Na današnji dan
1988
Poison izdajo legendarni album Open Up And Say... Ahh!
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

2. 7. 2002

Kamelot

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: THOMAS
Vse boljši ameriški melodični metalci Kamelot so letos izdali peto studijsko ploščo Karma. Z njo so le še povečali svojo priljubljenost, kar je bilo opaziti tudi na njihovih poletnih festivalskih nastopih po Evropi. Po zadnjem, Wacken Open Air festivalu, sem se pogovarjal z vodjo, kitaristom Thomasom Youngbloodom.


MATJAŽ:
Wacken je po Gods Of Metal in Bang Your Head letos tretji festival, kjer sem videl Kamelot. Po moje je bil to tudi vaš najboljši nastop. Kaj ti misliš o tem in kako si zadovoljen z vašimi nastopi na festivalih?

THOMAS:
Na festivalih je vedno drugače igrati kot na turnejah. To pa predvsem zaradi tega, ker v bistvu ne moreš vplivati na sam zvok, ozvočenje. Vendar smo na prvih dveh festivalih, ki si ju omenil, dobili nekaj izkušenj in je bilo sedaj bolje. Smo pa zelo veseli, da smo lahko nastopali pred tako velikimi množicami ljudi.

MATJAŽ:
Glede vašega nastopa v Wacknu je bilo nekaj negotovosti, zato ste bili tudi med zadnjimi potrjenimi bandi za festival. Lahko kaj več poveš o tem in o vaši akciji, ki ste jo imeli na svoji spletni strani, ko ste fane pozivali, naj v Wacknu nosijo vaše majice.

THOMAS:
Ker smo v Nemčiji že kar močan band nismo mogli razumeti, da nas organizatorji niso vprašali, če bi tam igrali. Zato smo fane pozvali naj pridejo v Wacken s Kamelot majicami in nam pošljejo fotografije, na katerih so v njih oblečeni. Možno, da je to eden od razlogov, da so nas končno povabili, vendar mislim, da je imela prste vmes tudi naša založba.

MATJAŽ:
V Wacknu mi je bil tudi všeč bolj »divji« izgled pevca Kahna kot pa v Ballingenu, kjer je bil oblečen kot kak duhovnik. Bo nadaljeval s takim izgledom na odru ali je od koncerta do koncerta odvisno, kako je na odru oblečen?

THOMAS:
Ja, tisto je bil moj telovnik!! Mislim, da bomo v prihodnosti spremenili njegov image, tako da ga boste lahko na fotografijah in odru videli drugačnega kot do sedaj. Fanom se radi kažemo v različnih opravah, kar je tudi za nas zelo zanimivo.

MATJAŽ:
Če že govoriva o vaših nastopih; kako to, da še nimate potrjene evropske turneje? Album ste namreč izdali že konec aprila.

THOMAS:
Največji problem je časovna usklajenost. V zadnjem času je bilo zelo malo zanimivih bandov, s katerimi bi lahko šli na turnejo. Po vsej verjetnosti pa bomo v kratkem času potrdili evropsko turnejo.

MATJAŽ:
Se imate za dovolj velik band, da bi šli na evropsko turnejo kot headlinerji, ali boste zopet predskupina, kot lani Crimson Glory?

THOMAS:
V južnem delu Evrope bomo nastopali kot headlinerji, v Nemčiji pa nas od tega loči še kako leto. Seveda pa je to v največji meri odvisno od fanov.

MATJAŽ:
Na turneji s Crimson Glory ste posneli zelo dober koncertni album The Expedition. Edina pomanjkljivost na albumu je, da je na njem le osem pesmi. Zakaj ste sploh izdali ta album, kajti mislim, da ste sposobni izdati dvojni koncertni album. Razmišljate tudi že kaj o tem?

THOMAS:
Dvojni koncertni album bomo izdali v bližnji prihodnosti. Kar pa se tiče The Expedition albuma: sprva je bilo mišljeno, da bo izšel kot EP s petimi pesmimi, tako da je daljši, kot smo pričakovali. Nanj gledam kot na delček v naši zgodovini in je le bežen pogled v naše igranje v živo.

MATJAŽ:
Na tem albumu je tudi nova verzija komada We Are Not Separate z albuma Dominion. Ste kdaj pomislili, da bi sedaj s Khanom posneli več pesmi iz obdobja, ko je pri vas pel še Mark Vanderbilt?

THOMAS:
O tem smo govorili in najbrž bodo te pesmi izšle le kot bonus komadi. Sedaj se bolj posvečamo naši sedanjosti.

MATJAŽ:
Pa reciva še kaj o vašem zadnjem albumu Karma. To je vaš do sedaj najuspešnejši album. Ste ta uspeh pričakovali ali nanj le upali?

THOMAS:
Z rezultati smo zelo zadovoljni. Trdo delo in čas, ki smo ga vložili v pisanje komadov, je bilo dodobra poplačano. Že med samim snemanjem smo imeli odlične občutke in čutili smo, da bo album zelo dober. Tako da nad uspehom nismo preveč presenečeni, vendar vidimo pa, da se baza naših fanov vseskozi veča in to nas zelo veseli.

MATJAŽ:
Zakaj v bistvu naslov Karma? Ima to mogoče kaj opraviti z vašim osebnim življenjem?

THOMAS:
Karma je za nas definitivno zelo osebna plošča. Močno verjamem v to, da kar v življenju storiš, se ti tudi povrne. V bistvu sva oba s Khanom med snemanjem plošče začela verjeti v to filozofijo. Zaradi tega ni bilo težko nasloviti tako komad kot tudi ploščo s Karma.

MATJAŽ:
To je tudi vaš najbolj melodičen album do sedaj. Če ne bi vedel, da prihajate iz ZDA (razen Khana, ki je Norvežan), bi mislil, da ste evropski band. Ne spomnim se ameriškega banda, ki bi igral tipični evropski melodični metal. Ste vedno želeli igrati tak stil?

THOMAS:
Rekel bi da… Že od 12. leta naprej je name vplival evropski metal. Dokler niso začeli igrati Queensryche, nisem slišal nobenega ameriškega banda igrati v takem stilu. Ne vem pa zakaj bi morali vsi ameriški bandi zveneti kot old school metal.

MATJAŽ:
Mislim, da sta Sascha Paeth in Miro prava producenta za glasbo, ki jo igrate. V kakšni meri sta vplivala na vašo glasbo? Kako ste sodelovali med snemanjem?

THOMAS:
Pravzaprav je bil Miro kot koproducent in klaviaturist odgovoren za orkestralne dele. Mi smo mu predstavili naše ideje in nekaj delov, on pa jih je pretvoril v končni rezultat. Sascha je bil bolj odgovoren za snemanje kitar in bassov, imel je tudi nekaj zares odličnih idej za aranžmaje. Kot vsaka producenta pa sta kar najbolje pomagala definirati naš zvok.

MATJAŽ:
Miro je torej na plošči odigral klaviature, a na koncertih nastopate z Güntherjem Wernöm, klaviaturistom Vanden Plas. Zakaj on ali kak drug klaviaturist ne postane vaš stalni član?

THOMAS:
Za nas je veliko lažje sodelovati z Mirom v studiu in imeti gosta na koncertih. Kemija med nami štirimi v bandu je zaenkrat odlična. Mogoče bomo kdaj koga vzeli, vendar sedaj o tem ne razmišljamo.

MATJAŽ:
Na Karmi je tudi trilogija o Elizabeth Bathory, grofici iz 17. stoletja, ki je ubila 600 devic in se kopala v njihovi krvi z namenom, da bi ostala mlada. Kje si dobil to idejo in ali te zanimajo take stvari?

THOMAS:
Na to idejo sem naletel med branjem neke revije, ki govori o renesančni zgodovini. Hoteli smo zgodbo, ki bi simbolizirala zlobno stran Karme in njena zgodba je bila pravšnja za to. Vedno so nas zanimale teme iz zgodovine in duhovnosti.

MATJAŽ:
Misliš, da je to zares počela, ali je to le legenda?

THOMAS:
Težko reči, najbrž je nekje vmes med realnostjo in izmišljenim.

MATJAŽ:
Sedaj ste posneli trilogijo, ste mogoče že kaj razmišljali o tem, da bi posneli celoten konceptualni album?

THOMAS:
Konceptualne ideje bodo v naši prihodnosti vse bolj pogoste. O konceptualnem albumu smo že govorili in mislim, da bo tak že kar naš naslednji album. A ne mislimo se z ničemer omejevati. Na prvem mestu mora biti kakovost.

MATJAŽ:
Slišal sem tudi, da nameravate izdati DVD. Lahko kaj več poveš o tem?

THOMAS:
Naslov mu bo Kamelot RAW, na njem pa bodo koncertni posnetki, naše vaje, posnetki iz studia in še dosti zabavnih stvari. Mogoče bodo na njem tudi do sedaj še nikoli slišane pesmi.

MATJAŽ:
Kaj pa ostali načrti za prihodnost, kdaj lahko pričakujemo nov album?

THOMAS:
Aprila 2002 bomo začeli s snemanjem nove plošče, ki jo nameravamo izdati v septembru. Naslova zanj še ne vemo, vendar se bomo po vseh najboljših močeh potrudili, da bomo fanom postregli s kvalitetnim izdelkom, ki si ga zaslužijo.

MATJAŽ:
Hvala za intervju in nadaljujte z odlični delom še naprej.

THOMAS:
Hvala tebi in vsem Kamelot fanom!! Se vidimo januarja 2002 na turneji!
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
KONCERTI & FESTIVALI
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana