesmi, med katerimi ne slišimo Michaelovega zadušenega in prav tako umazanega black metal krika. Čeprav (ali morda ravno zaradi tega) so komadi počasni, delujejo težki. Torej, ne pričakujte lahke in vedre glasbe, pa čeprav vas bo tale izdelek DSBM znal navdušiti. Kontradiktorno? Nezdružljivo? Morda, a tako na prvi posluh tudi deluje N​á​vraty B​á​sn​í​ků Proklet​ý​ch.


SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj