RECENZIJE

13. 1. 2022
Zludij - Eternal Fascism (EP)
samozaložba, 2021

Slovenska zasedba Zludij je nedvomno med najbolj aktivnimi, saj je od novembra 2020 izdala že kar pet albumov/EP-jev, s katerimi vsakič podajajo lasten pogled na različne tematike: Still Fear the Nuclear, ki so ga izdali marca 2021, se na primer dotika tematike jedrske energije, najnovejši Eternal Fascism, izdan 31. decembra 2021, pa prinaša komentar na današnjo situacijo in razporeditev moči.

Estetika projekta je precej blizu pankovski ali estetiki starošolskega grinda: DIY (samozaložba, preprostejše platnice), družbena kritika, surov zvok in tudi sama vsebina pesmi. Ta je podana na izredno preprosti, skoraj sloganski ravni – besedila so namreč kratka in »jedrnata« ter svarijo pred nevarnostjo ideologij in sprejemanja današnjih razporeditev moči (predvsem ekonomske in politične, ki se pa uresničijo z nasilno kontrolo za ohranitev današnje hegemonije).

Album traja približno deset minut, najdaljša pesem pa 93 sekund, seveda pa je Zludijev grind tako intenziven in nasičen, da glasbeno doživetje izgleda dokaj daljše. Ob sami glasbi k temu prispeva tudi sama zvočnost albuma, kjer so v ospredju vokal in bobni, kitara pa je nekoliko zadušena, v ozadju. Ta robata in groba zvočnost, ki je lahko na momente neprijetna, predvsem za poslušalce, ki niso vajeni zvrsti, pa istočasno poudarja vsebine besedil in jim dodaja sporočilnost, saj riše v mislih poslušalca podobo distopičnega sveta, proti kateremu je človeštvo namenjeno.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana
1. 2. 2022
Wiegedood, Portrayal Of Guilt
Arena, Dunaj, Avstrija
2. 2. 2022
ODPOVEDANO! Ozzy Osbourne, Judas Priest
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
10. 2. 2022
ODPOVEDANO! Hexis
MC Pekarna, Maribor