NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

24. 11. 2022
Exhumed - To the Dead
Relapse Records, 2022

Zgodovinska death/grind zasedba Exhumed se dve leti po splitu Twisted Horror z drugim projektom frontmana in kitarista Matta Harveyja Gruesoma in samo leto po izdaji EP-ja Worming vračajo na glasbeno sceno z novim dolgometražcem To the Dead. Skupina je pred izidom že objavila besedilni video za Carbonized in videospot za single Drained of Colour. To the Dead je nekakšno nadaljevanje ustvarjanja banda, kot smo ga že poznali: hiter, nasilen, umazan in tehničen death metal z izrazitimi vplivi goregrinda.

Že od prvih sekund naprej nam Harvey in kolegi nakažejo, kako se bo odvilo naslednjih 40 minut. Prvi komad Putrescine and Cadaverine je že takoj odličen konglomerat horrorskih tematik, zapakiranih v debele plasti blastbeatov in agresivnih dvokitarskih riffov, medtem ko se Harveyjev visok vokal in growl Rossa Sewaga izmenjujeta v grotesknem dialogu. Glasba kalifornijskega banda se v tem smislu ni kaj dosti spremenila v vseh letih delovanja – jasen je vpliv Carcass, temveč je skupina utrdila in izpopolnila prepoznaven slog. Združevanje death metala, (gore)grinda in horrorskih tematik je že zdavnaj preverjeno sredstvo za zagotovljeno zabavo. To the Dead na nek način vključuje celotno ustvarjanje zasedbe iz San Joseja – od gnusa albuma Gore Metal (1998) do bolj tehničnih in melodičnih (kitarskih) prijemov, značilnih za novejši material. Skok v preteklost nam tako takoj ponudi začetna dvojica komadov Putrescine & Cadaverine in Drained of Colour, kjer izstopajo predvsem grind komponente. Glasba nadaljuje svojo hitro agresijo v Carbonized, z Rank and Defiled pa je že bližje death metalu, medtem ko se grind komponente, kot so prehodi s hitrih tupa-tupa ritmov do nečloveških blastbeatov, in »žagajoči« riffi postopoma bolj vrivajo v vsak komad do zaključka albuma. Prav tu doseže brutalnost svoj vrhunec, v dvojici komadov z jasno zgovornimi naslovi Defecated in Disgusted. V To the Dead gre dodatno kompozicijsko globino verjetno pripisati tudi sodelovanju bivših članov pri pisanju pesmi, s katerimi so glasbeniki še v dobrih odnosih. Izraziti starošolski način komponiranja dosega nove dimenzije gnusa s sodobnejšo produkcijo: vsaka instrumentalna linija je čista in razločna kljub neverjetni masi zvoka, ki se stalno pretaka iz zvočnikov.

Umetniško delovanje bandov, kot so Exhumed, priča o zmožnosti ustvarjanja še kako zanimive glasbe brez posebnih slogovnih sprememb in kljub številnim spremembam članov, ki jih je skupina doživela v vseh letih obstoja. Tako posnet material kot živo nastopanje skupine sta jasen pokazatelj užitka in ljubezni, ki ju Kalifornijci z Mattom Harveyjem na čelu čutijo do te glasbe in grozljivk.

SORODNE VSEBINE:
24. 10. 2022Exhumed objavili cel album / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
Recenzija
10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
KONCERTI & FESTIVALI
31. 5. 2023
ODPOVEDANO! Pantera
Gasometer, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Celeste
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana
31. 5. 2023
Ne Obliviscaris, Persefone, The Omnific
Viper Room, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Pantera
Barba Negra, Budimpešta, Madžarska
31. 5. 2023
Chaoseum, Black Corona, Edicius' Dream
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
2. 6. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
Letališče Letnany, Praga, Češka