Na današnji dan
1975
Rodi se norveški glasbenik Satyr
NAGRADNE IGRE
Traja do: 20. 11. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 11. 2022
Exhumed - To the Dead
Relapse Records, 2022

Zgodovinska death/grind zasedba Exhumed se dve leti po splitu Twisted Horror z drugim projektom frontmana in kitarista Matta Harveyja Gruesoma in samo leto po izdaji EP-ja Worming vračajo na glasbeno sceno z novim dolgometražcem To the Dead. Skupina je pred izidom že objavila besedilni video za Carbonized in videospot za single Drained of Colour. To the Dead je nekakšno nadaljevanje ustvarjanja banda, kot smo ga že poznali: hiter, nasilen, umazan in tehničen death metal z izrazitimi vplivi goregrinda.

Že od prvih sekund naprej nam Harvey in kolegi nakažejo, kako se bo odvilo naslednjih 40 minut. Prvi komad Putrescine and Cadaverine je že takoj odličen konglomerat horrorskih tematik, zapakiranih v debele plasti blastbeatov in agresivnih dvokitarskih riffov, medtem ko se Harveyjev visok vokal in growl Rossa Sewaga izmenjujeta v grotesknem dialogu. Glasba kalifornijskega banda se v tem smislu ni kaj dosti spremenila v vseh letih delovanja – jasen je vpliv Carcass, temveč je skupina utrdila in izpopolnila prepoznaven slog. Združevanje death metala, (gore)grinda in horrorskih tematik je že zdavnaj preverjeno sredstvo za zagotovljeno zabavo. To the Dead na nek način vključuje celotno ustvarjanje zasedbe iz San Joseja – od gnusa albuma Gore Metal (1998) do bolj tehničnih in melodičnih (kitarskih) prijemov, značilnih za novejši material. Skok v preteklost nam tako takoj ponudi začetna dvojica komadov Putrescine & Cadaverine in Drained of Colour, kjer izstopajo predvsem grind komponente. Glasba nadaljuje svojo hitro agresijo v Carbonized, z Rank and Defiled pa je že bližje death metalu, medtem ko se grind komponente, kot so prehodi s hitrih tupa-tupa ritmov do nečloveških blastbeatov, in »žagajoči« riffi postopoma bolj vrivajo v vsak komad do zaključka albuma. Prav tu doseže brutalnost svoj vrhunec, v dvojici komadov z jasno zgovornimi naslovi Defecated in Disgusted. V To the Dead gre dodatno kompozicijsko globino verjetno pripisati tudi sodelovanju bivših članov pri pisanju pesmi, s katerimi so glasbeniki še v dobrih odnosih. Izraziti starošolski način komponiranja dosega nove dimenzije gnusa s sodobnejšo produkcijo: vsaka instrumentalna linija je čista in razločna kljub neverjetni masi zvoka, ki se stalno pretaka iz zvočnikov.

Umetniško delovanje bandov, kot so Exhumed, priča o zmožnosti ustvarjanja še kako zanimive glasbe brez posebnih slogovnih sprememb in kljub številnim spremembam članov, ki jih je skupina doživela v vseh letih obstoja. Tako posnet material kot živo nastopanje skupine sta jasen pokazatelj užitka in ljubezni, ki ju Kalifornijci z Mattom Harveyjem na čelu čutijo do te glasbe in grozljivk.

SORODNE VSEBINE:
24. 10. 2022Exhumed objavili cel album / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
24. 11. 2022
Exhumed - To the Dead
Recenzija
23. 11. 2022
Hei’an - imago
Recenzija
18. 11. 2022
Cronica - Ukony
Recenzija
16. 11. 2022
Buss - Aroused
Recenzija
11. 11. 2022
Iz Ropotarnice: Saturnus - Paradise Belongs to You
Recenzija
9. 11. 2022
Hangar 55 - Asylum
Recenzija
8. 11. 2022
Kampfar - Til klovers takt
Recenzija
7. 11. 2022
Inflected - The Abode Of The Damned
KONCERTI & FESTIVALI
1. 12. 2022
KoD: Maskardh, Dethrone the Corrupted, Okl's FruitLoops
Orto Bar, Ljubljana
1. 12. 2022
Holy Mother, Zaria
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
2. 12. 2022
Straightline, Jegulja, Vulvarine
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
3. 12. 2022
Nile, Krisiun, In Element, Wrath Of The Nebula
Orto Bar, Ljubljana
4. 12. 2022
Nightwish, Amorphis, Turmion Kätilöt
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
5. 12. 2022
Heilung, Eivør, Lili Refrain
L56, Ljubljana