Na današnji dan
1985
Slayer izdajo svoj drugi album Hell Awaits
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

3. 11. 2021

Temperance

Spraševal: Erik Gregori
Odgovarjal: MARCO PASTORINO

Temperance je mlajši band iz Italije, ki trenutno doživlja velik razvoj. Kar mu daje unikaten pečat, so ušesu prijetne melodije, ki nastanejo preko spoja glasov treh vokalistov. Pohvalijo se lahko kar z osmimi izidi v 7 letih, kar je najverjetneje posledica dejstva, da so vsi člani banda zelo izkušeni glasbeniki. Nekateri so glasbeni učitelji, drugi so producenti, vsi pa imajo pretekle izkušnje tudi z drugimi bandi. Pogovoril sem se s kitaristom Marcom, ki nam je predstavil prihajajoči album Diamanti, ki bo izšel 19. novembra letos. Temperance boste lahko kmalu slišali v živo tudi pri nas, saj bodo Slovenijo prvič obiskali prihodnjega marca kot support band Tarje. Do takrat pa jih lahko spoznate preko Marcovega pričevanja.

 

ERIK: Najprej te v imenu ekipe Paranoid lepo pozdravljam in se ti zahvaljujem, da si si vzel čas, da se nam predstaviš. Kako si? Bi rad začel s kakim posebnim sporočilom?
MARCO: Hvala, pozdrav tudi vam! Kot prvo sem izredno vznemirjen, saj se bližamo datumu, ko bo izšel album Diamanti, predvsem pa je vznemirjenje še večje zaradi obdobja. Priložnosti, da bi igrali v živo, ni bilo preveč, predvsem so odpadli datumi za predstavitev albuma Viridian, predhodnika Diamanti, saj se je začelo prvo zaprtje za preprečevanje širjenja virusa. Zato smo se takoj popolnoma posvetili novemu albumu in ja … se že veselim izdaje ter še enkrat lepo pozdravljam vse. Upam, da se srečamo marca v Sloveniji!

ERIK: Ker so vas že potrdili kot support band za koncert Tarje, bo to vaš prvi obisk Slovenije kot Temperance?
MARCO: Da, drži, že pred časom so nas potrdili. Bomo prisotni!
ERIK: Super, gotovo se srečamo! Glede na to, da boste prvič pri nas, bi mogoče za uvod povedal kaj o sebi? Vem, da imaš več aktivnih projektov in sodelovanj, nekaj smo jih tudi mi pokrili preko novic.
MARCO: Seveda. Moj glavni projekt je seveda Temperance, s katerim smo aktivni že sedem let. Med drugim bo Diamanti že šesti studijski album banda, če ne upoštevamo letošnjega izida, tj. akustičnega EPja z nekaj še neobjavljenimi pesmimi. Pred štirimi leti pa smo izdali tudi DVD v živo, na katerem sta sodelovala tudi godalni kvartet in zbor. Uff … imamo torej kar osem izidov v sedmih letih. Poleg projekta Temperance se ukvarjam tudi z glasbeno produkcijo, pisanjem pesmi in sem večkrat gost pri različnih projektih, med katerimi bi izpostavil Virtual Symmetry. V tem bandu iz Švice sodelujem kot vokalist. Z njimi gremo na turnejo skupaj z Evergrey čez natanko leto dni, torej septembra in oktobra 2022. In ustavili se bomo tudi v Sloveniji, in sicer bomo nastopili 9. oktobra v Ljubljani.

ERIK: Evo iz nič, na več obiskov letno, super! Bi nam sedaj razložil nekoliko podrobneje kdo vse ste Temperance, od kod prihajate? Mogoče vašo strnjeno zgodovino delovanja?
MARCO: Band se je rodil v začetku leta 2014. Na začetku je band deloval med Novaro in Milanom (op. a. oboje Italija), saj smo vsi prihajali iz teh krajev. Tekom let smo zamenjali člane skupine, sedaj smo nekoliko bolj razpršeni po Italiji. Sam prihajam iz okolice Milana, ostala dva vokalista prihajata iz Vidma, torej ne daleč tvojim krajem. Bobnar je iz Neaplja in basist iz okolice Torina. V teh letih smo širom sveta opravili skoraj 250 koncertov. Imeli smo več turnej po Evropi, japonsko turnejo, ameriško turnejo, igrali smo tudi na križarki 70.000 Tons of Metal in imeli smo nekaj datumov v Rusiji. Igrali smo z Within Temptation, Nightwish in … in Slipknot, da! Tudi Slipknot! Zdaj bomo februarja in marca na evropski turneji s Tarjo, konec marca pa bomo štartali tritedensko turnejo kot headlinerji.
ERIK: Zanimivo, ste kar aktivni.
MARCO: Smo ja, hahaha.

