RECENZIJE

14. 1. 2022
Pale Hands of Cold - Alpine Nocturno (demo)
samozaložba, 2021

Pale Hands of Cold je ambientalno-blackmetalski projekt enega možakarja. Ta se »skriva« za psevdonimom N.V. a.k.a Colhand in ima ali je imel poleg tega še prste vmes pri naslednjih zasedbah: Coldhand, ex-Stars Will Burn Your Flesh, Prophets Wear Gasmasks, Tunguskan Strain, ex-Children of Botox, ex-Ghost Fraud, ex-O.I.D., ex-The Devil and the Desert Wanderer, ex-V-3. Ob tolikšnem številu projektov še dodatno preseneča, da je uspel N.V. od ustanovitve Pale Hands of Cold v letu 2004 do danes posneti že kar deset dolgometražcev, en EP, dva kolaboracijska albuma, dva singla, en split in tri demote, med katere šteje tudi recenzirana izdaja Alpine Nocturno.

Demo Alpine Nocturno ponuja štiri pesmi, ki so bile posnete z daljšimi premori med letoma 2009 in 2019 in ki jih njihov kreator žanrsko uvršča med ambient/alpine black metal. Oznaka »ambient« vas seveda ne bi smela presenetiti, vendar »alpine« pa vsaj malo, če že ne konkretno. Ker je Slovenija podalpska država, v kateri je harmonika najbolj priljubljeno glasbilo, je kratek instrumentalni intro posnet ravno s tem glasbilom. Potem pa sledi osrednji in metalski del ploščka, komada Der Hüter des Winters in Wanderer Under the Frozen Sea of Stars, ki temeljita na repetitivnem black metalu. Zvok teh je garažno popačen, hreščanje in šumenje sta glavni točki dnevnega reda, tako da so vokali skoraj popolnoma neslišni in prepuščeni domišljiji poslušalca, enako pa velja za bobne, za katere bi celo lahko trdil, da jih ni. Ti sicer so nekje v ozadju, a si jih je v glavnem treba predstavljati, kako tvorijo spremljavo lead kitarskim linijam. In če te ne bi bile dovolj razločne, bi pri Alpine Nocturno dejansko lahko govorili le o noise/drone izdelku. Namesto tega pa bo plošček morebiti navdušil tudi tradicionaliste, ki znajo uživati predvsem v surovih začetkih drugega vala black metala.

Z zaključnim komadom Winterwood Anomaly, predvidevam, da je tudi ta kot intro instrumentalen, pa se N.V. po metalskem uvodu v noise/drone maniri oddalji od osrednjega dela ploščka in nas odnese v hladne in nevarne Alpe, kjer sta mraz in zima skorajda celo leto na programu. Pod črto torej plošček, ki je daleč od spoliranih kreacij sodobne glasbene produkcije, zaradi česar tudi njegova konzumacija ni priporočljiva za vsakogar.

SORODNE VSEBINE:
13. 5. 2019Pale Hands of Cold ne počiva / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
19. 8. 2022
Arch Enemy - Deceivers
Recenzija
18. 8. 2022
SepticFlesh - Modern Primitive
Recenzija
11. 8. 2022
Lintver - The Worst Is Yet To Come
Recenzija
10. 8. 2022
Municipal Waste - Electrified Brain
Recenzija
9. 8. 2022
Eruption - Tellurian Rupture
Recenzija
8. 8. 2022
Amon Amarth - The Great Heathen Army
Recenzija
5. 8. 2022
Iz ropotarnice: Kreator - Renewal
Recenzija
4. 8. 2022
Satyricon - Satyricon & Munch
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Krawal 2022
Jesenovec, Železniki
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras
20. 8. 2022
Kunigunda: Noctiferia, Hellcrawler, Reach A.D., Spirits of Stygia, Hurakan
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje