RECENZIJE

18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
On Parole Productions, 2022

Deprivacija je zasedba iz Litve, ki jo je pot prinesla v Slovenijo in združila s slovensko založbo On Parole Productions, zaradi česar sem tudi sam postal pozoren nanjo. Zasedba je bila ustanovljena leta 2014, le leto kasneje pa je sledil prvi demo in nato že tudi kar dolgometražni prvenec Dugne. Potem je trajalo še šest let, da je luč sveta ugledal drugi celovečerec Nematoma Ranka, sprva v samozaložbi, lani pa s pomočjo naše založbe še v omejeni obliki na CD-ju. In zdaj smo tukaj.

Album Nematoma Ranka sestavlja pet komadov, od tega je sredinski Adatų Takais nekakšen intermezzo, ki »preseka« album na dva dela. V grobem lahko zatrdim, da je prvi del bolj (post) blackmetalsko obarvan, medtem ko je drugi del bolj atmosferično sludgerski. Ampak zakaj samo v grobem? Enostavno. Če bi moral dati minutažo enega ali drugega žanra na tehtnico oziroma jo zmeriti z minutami, bi bil rezultat takšen. Kar pa ne pomeni, da je album povsem dvoličen, da prvi del nima nobene veze z drugim in obratno. Sploh ne. Seveda najdemo black metal tudi v drugem delu, kakor najdemo sludge in atmosferiko v prvem.

Toda upam, da vas nisem preveč zavedel z zgornjim zapisom. Omenjeni »intermezzo« ni atmosferične narave, je le kratek, manj kot štiriminutni sludge/pank ekskurz med dvema paroma komadov, katerih dolžina je med 10 in 13 minut. Razumljivo je torej, da je naloga tega komada tudi v tem, da poslušalcu s svojo dinamiko ponudi malo več in predvsem drugačne energije, kot jo ponujajo ostali štirje komadi. Ti so tudi hitri, zlasti začetek naslovnega komada, s katerim se začne recenzirani album, je zaradi svojega blackmetalskega pristopa avtorjev najljubši, medtem ko po drugi strani naslednji Nesibaigiantis Laukimas prepriča z atmosferičnim vložkom v drugi polovici, ko ponavljajoče sludge ritme spremljajo zadušeni kriki iz ozadja.

Poleg težkih sludge ritmov še clean kitare umirijo vzdušje, medtem ko je repetitivnost skozi celoten album na visokem nivoju, skupek opisanega pa tvori album, v katerem bodo znali uživati predvsem zahtevnejši poslušalci, ki v metalu ali glasbi na splošno ne iščejo trenutkov na prvo žogo, temveč se pustijo presenetiti na dolgi rok. Če sem vas z opisanim uspel nagovoriti, naj vas še razveselim z dejstvom, da bo zasedba v začetku februarja nastopila v Sloveniji, in sicer bo odigrala kar štiri koncerte.

SORODNE VSEBINE:
6. 6. 2011Kreation Kodex - Puzzles Of Flesh / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
Recenzija
3. 1. 2023
Versatile - Atra Bilis (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
27. 1. 2023
Dream Theater
A4 Studio, Bratislava, Slovaška
27. 1. 2023
Ottone Pesante
Figa Rock Bar, Koper
27. 1. 2023
Iron Median, Not`N`Vun, AC/DC cover band, Metröpolis
Cvetličarna, Ljubljana
28. 1. 2023
Hei'An, Their Dogs Were Astronauts
Kino Šiška, Ljubljana
28. 1. 2023
Cowboys from Hell, Kaoz
TrainStation SubArt, Kranj
28. 1. 2023
The Canyon Observer
Narodni dom Maribor, Maribor