Na današnji dan
2011
Amon Amarth izdajo svoj osmi album Surfur Rising
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

29. 5. 2020

Snovalci slovenske metal scene: Fundamentum

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: NUŠA

Ime intervjuvanke: Nuša Vehovec
Ime organizacije/društva: Fundamentum
Lokacija delovanja: Ljubljana
Glasbena zvrst/žanr: metal/rock/punk
Kontaktna e-pošta: fundamentum.org@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/fundamentum666
Članica banda: ne

DEJAN: Kdaj in kako si se začela ukvarjati z organizacijo koncertov? Je bilo načrtno?

NUŠA: S koncerti sem se začela ukvarjati iz radovednosti, ker me je zanimalo, kako potekajo stvari v ozadju. Začela sem v TrainStation Subartu, kjer sem delala kot prostovoljka, nato pa sem se lansko leto udeležila delavnice »Šola odprtih vrat: organizacija prireditev in glasbeni management« v prostorih TrainStation Subarta, kjer sem spoznala Dirty Skunks. Ni bilo ravno načrtovano, da bi začela delati za njiju, a zdaj sem, kjer sem; delam za Dihurčka in mi ni prav nič žal, da sem ponudila pomoč.

DEJAN: Kako se je vse skupaj nadaljevalo po tvojem prvem koncertu?

NUŠA: Prvi koncert, na katerem sem delala za Dihurčka, je bil Rings of Saturn v Orto Baru, kjer sta opazila, da sem resna za delo, in tako smo se zmenili za delo naprej in posledično tudi pogovorili o novem ciklu koncertov.

DEJAN: Kdo je ustanovil društvo in kako je prišlo do imena Fundamentum? Ima ime kakšen poseben pomen?

NUŠA: Ideja za Fundamentum je nastala bolj na predlog Dihurčkov, ali bi s fanti, ki tudi pomagajo pri koncertih, naredili svoj cikel koncertov, kjer bi iz prve roke videli, kaj pomeni organizirati koncert, kaj vse moraš narediti, koliko je pogovarjanja oziroma pregovarjanja in podobno.
Ideja našega cikla koncertov je predstaviti nove, manj poznane slovenske bande širši publiki, take bande, ki so del tega, kar ohranja našo glasbeno sceno živo. Kot nek temelj, ki drži ustanovo pokonci. To pa predstavlja beseda »fundamentum«.

DEJAN: Lahko na kratko opišeš ekipo, v kateri deluješ?

NUŠA: V ekipi nas je 5. Skupaj iščemo nove bande, Žan je glavni pri kontaktiranju bandov in pri opisu dogodkov, Jan je naš dizajner plakatov, Fabo digitalizira Janovo delo in doda podatke, ki še manjkajo, pri sami izvedbi koncerta in lepljenju plakatov po Ljubljani. Poleg Žana, Jana in Fabota sodeluje še Jernej, jaz pa skrbim za SAZAS, račune in pregled financ. Seveda pa tudi konstantno »težim« kolegom glede vsega, kar lahko. (hehe)

DEJAN: Začeli ste torej delovati na pobudo Dihurčkov. V kolikšni meri pa sta Dihurčka vpeta v vaše delo? Zagotovo se kdaj z njima posvetujete, vendar pa ste ob tem pri svojem delu povsem samostojni?

NUŠA: Dihurčka sta nam na začetku zelo pomagala z nasveti, kje in kako začeti. Sedaj pa nam pomagata pri SAZAS-u, pri izdajanju računov in pri pridobivanju datumov za evente.
 
DEJAN: Koliko koncertov ste do zdaj pripravili za ljubljansko publiko?

NUŠA: Do sedaj smo imeli štiri koncerte, čeprav bi jih mogli imeti šest, ampak smo zadnja dva morali prestaviti zaradi situacije z virusom.

DEJAN: Glede na to, da seznam resnično še ni dolg, nam bi lahko zaupala, kateri so to bili? Morda pa je bil kakšen član banda na katerem od njih in bi zaradi tega želel sodelovati z vami.

NUŠA: Prvi koncert smo imeli 15. novembra lani, in sicer s skupinami March of War, Usil in Sickbreed. Drugi koncert smo imeli 20. decembra, nastopali pa so Relentless Youth, Drobovina in Ways of a Heretic. Naslednji koncert smo izvedli 24. januarja letos s Protype5, Amalgam in Decatholicize, četrtega in zaenkrat zadnjega pa smo imeli na valentinovo s skupinami Trobec, Wasted Time in Old Bridge Cartel.

DEJAN: Delujete samo v Ljubljani ali še kje drugje?

NUŠA: Zaenkrat delujemo samo v Ljubljani, saj smo večinoma vsi od tu.

DEJAN: Pa imate željo, da bi se pomaknili tudi izven Ljubljane? V katero smer?

NUŠA: Možnosti so, da se pomaknemo kamor koli, ampak ker smo ravno začeli, bomo kakšno sezono še v Ljubljani, potem pa bomo videli, kam nas pripelje vse skupaj.

DEJAN: Obstaja kakšna stvar, ki je pri organizaciji koncertov ne maraš?

NUŠA: Zaenkrat še nisem naletela na kar koli, kar ne bi marala.

DEJAN: Kaj te pa pri tem delu najbolj veseli?

NUŠA: Najbolj me veseli to, da lahko mladim bandom ponudim priložnost stopiti na oder, da pokažejo svojo ustvarjalnost.

DEJAN: Ali pri bandih, s katerimi sodelujete, kar koli pogrešaš?

NUŠA: Pa niti ne. Mogoče bi pri nekaterih bandih z vidika komunikacije rada videla boljšo odzivnost, ampak takih je bolj malo. Zaenkrat sem kar zadovoljna z vsem.

DEJAN: Kaj te je pri tvojem delu najbolj presenetilo?

NUŠA: Mislim, da sta nas Dihurčka kar dobro pripravila na večino stvari oziroma pripetljajev, ki se lahko zgodijo, tako da me zaenkrat ni še nič presenetilo.

DEJAN: Razumem, da delate z mladimi in neznanimi bandi, a me vseeno zanima, če je imel kateri kdaj kakšno zahtevo, ki je nikakor nisi želela izpolniti?

NUŠA: Zaenkrat še noben ni imel nobenih posebnih zahtev.

DEJAN: Glede na to, da je vaše društvo še relativno mlado, je verjetno trenutno vaš glavni cilj, da se uveljavite. Pa vendarle bi me zanimalo, ali že imate na področju organiziranja koncertov kakšne konkretne razvojne cilje za prihodnost?

NUŠA: Trenutni cilj je nabrati izkušnje in se naučiti kaj novega.

DEJAN: Imaš na svojem seznamu želja morda kakšen band, ki bi ga rada predstavila ljubljanski publiki?

NUŠA: Trenutno me najbolj zanimajo Kranjčani Sakrabolt, saj so novi na sceni. Bi pa seveda tudi rada videla, da nas kontaktira čim več novih bandov, ker hočemo publiki predstaviti nekaj novega.

DEJAN: Bolj direktnega poziva ali vabila mladim bandom, ki si želijo nastopiti v prestolnici, skorajda človek ne more izreči. Upam, da si lahko s svojimi besedami koga prepričala.

DEJAN: Kaj bi priporočala mladim bandom, ki se pripravljajo na svoj prvi nastop, oziroma takšnim, ki so komaj pred kratkim prvič stopili na oder?

NUŠA: Najbolj pomembna je komunikacija med bandom in organizatorjem. Če se potrebuje kakšna informacija, je pomembno, da se ta čim prej posreduje. V primeru vprašanj, pa naj se bandu zdijo še tako neumna, se naj tudi vedno obrnejo na organizatorja. Bolje je, da se vpraša, kakor pa da ostane neka stvar nedorečena in pride zaradi tega na dan koncerta  do nepotrebnih komplikacij.

DEJAN: Katere pogoje morajo izpolnjevati bandi, da lahko sodelujejo s Fundamentum?

NUŠA: Naš edini pogoj je, da en mesec pred in po koncertu, ki ga organiziramo mi, ne nastopajo v Ljubljani.

DEJAN: Kakor zaenkrat zgleda, v bližnji prihodnosti še zmeraj ne bo nobenih koncertov. Kdaj vi nadaljujete s svojim programom in bi želela kateri dogodek posebej izpostaviti?

NUŠA: Zadnja dva koncerta smo prestavili na september in oktober. Izpostavila bi koncert, ki ga imamo načrtovanega za 18. september, kjer nam bodo družbo delali Maskardh, Iamdisease, Grob in March of War. Koncert ne bo v Orto Baru, kjer se po navadi odvijajo naši dogodki, ampak bo v Channel Zero. Za ta dogodek bo možno kupiti karte v preprodaji, in sicer preko On Parole Productions.

DEJAN: Kako to, da ste selili koncert na Metelkovo?

NUŠA: Koncert bi morali imeti 3. aprila, saj je bil takrat tam termin prost in sta nam Dihurčka rekla, da naj poskusimo izvesti večjo produkcijo. Poleg tega pa smo želeli praznovati rojstni dan Žana in Jana.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija