RECENZIJE

15. 7. 2021
Machine Head - Arrows in the Words from the Sky (EP)
Nuclear Blast, 2021
Avtorica: Tina Urek

Machine Head, ena izmed (naj)večjih ameriških oziroma svetovnih groove/thrash metal zasedb, je od zadnjega dolgometražca Catharsis pričela z rednim izdajanjem singlov. Vse od precej burne menjave članov sta v trenutni zasedbi poleg Robba Flynna ter Jareda MacEacherna še Matt Alston na bobnih ter Vogg na kitari, ki je morda bolj znan kot kitarist zasedbe Decapitated. Kar se tiče Machine Head, je Robb Flynn vse od začetka korona krize oziroma bolje rečeno že veliko prej, nekje od vstopa nekdanjega predsednika Trumpa na položaj, izjemno družbeno-kritično aktiven – pa ne le v besedilih zasedbe, ampak tudi na družbenih omrežjih. Poleg rednih objav »Diary of a frontman…«, ki se dostikrat dotaknejo aktualnih zadev oziroma dogajanja po svetu, pa v tandemu z Jaredom vsak petek preko Facebooka (ali Twitcha) igra v živo v sklopu t. i. Happy Hour. Dogodek skoraj vedno traja približno 2 uri, fanta pa vsakič postrežeta z drugačnim materialom. Vsekakor dobra stvar, ki je bila tudi zelo dobro sprejeta in podprta s strani poslušalcev – omembe vredno je tudi to, da so dogodki povsem brezplačni, a z možnostjo neposredne donacije.

No, pa da se vrnemo nazaj k sveži izdaji Arrows in the Words from the Sky. Ta je dobila pri poslušalcih izjemno mešane kritike. Nekateri so jo označili za popolno zmedo, češ, da je morda čas, da se fantje odločijo, ali bodo igrali thrash, groove ali nu-metal. Spet drugi so EP sprejeli kot hitro in kakovostno potovanje po praktično vsem najbolj klasičnem, kar nam lahko Flynn in ekipa ponudijo. No, moje mnenje pa lahko hitro strnem v nekaj stavkov.

Prvi komad Become the Firestorm sicer spominja na dobre čase albuma The Blackening, prav takšen je namreč začetek. Udaren, odličen Flynnov vokal, hitre in udarne kitare, thrash, brez olepševanja. Klasični MH. Potem pa prideta refren in Jaredov clean vokal, kjer se moje poslušanje dotičnega komada zaključi. Jared namreč odpoje tako, kot bi mu nekdo stal na vratu. Povsem prisiljeno, brez zraka, res slabo. Škoda, glede na to, da je Flynn bolj vešč vokalist. No, vsekakor pa je vmesni groove ponovna svetla točka, ki ji sledi še kakovostno preigravanje kitare v solaži. A žal meni celoten komad uniči tisti grozni vokal v refrenu. Sledi mu Rotten, ki ne razočara, prav tako pa tudi ne preseneti. Povsem klasičen groove komad, ki ga človek na Machine Head albumu tudi pričakuje. Družbeno kritično besedilo, brez nepotrebnih melodij, kratko in jedrnato – klasika. Kot mnogi pravijo, pa je stopnička višje zadnja, naslovna pesem. Gre namreč za balado, ki ji sama najraje prisluhnem in jo tudi vedno najraje čakam na izdaji Američanov. Če Jaredu dela clean vokal težave, pa je Robb pravi ekspert v čustvenem petju, ki lahko kadar koli preide v trši growl. Obenem je zasedba izjemno vešča v počasnem vpeljevanju instrumentov in dvigovanju komada višje in višje brez posebno grobih prehodov. Če niste ravno redni poslušalec zasedbe ali pa ste se morda naposlušali njihovih klasik, vam vsekakor priporočam, da prisluhnete vsaj temu.

Machine Head so z izdajo Arrows in the Words from the Sky pokazali, da tudi z novo zasedbo niso za odpis, so pa kljub vsemu tu in tam ustrelili v prazno. Izdaja vsekakor ni najboljša, ni pa tudi slaba. Komadi si po kakovosti sledijo tako, kakršno je njihovo zaporedje na 15-minutni izdaji, fantje pa so poskrbeli, da je pokrit celoten spekter njihove žanrske ponudbe.

SORODNE VSEBINE:
28. 3. 2018Machine Head - Catharsis / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
9. 8. 2022
Eruption - Tellurian Rupture
Recenzija
8. 8. 2022
Amon Amarth - The Great Heathen Army
Recenzija
5. 8. 2022
Iz ropotarnice: Kreator - Renewal
Recenzija
4. 8. 2022
Satyricon - Satyricon & Munch
Recenzija
3. 8. 2022
Civil War - Invaders
Recenzija
2. 8. 2022
Khold - Svartsyn
Recenzija
28. 7. 2022
Alestorm - Seventh Rum of a Seventh Rum
Recenzija
26. 7. 2022
Dust Collector - Cum Together (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
10. 8. 2022
Kamfest: Shining
Kreativna četrt Barutana, Kamnik
12. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022
Štuk, Maribor
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Vigilance, Challenger
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji