RECENZIJE

10. 8. 2022
Municipal Waste - Electrified Brain
Nuclear Blast Records, 2022

Ambasadorji modernega crossover thrasha se vračajo na sceno z eksplozivnim albumom Electrified Brain. Že sama naslovnica albuma (poklon Anthraxovemu Fistful of Metal?) slika vzdušje, ki bo poslušalca spremljalo skozi celoten album: avto-referenčni poklon metalu, pitju piva, žuranju in črnemu humorju.

Album otvori divji riff naslovnega komada Electrified Brain, in sicer v hitrostih, značilnih za projekt iz Richmonda. Municipal Waste so namreč skozi leta aktivnosti ustvarili karakteristično zvočnost, v kateri se sodobni hardcore punk in crossover thrash metal mešata v udarnem, a vsekakor nekoliko melodičnem amalgamu, ki ga ustvarjajo kitarski dueti Ryana Wastea in Nicka »Nickropolisa« Poulosa. Čeprav ni na albumu zaslediti večjih odstopanj od že znanega in v hipu prepoznavnega sloga, lahko v Electrified Brain slišimo masivnejši in bolj dodelan zvok, ki pa ohranja značilno punkersko direktnost projekta, riffe, polne groova, in vedno mladostniški glas vokalista Tonyja Foreste, ki kriči besedila, nabita s hudomušnim humorjem. Vokalist je pravzaprav priznal, da so bile v album vložene številne ure dela tako na kompozicijski kot tudi produkcijski ravni, saj je bil izid albuma začetno planiran za leto 2020, kar pa je zaradi pandemične situacije spodletelo. Med snemanjem je skupina poslušala veliko heavy metala, kar se kaže v terčnih duetih kitar kot v zaključku Demoralizer ali v riffu od High Speed Metal in tako dalje.

Tematike besedil bi lahko opisali kot skoraj klišejske znotraj metalskega ambienta, a so vedno podane s hudomušnim humorjem. Electrified Brain je namreč zgodba o nepravično usmrčenem obsojencu na električnem stolu, ki pa se vrne od mrtvih, da bi lahko utelesil željo po maščevanju. Tematsko je nedvomno zelo zanimiva vsebina Ten Cent Beer Night: incident na baseballski tekmi v Clevelandu, kjer se je promocijska poteza – prodaja piva po 10 centov na kozarec – kmalu spremenila v popoldan nemirov in pretepov med pijanim občinstvom.

Electrified Brain je ponovna jasna izpoved banda, ki je lastno govorico že dobil in jo le poskuša izpopolnjevati. Jasno je, da v tovrstnem ustvarjanju skupina tudi uživa, o čemer dovolj zgovorno priča obilica stranskih projektov članov, med katerimi so Iron Reagan, Cannabis Corpse in mnogo drugih, ter žur, ki ga ustvarijo, ko stopijo na oder. V glasbi Municipal Waste ne gre iskati pretiranih tehnicizmov ali eksperimentiranja. Če ste pa željni hitrosti, rezkih kitar, pivskih momentov in zabave, je Electrified Brain definitivno album za vas.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2022
Kings of Mercia - Kings of Mercia
Recenzija
22. 9. 2022
Teethgrinder - Dystopia
Recenzija
21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
Recenzija
15. 9. 2022
Lybica - Lybica
Recenzija
12. 9. 2022
Shadow Dungeon - Gæstgerýne
Recenzija
9. 9. 2022
Ensanguinate - Eldritch Anatomy
Recenzija
8. 9. 2022
Cordura - Annurth (EP)
Recenzija
6. 9. 2022
Revocation - Netherheaven
KONCERTI & FESTIVALI
26. 9. 2022
Spoiled, Mindknot
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
26. 9. 2022
Opeth, The Vintage Caravan
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
27. 9. 2022
Hexis, Iamdisease
Mladinski center Postojna
28. 9. 2022
Pallbearer, Elder, Irist
Orto Bar, Ljubljana
29. 9. 2022
In Obscurity Revealed, Razvalina
Kontejnr, Postojna
30. 9. 2022
Eruption (Release Show), Sarcasm, Tytus
Orto Bar, Ljubljana