ERIK: No, gremo dalje v vašo sodobnejšo zgodovino. S prejšnjim albumom ste začeli novo, pomembno sodelovanje.
MARCO: Aha, smo ja. Moram pa priznati, da smo, tako kot večina bandov, začeli tako, da so nas ljudje spoznali preko prvih izidov. Vendar smo imeli že po tretjem albumu, The Earth Embracess Us All, sledilce iz cele Evrope. Nekaj tudi iz ostalih držav, vendar predvsem iz Evrope. Od tu dalje se je začelo premikati, saj smo šli dvakrat ali trikrat na leto v Veliko Britanijo. Po tej plošči smo izdali DVD Maschere, ki zaključuje poglavje banda s prvo, originalno zasedbo. Od tu smo nadomestili pevko z dvema pevcema in od takrat nam je situacija kar eksplodirala v rokah! Izdali smo album Of Jupiter and Moons, ki vsebuje tudi dve pesmi, Of Jupiter and Moons (istoimenska pesem kot album) in Last Hope in the World of Hopes, ki sta dosegli preko milijon ogledov na Youtubu in poslušanj na Spotifyju. Od tu dalje smo začeli z večjimi, evropskimi turnejami, nakar so nas kontaktirali iz avstrijske založbe Napalm Records, pri kateri smo lani izdali Viridian, kar nam je odprlo še nekaj novih vrat. Žal smo bili primorani, tako kot ostale zasedbe, pavzirati vse turneje zaradi svetovne pandemije in ja … takrat se je vse nekoliko zaustavilo. Sedaj pa bomo izdali nov album Diamanti, zopet pri Napalm Records, in upamo, da nam bo sedaj uspelo, da se ves trud zadnjih treh let poplača.
ERIK: Držimo pesti. Album Diamanti bo kmalu izšel. V novembru, če se ne motim?
MARCO: Tako je, ja, 19. novembra.
ERIK: Super. Album Jupiter & Moons zaseda tudi pri meni pomembno mesto, saj je bila to moja prva recenzija pri Paranoidu. Takrat sem želel predstaviti manjši band iz Italije in ja …
MARCO: Aha ja, no vidiš, hahaha! Hvala!

ERIK: No, ravno takrat sem, sicer v svoji še neizkušenosti, opazil, da ste začeli dodajati nove elemente in pričeli ste z raziskovanjem drugačnih poti. Kaj lahko pričakujemo na Diamanti? V smislu, če lahko pričakujemo novosti v evolucionističnem kontekstu banda ali ste se odločili, da boste nadaljevali po na novo zastavljeni poti?
MARCO: No, v tem kontekstu, kar se tiče Temperance, skušamo vedno predstaviti kako novost iz albuma v album, kar se glasbe tiče. Obenem pa ohranjamo naše glavne pečate, to so vokalne harmonije, deli posameznih pesmi s posebnimi glasbenimi aranžmaji, super-melodične prvine, itd. Na Diamanti pa smo ponovno vključili nekaj kompleksnejših vokalov, ki so bili že prisotni na starejših izidih, kot na primer a capella vokali. Te smo že več časa želeli ponovno vključiti v naše delo, z novim izidom pa se je pojavila priložnost, kar me izredno veseli. Mogoče smo na tej izdaji nekoliko zapostavili elektronski pečat skupine z raznimi deli, v katerih so nastopali sintesajzerji, v prid orkestralnih in simfoničnih delov. Verjetno smo se s tem izidom nekoliko približali simfoničnim zvrstem, vendar še vedno ohranjamo naš kontekst. Po nekaj sekundah poslušanja vsak razume, da smo to mi, ne skrbi.
ERIK: Nobene skrbi, sploh! To je vaše delo in zamisli so vaše, meni je vse OK, vi samo dostavljajte naprej!
MARCO: Hahaha!
ERIK: Če se še malo navežem na Jupiter & Moons. Osebno sem na albumu zelo cenil pesem Daruma's Eyes. To je izredno močan komad z velikim številom presenečenj in z vokali, ki dosegajo nadpovprečne nivoje.
MARCO: Najlepša hvala!

ERIK: Seveda, z veseljem. V tej pesmi sem našel skoraj vse elemente, ki predstavljajo ta edinstven pečat Temperance, ki se je razvil tekom let, pri čemer je predvsem mešanica vokalov kar treh pevcev to, kar vam daje unikat. Našim bralcem, ljubiteljem zvrsti, res svetujem poslušanje. Je mogoče najti tudi v Diamanti kako specifično pesem, ki bi jo rad izpostavil zaradi tega ali onega razloga? Tu je bila tudi dolžina pesmi nekoliko izstopajoča, recimo.
MARCO: Še enkrat hvala! Kar se tiče daljših komadov, ja … ponovno smo pričeli tudi s temi. Na tem albumu bosta prisotni dve daljši pesmi. To sta zadnja pesem albuma, Follow Me in The Night Before the End, ki se tudi nahaja v drugem delu albuma. Obe sta v okviru od sedem do osem minut. Res smo mogoče prevzeli nekaj iz albuma The Earth Embrasses Us All, specifično iz Daruma's Eyes, kar se tiče vokalnih odsekov, kot nekaterih ostalih že prisotnih elementov. Dodali pa smo tudi nove elemente. V obeh pesmih so prisotni deli, ki spominjajo na rock musical. Sam sem bil, in sem v bistvu še, velik fanatik rock musicalov in končno se je pojavila priložnost, da sem tudi sam napisal nekaj iz te zvrsti. Ne tekom celotne pesmi, The Night Before the End ima namreč zelo udaren, metalski riff na kitari, je pa prisoten break, ki zelo spominja na musical. Tu bo slišati veliko glasov, ki dohitevajo eden drugega in se med seboj lovijo. Na to sem nadvse ponosen!

ERIK: Lepo, potem gremo zopet v smeri novosti. Ko si ravno omenjal del, ki si ga sam napisal. Bi nam zaupal, kdo piše glasbene aranžmaje, kdo besedila in v splošnem kako poteka vaš delovni proces?
MARCO: Če štartamo kar iz predpostavke, da je vsak član Temperance prost, v smislu, da lahko piše in predlaga karkoli želi, potem v 99 % slučajev pišem glasbene aranžmaje kar sam. Čeprav je na zadnjih dveh albumih ustvaril nekaj glasbe tudi Michele (vokali, piano). Na prejšnjem albumu je Michele napisal dve pesmi, na prihajajočem albumu pa smo dve pesmi ustvarili vsi skupaj v skupinskem delu, ostalih deset pa sem napisal sam. Kar se tiče besedil je tu delo nekoliko bolj razporejeno. Navadno največ ustvarjata Michele in Alessia (vokali). Na prihajajočem albumu sem sam prispeval dve besedili, tri ali štiri je prispevala Alessia, ostalo pa je pisal večinoma Michele.

ERIK: Od kod pa črpate ideje za besedila? Kaj vas navdihuje?
MARCO: V moji viziji je navdih možno dobiti iz marsikatere stvari ali dogodka. Seveda bom govoril najprej zase. Sam imam občutek, da se navdih skriva v vsakdanjem življenju. Na primer: berem članek na spletu in najdem neko besedo ali stavek, ki me posebno pritegne. Sam sem nekoliko nor, kar se tega tiče, saj si večkrat zapisujem posamezne stavke in besede v majhen zvezek. Zatem jih lahko uporabim, včasih pa se jih nikoli več ne dotaknem. Včasih, na primer, preberem članek o nekem zanimivem subjektu, nakar grem ta subjekt podrobneje raziskati, da lahko napišem pesem na to temo. Večkrat se mi zgodi, da nekaj prebiram in si kar začnem prepevati v glavi. To se dogaja kar pogosto.
ERIK: Zanimivo, dejansko si potem stalno fokusiran na to, kar se dogaja okoli tebe.
MARCO: Eeeeh, poglej, ravno v pesmi You Only Live Once iz prihajajočega albuma omenjamo ravno ta koncept. To je oda raziskovanju sveta, novih stvari in predvsem oda pozitivnosti. V nekem delu pesmi je ravno stavek, v smislu »svet je poln stvari, ki jih še moramo odkriti, kaj še čakaš?«.
ERIK: Zelo aktualno glede na to, kar se danes dogaja vsepovsod po svetu, predvsem v zadnjih dveh letih. Marsikdo je v tem času tudi marsikaj pogrešal.
MARCO: Tako je, predvsem v današnjem, nekoliko posebnem zgodovinskem trenutku. Objektivno mislim, da to kar smo vsi najbolj pogrešali, so potovanja. Vendar ne v smislu počitnic, pač pa potovanja, namenjena odkrivanju novih stvari, novih kultur in še marsičesa. V življenju je toliko stvari, ki jih lahko odkrijemo, da je kar škoda, če se temu neskončnemu odkrivanju ne prepustimo.  

ERIK: Mogoče, če se preko koncepta odkrivanja zopet navežem na vašo glasbo. Ste v tem smislu kdaj razmišljali o kaki vrsti sodelovanja za odkrivanje novih elementov? Ali pa drugače. Ima Temperance, ali pa posamezni člani, kako skrito željo, s kom bi radi sodelovali, je kaka posebna osebnost, po kateri se zgledujete?
MARCO: To vprašanje nam večkrat postavijo. Če sem popolnoma iskren, se imam za zelo srečnega. Michele, Alessia, Alfonso in Luca so ljudje z velikim potencialom. Imamo že kar nekaj izkušenj in smo vsi zelo angažirani, zato smo bolj malo razmišljali o takih vrstah sodelovanja. Nam kot Temperance bi bilo mogoče bolj zanimivo kako sodelovanje z znanim producentom ali z orkestratorjem, ki bi znal naše ideje prenesti v orkestralno obliko. To pa bi, mogoče.
ERIK: Še vedno zelo znotraj vašega konteksta potem.
MARCO: Tako je.

ERIK: Dobro, če se sedaj mogoče vrneva na prihajajoči album na drugačen način, in sicer s tistega zornega kota, ki smo ga vsi najbolj pogrešali v preteklih skoraj dveh letih: koncerti v živo. Katere pesmi iz albuma Diamanti se najbolj veseliš predstaviti publiki na vaših koncertih v živo?
MARCO: No, poleg tistih pesmi, ki bodo izšle kot singli … torej tako Pure Life Unfolds, kot tudi prihajajoča dva. Sam sem posebno navezan na pesem I, the Lonelyness, saj je bila to prva pesem, ki sem jo napisal med lockdownom. Kar si verjetno že sam razumel iz naslova, hahaha. Res, komaj čakam, da predstavimo to pesem publiki in da jo igramo v živo. To je ena od mojih najljubših pesmi na albumu. Ne bo izšla kot single, vendar upam, da jo bomo res lahko izvedli v živo.

ERIK: Ravno glede vaših koncertov v živo, imate v planu kako posebno presenečenje za publiko?
MARCO: Kar se tiče koncertov v živo, poskušamo vsakič narediti naše predstave bolj zanimive. Vendar to kar menim, da je najbolj »naše«, kar je naš poseben pečat, je to, da nismo band, ki igra vsak večer iste pesmi. Predvsem zato, ker imamo tudi take sledilce, ki pridejo na več koncertov na isti turneji in potujejo.
ERIK: Aha, tudi take imate!
MARCO: Ja, to se nam kar pogosto dogaja. Ko pridejo z nami na primer na Nizozemsko, bomo tam predstavili deset pesmi, naslednji dan v Nemčiji pa bomo tri do štiri pesmi popolnoma zamenjali, tako bodo lahko slišali tudi druge pesmi. Danes imamo namreč že šest albumov in preko šestdeset pesmi na izbiro.

ERIK: Je med temi tudi kak »hit«, oz. je kaka pesem, ki se vam zdi, da jo vaši oboževalci še posebej cenijo ali celo sprašujejo po njej?
MARCO: Na vsakem albumu je vsaj ena taka. Trenutno igramo predvsem pesmi, ki smo jih ustvarili z novimi člani. Ne zato, da bi zoperstavili starejše, vendar zato, da vsaj pesmi iz prvih dveh albumov nekoliko pridržimo. Vsak album ima neko priljubljeno pesem. Na vsakem koncertu nas na primer sprašujejo za Of Jupiter and Moons in My Demons Can't Sleep.

