RECENZIJE

12. 10. 2020
Horn - Mohngang
Iron Bonehead Productions, 2020

Nerrath je leta 2002 ustanovil solo projekt pod imenom Horn. Gre za zanimivo mešanico black metala s poganskimi prvinami, ki se jim zadnje čase vedno pogosteje dodajajo orkestralni in ambientalni vložki. Vsekakor zanimiva kombinacija, ki se je skozi čas iz klasičnega pagan metala prelevila v omenjeno mešanico zvrsti in tako začela dobivati samosvojo podobo ter je zdaj z zadnjo izdajo z naslovom Mohngang postala značilni znak Nerrathovega ustvarjanja.

Po zelo temačnem in epsko naravnanem uvodu, kjer je začutiti tesnobo in nelagodje, se Mohngang z drugim komadom Satt scheint der Sud der Tat, ki je bil predhodno izdan kot single, prevesi v za mnoge vrhunec celotnega albuma. Satt scheint der Sud der Tat vsebuje vse, kar predstavlja Horn. Že uvod, ki spominja na Billy Idolovo belo poroko, nakaže posebnost tega komada.

Elegantno izpeljan, poln energije in atmosferike doseže točno to, kar je za takšen komad pomembno – da se poslušalcu s spevnimi folk melodijami usede v uho in tam ostane dalj časa, hkrati pa predstavlja eleganco, ki poslušalca v trenutku prevzame.


Čeprav se zdi, da je sam začetek dejansko vrhunec celotnega ploščka, ponuja Mohngang še veliko več. Tako lahko kaj kmalu ugotovimo, da se Horn glasbeno nenehno razvija, kar se občuti v vsaki melodiji, vsakem delu, ki je premišljeno zgrajen, kar je zelo dobro opazno v bolj blackmetalsko obarvanemu De står her somsletta.

Raznolikost med samimi komadi sicer ne ponuja nekaj novega, Nerrath ne odkriva tople vode, saj se drži preverjenega recepta predhodnih izdaj, a kljub temu doseže želen učinek. Počasi poslušalcu postane jasno, da ima album kot tak več vrhuncev, kar odlično prikazuje edini komad v angleščini (skozi celoten album se prepletajo nemščina in skandinavski jeziki) Upstream Canals, a Ship’s Bell Sounds, ki plošček s čustvi, izraženimi z vokalom, veličastno in mogočno povzdigne stopničko višje.

Sam zaključek albuma se po razgibanem prepletanju melodičnih in spevnih ritmov ter surovega blackmetalskega rjovenja prevesi v mirnejši del s posebno skladbo Die mit dem Bogen auf dem Kreuz, odigrano z godali in klavirskimi zvoki, ki album elegantno združi v strnjeno celoto, saj se zaključni komad lahko povezuje s turobnim in temačnim uvodom ter že skoraj mogočno pripelje začeto do konca.

Horn je projekt, ki je skozi osem izdaj pokazal, kakšno glasbeno pot je ubral Narrath in zakaj kljub preverjenim zasnovam vzbudi zanimanje mnogokaterega novega poslušalca. Mohngang bo tako prepričal vse ljubitelje tega žanra ter poskrbel, da ne bodo ostali samo pri tej izdaji, temveč potipali tudi prejšnje. Morda pa še bolj navdušijo. Vredno je poskusiti.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija