RECENZIJE

29. 9. 2021
Ondfødt - Norden
Immortal Frost Productions, 2021

Ondfødt prihajata s Finske, kjer se igra veliko black metala, in tako to počne tudi recenzirani dvojec. Gre za zasedbo, ki je bila ustanovljena leta 2013 in takoj začela s proizvodnjo avtorske glasbe in z izdajanjem te. Sprva na EP-ju, v drugem letu obstoja je sledil prvenec, letos pa že bandov tretji celovečerec po vrsti. Ta nosi naslov Norden in je z 9 komadi ter dobrimi 38 minutami bandov najdaljši do zdaj.

Toda relativna kračina ne priča o tem, da imamo opravka z grind, thrash ali crust obarvanim black metalom, ki je znan po krajših komadih, temveč gre le za to, da sta med temi komadi tudi dva krajša instrumentala. Prvi nas pričakovano pričaka na začetku, drugi pa na sredini albuma, čeprav osebno ne slišim ali čutim neke potrebe po tem, da na klaviaturah osnovan psihedelični Fyri do dör deli album na dva dela oziroma ga s svojo atmosferiko upočasni. Ondfødt sicer igrata surov black metal v slogu drugega vala, se pravi black metala z začetka 90. prejšnjega stoletja, a tega začinita tudi s konkretno dozo melodike, zaradi katere je album dosti bolj poslušljiv in na prvo žogo, kot bi človek sprva mislil. Sploh Gifti från Tadjin, ki zaseda na albumu mesto tik pred nedavno omenjenim intermezzom, vsebuje poleg melodičnega riffa še kar dolgo in prav tako melodično kitarsko solažo, ki je ušesom zelo prijazna. Resda se nato album nadaljuje v bolj umazanem in surovem načinu, a zaradi svoje monotone narave, ki spominja na sodobne black metal kreacije, so tudi Mörkri & co. zelo dostopni ušesom. K temu pa še enkrat več pripomore kitarski solistični ekskurz v melodične vode.

Ondfødt z Norden ponujata torej zelo raznolik in razgiban black metal, ki bo resda morda na prvi pogled zadovoljil samo ljubitelje stare šole, a pod črto menim, da si ga lahko privoščijo tudi slušatelji sodobnejših zvokov.

SORODNE VSEBINE:
17. 11. 2022Azaghal napovedujejo nov single / Novice
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija