RECENZIJE

29. 9. 2021
Ondfødt - Norden
Immortal Frost Productions, 2021

Ondfødt prihajata s Finske, kjer se igra veliko black metala, in tako to počne tudi recenzirani dvojec. Gre za zasedbo, ki je bila ustanovljena leta 2013 in takoj začela s proizvodnjo avtorske glasbe in z izdajanjem te. Sprva na EP-ju, v drugem letu obstoja je sledil prvenec, letos pa že bandov tretji celovečerec po vrsti. Ta nosi naslov Norden in je z 9 komadi ter dobrimi 38 minutami bandov najdaljši do zdaj.

Toda relativna kračina ne priča o tem, da imamo opravka z grind, thrash ali crust obarvanim black metalom, ki je znan po krajših komadih, temveč gre le za to, da sta med temi komadi tudi dva krajša instrumentala. Prvi nas pričakovano pričaka na začetku, drugi pa na sredini albuma, čeprav osebno ne slišim ali čutim neke potrebe po tem, da na klaviaturah osnovan psihedelični Fyri do dör deli album na dva dela oziroma ga s svojo atmosferiko upočasni. Ondfødt sicer igrata surov black metal v slogu drugega vala, se pravi black metala z začetka 90. prejšnjega stoletja, a tega začinita tudi s konkretno dozo melodike, zaradi katere je album dosti bolj poslušljiv in na prvo žogo, kot bi človek sprva mislil. Sploh Gifti från Tadjin, ki zaseda na albumu mesto tik pred nedavno omenjenim intermezzom, vsebuje poleg melodičnega riffa še kar dolgo in prav tako melodično kitarsko solažo, ki je ušesom zelo prijazna. Resda se nato album nadaljuje v bolj umazanem in surovem načinu, a zaradi svoje monotone narave, ki spominja na sodobne black metal kreacije, so tudi Mörkri & co. zelo dostopni ušesom. K temu pa še enkrat več pripomore kitarski solistični ekskurz v melodične vode.

Ondfødt z Norden ponujata torej zelo raznolik in razgiban black metal, ki bo resda morda na prvi pogled zadovoljil samo ljubitelje stare šole, a pod črto menim, da si ga lahko privoščijo tudi slušatelji sodobnejših zvokov.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
ODPOVEDANO! The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
21. 1. 2022
ODPOVEDANO! Tormentor, Cult of Fire
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
29. 1. 2022
Madness of the Fall III: Dickless Tracy, Decatholicize, Human Host Body
Klub eMCe plac, Velenje
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana