Na današnji dan
1984
Mötley Crüe predstavijo single Too Young to Fall in Love
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

23. 7. 2002

Evereve

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: MARTIN
V začetku junija so z obiskom Evereve končno na svoj račun prišli tudi ljubitelji gothic metala. Nemci so pripravljanje petega albuma prekinili z nekaj posameznimi koncerti in eden izmed njih je bil v Sežani. Z odličnim nastopom so dokazali, da so pravi koncertni band, na žalost pa zaradi premajhnega prostora nismo bili deležni njihovega celotnega showa. Pred nastopom sem se pogovarjal z bobnarjem MC W1febeater-jem (Martinom Claasom).


MATJAŽ:
Kakor vem ste prvič v Sloveniji, ne?

MARTIN:
Tako je, prvič.

MATJAŽ:
In kakšni so občutki?

MARTIN:
Težko reči, kajti tu smo šele 24 ur. Kaj dosti si nismo mogli ogledati, imeli smo zelo dolgo vožnjo. A do sedaj je vse v redu. Prostor je kar majhen, a ljudje so zelo prijazni. Smo zadovoljni. Vendar tu ne bomo preživeli dovolj časa, da bi lahko kaj več povedal o tem, kako je.

MATJAŽ:
Veliko igrate v tujini?

MARTIN:
Ja, kar dosti. Letos sicer ne toliko, a lani smo bili v Ameriki. Igrali smo tudi na Češkem, v Franciji, Švici. Poskušamo igrati povsod kjer lahko, kajti veliko je ljudi izven Nemčije, ki bi nas radi slišali in videli igrati v živo. Trudimo se po najbojših močeh.

MATJAŽ:
S kakšnimi pričakovanji greste v tujino, so ta drugačna kot v Nemčiji?

MARTIN:
Pričakovanj sploh nimamo, nikakršnih. No, seveda pričakujemo, da nas bodo ljudje poznali s studijskih plošč. A drugače res ne pričakujemo veliko. Do koncerta manjka ena ura in pojma nimam, kaj naj pričakujem. Kot takrat, ko smo igrali v Brnu na Češkem in nismo tam nikogar poznali ali česarkoli vedeli o tamkajšnjih ljudeh. To je drugačna država od naše. Na koncert je prišo 300 ljudi, kar je več kot smo mislili in vzdušje je bilo odlično. Kaj torej pričakovati? Najboljše bi bilo, da se srečamo z ljudmi, ki poznajo naše albume in spoznamo nekatere nove fane.

MATJAŽ:
Kako pa vam gre v Nemčiji?

MARTIN:
Res odlično. V bistvu nam gre po izidu albuma E-mania najbolje do sedaj. To je naš najbolje prodajani album do sedaj, igrali smo nekaj res velikih koncertov s Subway To Sally in In Extremo. S tem smo zelo zadovoljni in srečni.

MATJAŽ:
Na tem albumu ste z Nuclear Blast prešli k Massacre Records, na dosti manjšo založbo in postali ste večji, uspešnejši. Kako lahko razložiš to?

MARTIN:
To je zelo preprosto. Nuclear Blast ima tako veliko bandov in za vse ne more enakovredno dobro skrbeti. In na koncu smo bili nezadovoljni z njimi. Mi smo delali glasbo z vsem našim srcem, oni pa so bili preveč zaposleni z drugimi bandi. Massacre Records je dosti manjša založba, a imamo dosti bolj pravo pogodbo, pri njih smo eden prioritetnih bandov. Zato je uspeh večji.

MATJAŽ:
Kaj boste počeli poleti, mogoče igrali na kakšnih festivalih?

MARTIN:
Ja, malo že, ne veliko, kajti že pripravljamo nov material. Napisanih imamo osem novih pesmi. Delanje albuma ti vzame veliko časa, kajti vedno želiš narediti najbolje kar se da. Igrali bomo na nekaterih festivalih, tudi na kakšnem tujem, a večje turneje zaradi priprav na album ne bo.

MATJAŽ:
Kaj pa lahko pričakujemo na njem? Pred kratkim ste igrali s Subway To Sally in In Extremo, lahko pričakujemo, da boste v glasbo vpletli nekaj njihovih folk elementov?

MARTIN:
Ne, ne, nič takega ne bo. To ni Evereve. Vse, kar smo vzeli od njihovih turnej so njihovi fani. Težko je še reči, kaj pričakovati od albuma, kajti ta je še v zelo začetni fazi pripravljanja. Seveda imamo materiala veliko, a nič še ni končanega. Na žalost je še prezgodaj, da bi kaj več povedal o tem. Po vsej verjetnosti bo bolj kitarsko orientiran, a kakšnih večjih sprememb naj ne bi bilo. Nekako v E-mania smeri bo, a to bodo nove pesmi z novimi idejami.

MATJAŽ:
Kako potekajo priprave na nov album, kdo piše material, vsi člani banda?

MARTIN:
Tokrat to poteka veliko bolj skupinsko, vsi nekaj delamo. Ni tako, da bi nekdo imel idejo za neko pesem in jo nato sam v celoti naredil. Seveda vsak posameznik še ima svoje ideje, a na koncu vsi sodelujemo skupaj, vsi povejo svoje ideje. To je resnično zanimivo, kajti zaradi tega nastajajo nove, različne stvari.

MATJAŽ:
Kdo pa bo pel na albumu? Boste vzeli novega pevca ali bo pel kar klaviaturist MZ Eve 51?

MARTIN:
Mogoče bi pričakoval, da bomo vzeli novega pevca, kajti do sedaj smo jih že toliko zamenjali. A ne bo tako. MZ Eve 51 je sedaj tudi naš pevec in tako bo tudi ostalo, kajti z njim nam gre najbolje, res odlično. Vse delamo skupaj kot Evereve, brez kakršnihkoli zunanjih vplivov. Tako da je perfektno.

MATJAŽ:
Vendar na koncertih on le poje, klaviatur ne igra?

MARTIN:
Seveda, klaviature igra le na vajah in v studiu. Mi smo rock band, mi igramo za ljudi. Na koncertih ne moreš sedeti za klavirjem kot Elton John. On ni Elton John, on je frontman, pevec, v živo ne igra klaviatur. Te imamo na koncertih nasnete z albuma, playback torej.

MATJAŽ:
Kako pa je kaj s prvima dvema albumoma, ki ju je zelo težko dobiti, bo kakšen re-release?

MARTIN:
Ja, lahko bi si mislil kaj takega, da je prišel čas za starejše stvari, kajti sedaj pripravljamo peti album in smo že kar nekaj časa prisotni na sceni. Vendar bi bilo to za nas preveč dolgočasno. Mogoče bomo kdaj kasneje to naredili, a sedaj zagotovo ne, je še prezgodaj. Trenutno smo še polni novih idej. Če bi sedaj naredili re-release, bi se nam v nekaj letih lahko zmešalo, ker nismo izkoristili vseh idej, ki smo jih imeli. Drugič bo čas za to.

MATJAŽ:
Nekaj je še zelo zanimivega glede Evereve, vaša imena. Kje ste dobili ideje za takšna imena?

MARTIN:
Vseh stvari ne smeš vedno jemati preveč resno. Seveda igramo neke vrste temačno glasbo, nosimo temna oblačila, a v resničnem življenju se tudi mi radi zabavo, se smejimo in smo dobre volje. Z imeni pa je tako: v vseh lahko najdeš inicialke pravih imen, tako da obstaja povezava med njimi. Imena zelo ustrezajo celotnemu konceptu albuma E-mania. Naveličali smo se nas in ko smo si izmislili takšna imena, so nam bila takoj všeč. Mislim, da zvenijo v redu in da so drugačna. Nekaterim gredo sicer na živce, mi mislimo, da so smešna.

MATJAŽ:
Zase tudi pravite, da igrate cyber gothic metal. Zakaj cyber?

MARTIN:
Zakaj cyber? Očitno zaradi tega, ker se je veliko stvari spremenilo od našega prvega albuma. Sedaj delamo z novim človekom Jörgom Huttnerjem, ki skrbi za elektroniko in programiranje. K nam je vnesel veliko svežine in novih stvari. In če slišiš kaj novega, si potem izmisliš kaj novega. Ko smo slišali nove stvari, smo si rekli: »Kaj je to? Izmislimo si nekaj.« In tako smo si izmislili cyber. Trenutno je zelo moderno, to vemo, a glasba, ki jo delamo, ni tako moderna kot samo ime. Dandanes se srečuješ z mnogimi stvarmi, kot je recimo tudi internet. To je del vsakega življenja. Cyber nekako ustreza tudi malo vesoljskemu zvoku, ki ga imamo. Kdo ve, mogoče bo naslednji opis naše glasbe čisto drugačen. To je podobno kot z našimi imeni. Radi se igramo z besedami.

MATJAŽ:
Torej se nam ni treba bati, da boste postali moderni, do boste zašli v pop vode? Ostajate trdi.

MARTIN:
Ne, kot sem že rekel, na novem albumu bo veliko kitar. Mi ne bomo kot Mili Vanili ali kaj podobnega, he, he. Ne skrbi. Vedno smo bili dovolj agresivni in to želimo obdržati.

MATJAŽ:
Prej si dejal, da ne veš, kaj pričakovati od današnjega koncerta. Kaj pa mi lahko pričakujemo?

MARTIN:
Videl si prostor, majhen je, ne bo najlažje. A vendar je to za nas enak koncert kot prejšnji teden v Nemčiji, ko smo igrali pred 2000 ljudi, danes pa jih bo okoli 200. Za nas to ne pomeni nobene razlike. Mi radi delamo kar delamo in zato bo za nas današnji koncert enak vsem prejšnjim. Tudi ko igramo na vajah je enako. Vedno je tako, igranje obožujemo in zato smo prišli sem, tako daleč. Pričakujete lahko veliko pesmi z E-manie, nekaj starejših pesmi, vse boste poznali. Na odru bo veliko energije. Seveda nismo mogli s seboj prinesti vse pirotehnikeo, prostor je le premajhen in je ne bi mogli uporabiti. Bo nekaj manjših stvari, nič večjega. Bo bolj energično in manj efektov.

MATJAŽ:
OK, želim vam uspešen nastop in dober naslednji album.

MARTIN:
Hvala, hvala, jaz tudi.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana