RECENZIJE

18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
On Parole Productions, 2022

Deprivacija je zasedba iz Litve, ki jo je pot prinesla v Slovenijo in združila s slovensko založbo On Parole Productions, zaradi česar sem tudi sam postal pozoren nanjo. Zasedba je bila ustanovljena leta 2014, le leto kasneje pa je sledil prvi demo in nato že tudi kar dolgometražni prvenec Dugne. Potem je trajalo še šest let, da je luč sveta ugledal drugi celovečerec Nematoma Ranka, sprva v samozaložbi, lani pa s pomočjo naše založbe še v omejeni obliki na CD-ju. In zdaj smo tukaj.

Album Nematoma Ranka sestavlja pet komadov, od tega je sredinski Adatų Takais nekakšen intermezzo, ki »preseka« album na dva dela. V grobem lahko zatrdim, da je prvi del bolj (post) blackmetalsko obarvan, medtem ko je drugi del bolj atmosferično sludgerski. Ampak zakaj samo v grobem? Enostavno. Če bi moral dati minutažo enega ali drugega žanra na tehtnico oziroma jo zmeriti z minutami, bi bil rezultat takšen. Kar pa ne pomeni, da je album povsem dvoličen, da prvi del nima nobene veze z drugim in obratno. Sploh ne. Seveda najdemo black metal tudi v drugem delu, kakor najdemo sludge in atmosferiko v prvem.

Toda upam, da vas nisem preveč zavedel z zgornjim zapisom. Omenjeni »intermezzo« ni atmosferične narave, je le kratek, manj kot štiriminutni sludge/pank ekskurz med dvema paroma komadov, katerih dolžina je med 10 in 13 minut. Razumljivo je torej, da je naloga tega komada tudi v tem, da poslušalcu s svojo dinamiko ponudi malo več in predvsem drugačne energije, kot jo ponujajo ostali štirje komadi. Ti so tudi hitri, zlasti začetek naslovnega komada, s katerim se začne recenzirani album, je zaradi svojega blackmetalskega pristopa avtorjev najljubši, medtem ko po drugi strani naslednji Nesibaigiantis Laukimas prepriča z atmosferičnim vložkom v drugi polovici, ko ponavljajoče sludge ritme spremljajo zadušeni kriki iz ozadja.

Poleg težkih sludge ritmov še clean kitare umirijo vzdušje, medtem ko je repetitivnost skozi celoten album na visokem nivoju, skupek opisanega pa tvori album, v katerem bodo znali uživati predvsem zahtevnejši poslušalci, ki v metalu ali glasbi na splošno ne iščejo trenutkov na prvo žogo, temveč se pustijo presenetiti na dolgi rok. Če sem vas z opisanim uspel nagovoriti, naj vas še razveselim z dejstvom, da bo zasedba v začetku februarja nastopila v Sloveniji, in sicer bo odigrala kar štiri koncerte.

SORODNE VSEBINE:
30. 1. 2023Deprivacija / Intervju
20. 11. 2020Srd / Intervju
11. 7. 2013Gonoba - Endless Cycles / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija