Na današnji dan
1984
Mötley Crüe predstavijo single Too Young to Fall in Love
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

6. 8. 2002

Eidolon

Spraševal: Matjaž Prešeren
Odgovarjal: SHAWN
S tretjim albumom v zadnjih treh letih Eidolon dokazujejo, da v Kanadi obstaja še kaj drugega kot Annihilator. Pri njih se lahko govori o power metalu v pravem pomenu besede, poleg tega pa bodo na Coma Nation in ostalih albumih na svoj račun prišli tudi ljubitelji thrasha. Kaj več o bandu in albumu je povedal "njihova glava", bobnar Shawn Drover, ki skupaj z bratom Glenom, bivšim kitaristom Kinga Daimonda, tvori udarno dvojico Eidolon.


MATJAŽ:
Pravkar ste izdali svoj novi album Coma Nation. Po mojem mnenju je to vaš najboljši album do sedaj in nekakšen logičen korak naprej v vašem razvoju. Kako ste vi zadovoljni z albumom?

SHAWN:
100% se strinjam s tabo. Po mojem mnenju moraš vedno poizkusiti narediti bolje kot v preteklosti in mislim, da nam to uspe z vsakim albumom. To je naš najbolj raznovrsten album do sedaj. Zares smo hoteli v drugo smer, seveda pa nismo želeli iti izven meja heavy metala. Osebno nikoli nisem 100% zadovoljen s tem kar delamo, vendar mislim, da smo kljub temu naredili zelo dobro ploščo.

MATJAŽ:
Ja, album je dosti bolj raznovrsten kot prejšnji. V njem je veliko agresivnosti, udarnosti, pa tudi bolj melodičnih in počasnejših delov ne manjka. Ste nameravali narediti tak album, ali je tak nastal sam po sebi med pisanjem pesmi?

SHAWN:
V bistvu je nastal kot kombinacija obojega. Ko sem začel pisati album, sem vedel, da ne želim narediti tako brezkompromisno udarnega, kot je bil Hallowed Apparition. Vsi naši albumi se razlikujejo drug od drugega in tudi novi ni nobena izjema. Vedeli smo, da tokrat želimo iti v drugo smer; in to smo tudi naredili.

MATJAŽ:
In kdo je največ prispeval k albumu, ti in tvoj brat Glen?

SHAWN:
Tako je. Glen je tokrat prispeval več idej kot ponavadi. Imel je veliko zamisli za svoje kitarske riffe, seveda sem tudi jaz imel svoje. Skupaj sva skombinirala najboljše in naredila album.

MATJAŽ:
Kako pa se z Glenom razumeta? Je kaj bratske tekmovalnosti med vama, podpirata en drugega?

SHAWN:
Med nama nikoli ni bilo nobene tekmovalnosti, to je zelo otroško. Vse najino delo podrejava bandu, vse narediva za band. Tu ni govora o kakšnih zvezdah ali egotih. Tega v bandu preprosto ne dovoliva. Tako sranje je absolutno patetično in nezdravo. Do sedaj sva vedno povsod odlično sodelovala.

MATJAŽ:
Kmalu po lanskem nastopu na Bang Your Head festivalu ste se razšli s pevcem Brianom Soulardom. V bistvu ste vi želeli, da odide. Zakaj?

SHAWN:
Več razlogov je bilo za to. V glavnem so bili glasbene narave, nekaj je bilo tudi osebnih. Kot pevec enostavno ni napredoval. Vedeli smo, da če želimo stopiti korak dalje, moramo narediti določene spremembe.

MATJAŽ:
Kako ste prišli do novega pevca Pata Mullocka, ga je bilo težko najti?

SHAWN:
Pata smo preizkusili na avdiciji, tako kot ostale, ki so se prijavili. Ugotovili smo, da je Patov vokal tiso, kar smo iskali, tako da smo mu dali priložnost. Je totalno 100% v metalu, kar je pomembno, da si član našega banda.

MATJAŽ:
Res ste našli dobrega pevca. Tudi on je razlog, da ste zdaj močnejši kot band. Če ga primerjaš z Brianom, lahko poveš, kje so njegove prednosti?

SHAWN:
Strinjam se s tabo. V bistvu nismo želeli spremeniti našega stila, želeli smo le boljšega pevca z večjim razponom in večjo raznovrstnostjo vokala. Pat ima te zmožnosti, tako da je vse spet dobro.

MATJAŽ:
Je mogoče že pel kje drugje? Njegovo ime je še zelo neznano.

SHAWN:
Pel je v nekaterih lokalnih bandih, vendar ti kaj več o tem resnično ne bi vedel povedati.

MATJAŽ:
Kakšne pa so bile kaj reakcije medijev na novega pevca in album Coma Nation?

SHAWN:
Do sedaj so bile reakcije najboljše v naši karieri. Zgleda da vsi, razen manjših izjem, mislijo, da je to naš najboljši album. S tem se moram strinjati v vseh pogledih.

MATJAŽ:
Prej sva že omenila, da ste lani igrali na Bang Your Head festivalu. Kako je bilo igrati pred tako množico ljudi? Je bil to vaš največji koncert do sedaj?

SHAWN:
Igrati na Bang Your Head festivalu je bilo izjemno doživetje za nas. Za mene osebno je bil to res največji koncert, na katerem sem igral. Glen pa je v času, ko je igral s Kingom Daimondom, že večkrat igral na takih velikih koncertih.

MATJAŽ:
Kaj si misliš o takšnih festivalih? Kot se spomnim, sta se z bratom cela dva dni sprehajala okoli s kamero, tako da mislim, da sta tam uživala?

SHAWN:
Ja, cela atmosfera tam je prav neverjetna. Vse je kot nekakšna ogromna heavy metal družina, ki podpira metal glasbo. Zelo se nadejamo, da bomo nastopili na čim več takšnih festivalih.

MATJAŽ:
Ti je bil kakšen band še posebej všeč na tem festivalu, je mogoče igral kateri od tvojih najljubših?

SHAWN:
Zame so Judas Priest najboljši metal band vseh časov. Zato je bilo izredno doživetje deliti oder z njimi. Kreator so tudi bili pravi vrhunec. Pa tudi Megadeth, Stratovarius in ostali so bili odlični.

MATJAŽ:
A poleg tega festivala mislim, da niste dosti nastopali po Evropi. Kdaj vas lahko pričakujemo na evropski turneji?

SHAWN:
To je stvar, o kateri se moramo pogovoriti z našo založbo Metal Blade. Mi bi se zelo radi odpravili na turnejo in mislim, da ko bo čas pravi, se bomo zagotovo odpravili na turnejo. Upamo, da bomo nastopali tudi na festivalih. Tam je res vsak band zelo izpostavljen širokemu krogu ljudi.

MATJAŽ:
Kakšna pa je kaj situacija za metal bande v Kanadi? Kako ste vi uspešni doma?

SHAWN:
V Kanadi smo vse bolj in bolj popularni, vendar scena tam ni niti približno tako dobra kot v Evropi. Poleti nameravamo odigrati nekaj kanadskih koncertov, na katerih bi promovirali našo novo ploščo. Upamo, da bodo ti koncerti uspešni.

MATJAŽ:
Shawn, najlepša hvala za intervju. Upam, da vas kmalu vidimo v Evropi.

SHAWN:
Hvala vsem, ki ste prebrali ta intervju in ki podpirate Eidolon. Upam, da se čimprej srečamo v Evropi.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
30. 4. 2024
The Ossuary, Motorowl, Wizard Master, Chains
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 5. 2024
Sedem Minut Strachu, Usnu?, Urethra
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
3. 5. 2024
Heavy Psych Sounds Fest Italy 2024
Teatro Miela, Trst, Italija
3. 5. 2024
Keep of Kalessin, Hate, Kamra
TrainStation SubArt, Kranj
3. 5. 2024
Negative Slug, Her Highness, Béton Brut
Dva Osam, Zagreb, Hrvaška
3. 5. 2024
Angel’s Ex, Defy
Orto Bar, Ljubljana