Na današnji dan
2016
Izide novi album Black Wizard z naslovom New Waste
NAGRADNE IGRE
Traja do: 29. 1. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

3. 10. 2019
Ellende - Lebensnehmer
AOP Records, 2019

„ … in dieser Welt
ist es nicht schwer.
Ihr seid selbst
das Krebsgeschwür.
Ich hasse euch … “

 

Zgoraj navedeni citat, del skladbe Der Blick wird leer, prikazuje nit, ki jo je Lucas Gosch izbral pri novem, že tretjem dolgometražcu avstrijske black metal zasedbe Ellende z naslovom Lebensnehmer (Jemalec življenj). Tako je že iz naslova razvidno, da je Lebensnehmer glasbeno in besedilno nadaljevanje oziroma bolje rečeno nadgradnja predhodnika Todbringer (Prinašalec smrti), saj oba albuma povezuje smrt, kot prinašalec ali po drugi strani jemalec življenja, rezultat je enak – izjemno razgiban in dodelan atmosferični black metal iz hiše Ellende.

Nov izdelek je tudi tokrat vizualno oblikoval Lucas sam, razlika v primerjavi s predhodnikom je le ta, da je Lebensnehmer izšel pri nemški založbi AOP Records. Album na prvi pogled strukturno ne predstavlja nekaj posebnega, osem skladb s skupno dolžino 51 minut. Vendar je po nekajkratnem poslušanju takoj jasno, da ni tako, saj lahko album brez zadržkov razdelimo na tri dele, ki skupaj tvorijo nestandardno konceptualnost.

Prvi del ali bolje sam začetek albuma predstavlja za Ellende značilen miren uvod, ki poslušalca s svojo mirnostjo, spokojnostjo zavede in ga na koncu potegne v brezkompromisni black metal. Zanimivost prvega dela je, da so skladbe glasbeno za Ellende netipično vesele in mogoče celo za odtenek preveč epske, kar pa nikakor ni slabo. Skladbi Augenblick in Die Wege poslušalca tako pritegneta, saj sta skupaj z uvodom dovolj razgibani, nabiti z energijo, pa tudi z mirnejšimi deli, ki melodično ustvarjajo atmosferičnost v vseh pogledih, in ga ne izpustita več iz rok.

Prehod iz prvega v drugi del predstavlja četrti komad na albumu, ki je tudi drugi instrumentalni, z naslovom Ein Stück Verzweiflung. Balada, ki v primerjavi z začetnim komadom ne želi ustvariti oziroma doseči eksplozije v poslušalčevem dojemanju, ampak z mirnostjo in melodijo solaž v njegov um postavi vprašanje, dvom in negotovost. Ti občutki se prenesejo tudi v naslednjo skladbo, ki že s samim naslovom poudari, da pride do spremembe razpoloženja (Der Blick wird leer – Pogled postane prazen). Če je prvi del albuma mogoče deloval nekoliko netipično za Ellende, v drugem delu na plano privrejo melanholičnost, izgorelost in vsa jeza, ki jo premore človeški um. Stopnjevanje vseh emocij doseže vrhunec prav na koncu, ko se komad brez epiloga in dolgovezenja v trenutku zaključi.

Ta nenadni zaključek lahko vzamemo tudi kot prehod na tretji in tudi zadnji del albuma. Ločnico tako kot med prvim in drugim delom ponovno predstavlja instrumentalni komad, ki pa je v primerjavi z obema prejšnjima nekaj povsem drugačnega. Zvončki, ponavljajoči se zvoki najrazličnejših instrumentov, zvoki iz narave, ki prekleto spominjajo na stvaritve iz hiše Burzum, umirijo telo in duh ter ju pripravijo na zadnje dejanje … Umarmung des Eiswinds tukaj ne predstavlja nič drugega kot zatišje pred nevihto. In to kakšno nevihto!

Že na samem začetku z glasnim krikom privre na površje agresija in s seboj prinese vse slabo, vso brezupje, ki je na koncu doseglo vrhunec. Smrt je zmagala in življenje je bilo vzeto. A kljub vsemu, kljub temu neizbežnemu zaključku se najde tisti zadnji vdih, tisti kanček veselja, ki je prepletal celotno zgodbo, celotno pot skozi ploščo. In kako to bolje doseči kot so to dosegli Ellende z zadnjo skladbo Atemzug? Tako se zaključi krog, ki ga ustvari album, kot nekakšen krog življenja, ki se spokojno z zadnjim vdihom in izdihom konča.

Lebensnehmer je album, ki je pisan na kožo vsakemu ljubitelju atmosferičnega black metala s post/blackmetalskimi prijemi, ki glasbi dodajo dovoljšno širino, da ne postane enolična, dolgočasna in predvidljiva. Če ste privrženci takšne glasbe, so Ellende kot nalašč za vas. V živo jih bo naslednje leto možno videti tudi na jubilejni 15. ediciji festivala Kaltenbach Open Air.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
Recenzija
3. 1. 2023
Versatile - Atra Bilis (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
29. 1. 2023
Katatonia, Sólstafir, Som
Arena Wien, Dunaj, Avstrija
30. 1. 2023
Deprivacija, Ater Era
Kontejnr, Postojna
1. 2. 2023
Revocation, Goatwhore, Alluvial, Creeping Death
Viper Room, Dunaj
2. 2. 2023
KoD: Deprivacija, Sign of the Devil
Orto Bar, Ljubljana
3. 2. 2023
On Parole XXI – 21 let založbe On Parole
Kulturno društvo Svoboda Trbovlje
3. 2. 2023
Beesus, Jegulja
Figa Rock Bar, Koper