ERIK: Super, potem nas čaka kar zanimiva turneja. Osebno sem bil na več vaših koncertih, tudi takih, kot na primer pred leti v Gorici (op. a. Italija), ko ste igrali v nekem manjšem šolskem razredu šole še s staro postavo. Od takrat dalje pa se vam je kar naenkrat odprlo. Pri nas v Sloveniji imamo veliko manjših bandov, ki se trudijo, da bi jim uspelo, tako mlajših kot starejših in bolj izkušenih. Imaš mogoče kak nasvet za tiste, ki bi se radi poklicno vključili v glasbeno koncertno industrijo?
MARCO: Najprej bom začel tako tako …  predpostavimo, da to, kar lahko deluje zate, ni nujno, da bo delovalo zame. Česar sem se letih najbolje naučil, je pomembnost kontinuitete dela, kar je od vsega tudi najpomembnejše.  Po snemanju demo plošče ali albuma, ki ni dosegel želenega uspeha, bi rekel, da je bolje, da se izogibamo potrtosti. Drži, da lahko rezultate dosežemo v zelo kratkem času. Vendar dandanes menim, da lahko prave rezultate dosežemo le na dolgi rok, predvsem na začetku poti skupine. Danes dajemo preveč pomembnosti tistemu, čemur ljudje pravimo »uspeh«, vendar to ni tako pomembno. Če se dela dobro, z veseljem in kontinuiteto, se prej ali slej pojavijo tudi prvi rezultati. Če je cilj postati slaven ali obogateti, bo zagotovo pot bistveno zahtevnejša.

ERIK: Se strinjam. Potem je fokus že iz principa usmerjen v napačno smer in bo tudi končni produkt vprašljive kakovosti. Žal smo to industrijo v letih sestavili tako, da vedno ne nagrajuje. Mogoče bi res potrebovali neko večjo spremembo, da se vrne večjo moč odločanja v roke samih ustvarjalcev in ljudi, ki sodelujejo v zaodrju.
MARCO: Da, se strinjam. Vendar to ne samo v metal glasbi. Menim, da je to splošno.
ERIK: Res. V končni fazi je danes situacija taka in, tako kot si rekel, je najpomembnejše, da se ob delu uživa.
MARCO: Tako je, to je najpomembnejše.

ERIK: Obenem pa se na tak način vse bolj učiš in dopolnjuješ.
MARCO: Drži, ja. To marsikdo večkrat reče, vendar menim, da je Diamanti do sedaj naše … hm … ne bom rekel najboljše, to je subjektivno … gotovo je to do danes naš najbolj zrel izdelek in tudi najbolje napisan, saj smo imeli tokrat več časa, da smo se poglobljeno posvetili posameznim glasbenim aranžmajem. Na to delo sem najbolj ponosen. Res smo studijski band, vendar smo predvsem v živo band. Povratek na turneje in igranje na različnih odrih bo glavna preizkušnja.

ERIK: In kmalu se boste, kot si prej že omenil, prvič preizkusili tudi pri nas kot support band Tarji, zatem pa še na headliner turneji.
MARCO: Tako je, marca bomo v Sloveniji, takoj zatem bomo štartali z evropsko turnejo kot headlinerji, vendar se ta turneja ne bo ustavila v Sloveniji. Bomo pa predvsem v Nemčiji in Angliji. Kdo ve, mogoče se nam bo po teh datumih, predvsem tistimi s Tarjo, odprl kak nov trg, upajmo tudi v Sloveniji.

ERIK: Super, vso srečo še naprej na vaših prihajajočih turnejah in se vidimo marca! Preden se posloviva, bi rad še kaj dodal, kako zaključno misel za nove bodoče sledilce in naše bralce?
MARCO: Bi! Upam, da se vidimo marca v čim večjem številu in da vam dostavimo pravi spektakel v stilu Temperance. Do takrat pa boste lahko že slišali tudi nove pesmi iz prihajajočega albuma Diamanti, ki bo izšel 19. novembra preko Napalm Records.

ERIK: Še enkrat hvala za tvoj čas!
MARCO: Hvala tebi in pozdrav vsem!

SORODNE VSEBINE:
30. 11. 2021Temperance - Diamanti / Recenzije
15. 10. 2021Temperance z novim videospotom / Novice
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
20. 4. 2024
Schirenc plays Pungent Stench, Dickless Tracy, Behind the Rails
JUZ Wolfsberg, Avstrija
20. 4. 2024
Pelhan
Hiša mladih, Ajdovščina
20. 4. 2024
Penitenziagite, Guyođ, Decair
TrainStation SubArt, Kranj
20. 4. 2024
Heedless Elegance, Niamh, Life on Display
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
20. 4. 2024
Tarot, Eisenhand, Death Racer
AKC Attack, Medika, Zagreb
20. 4. 2024
Buss, Jegulja, Goragorja
MC Podlaga, Sežana