RECENZIJE

8. 5. 2012
HellSword - Blasphemy Unchained
Haliaetum Records, 2012

Ljubljanska blackened speed metal zasedba HellSword je nastala leta 2009, junija 2011 je v samozaložbi izdala svoj prvi demo posnetek Blasphemy Unchained, marca 2012, le dobrih devet mesecev kasneje, pa je po njegovi razprodaji sledila ponovna izdaja z nekoliko spremenjenim in daljšim izborom pesmi. Dodana je bila avtorska pesem Burn The Chapel, priredbo pesmi Witchcraft legendarnih Bathory pa je zamenjala nekoliko primernejša priredba pesmi Live Like An Angel (Die Like A Devil) nič manj legendarnih, morda za nianso kultnejših Venom.

Kdor se je v zgornjem stavku spotaknil ob besedo »primernejša«, naj ne skrbi, razlaga sledi takoj. Beseda namreč nakazuje boljše ujemanje glasbe Hellsword z glasbo Venom, dodatno potrditev subjektivnega mnenja pa ponuja plošček sam, na katerem se prvih pet avtorskih pesmi zliva s šesto neavtorsko iz hiše Venom. Podobnosti in sorodnosti se najdejo tako na akustični kot tudi strukturni ravni, medtem ko bežen pogled na naslove pesmi dopušča tudi sorodnosti na besedilni ravni. Dodatna pikica na i, ki nedvomno vzbuja močnejše asociacije z Venom kot z Bathory, je spremenjen dizajn zgoščenke in z njim vred tudi spremenjena naslovnica. Ta zaradi kozla v obliki pentagrama namreč močno spominja na naslovnico Welcome To Hell (Venom). Kdor torej ne ve, kako zvenijo Venom, sedaj tudi ne ve, kako zvenijo HellSword, zato ga čaka domača naloga, ki jo mora čim prej nadoknaditi.

Sicer pa seveda tudi primerjave z Bathory sploh niso zgrešene, ravno nasprotno. Tako Venom kot Bathory, kakor tudi Celtic Frost, Hellhammer ter še kakšen kultni band iz začetka osemdesetih prejšnjega stoletja so skupine, na katerih temelji sodobni black metal – kakršen koli že je dandanes. Ti bandi so utemeljitelji black metala, nekateri od njih so mu ostali zvesti preko trideset let, zato je dobrodošlo, da se je poleg množice old-school thrash, death ali black metal bandov na sceni pojavila tudi zasedba, ki časti prvi val black metala, čeprav k razvoju glasbe ne prispeva veliko ali celo nič.

V kolikor bodo HellSword obdržali predstavljen nivo kakovosti, jim ni treba skrbeti za prodajo studijskega prvenca.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
ODPOVEDANO! The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
21. 1. 2022
ODPOVEDANO! Tormentor, Cult of Fire
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
29. 1. 2022
Madness of the Fall III: Dickless Tracy, Decatholicize, Human Host Body
Klub eMCe plac, Velenje
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana