RECENZIJE

15. 2. 2022
Inflected - Hiraeth (EP)
samozaložba, 2022

Konec prejšnjega meseca smo vam predstavili svežo domačo metal zasedbo Inflected. Pri tej gre dejansko za dvojec, ki ga sestavljata Sani Može (Luminescence, ex-Underground) in pevka, učiteljica glasbe in komponistka Nina Pohleven. Njun prvi studijski izdelek je EP z naslovom Hiraeth, ki obsega vsega skupaj tri pesmi in ne dosega 20 minut.

EP otvori pesem Black Orchid, ki v začetnih sekundah ponuja napačno sliko o tem, kaj sledi v nadaljevanju. Udarni kitarski in bobnarski ritmi v kombinaciji z zadušenim krikom iz ozadja niso glasbena podoba, ki bi bila značilna za Hiraeth. Toda takoj, ko se oglasi Nina, se stvari postavijo na svoje mesto. Progresivni death metal ritmi se umaknejo melodičnim metal melodijam, ki so celostno gledano počasnejše in spokojnejše. V nadaljevanju EP-ja dobi Nina na vokalu družbo, saj se mestoma oglasi Sani z death metal growlom, s čimer ustvari priljubljeno in tudi pričakovano protiutež »lepemu« petju. Hkrati pa dodaten ženski vokal iz ozadja podčrta glavni lajtmotiv ploščka, ki v kombinaciji z besedili v smislu »You are not alone« in »Take my hand« deluje zelo pozitivistično. In podobno, kot je črno-bela igra vokalov, se tudi na instrumentalni ravni stvari spreminjajo, pretakajo iz udarnega vzdušja v nežnejše in nazaj. Rezultat teh nihanj je razgiban EP, katerega glavna rdeča nit je Ninin vokal, ki je ves čas močno v ospredju. In tako je Hiraeth tudi posnet. Seveda je instrumentalni del več kot dobro slišen, toda vokal je tisti, ki igra glavno vlogo gostitelja.

Za zaključek bi bilo primerno, če bi potegnil vzporednice s tem ali onim metal bandom. A ker se osebno bolj redko gibljem v teh vodah, se ne spomnim nobene pametne primerjave. Zamislite si torej band s poudarkom na ženskem vokalu, pri čemer pa tudi instrumentalni del ponudi kakšen zanimiv trši kitarski riff, s katerim se do določene mere rišejo vzporednice s Sanijevim instrumentalnim projektom Luminescence.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 2. 2023
Iz ropotarnice: Sundown - Design 19
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
KONCERTI & FESTIVALI
4. 2. 2023
Metal Erection XIV: Smrt, Deprivacija, AYD
MC Pekarna, Maribor
4. 2. 2023
Hangar 55, Moshead, Black Camo
Klub Jedro, Medvode
4. 2. 2023
Kadabra, Warlung, Buss
Kulturni Dom Prosek Kontovel, Italija
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica