Na današnji dan
1980
Iron Maiden izdajo samonaslovljeni prvenec
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

23. 6. 2023
Angus McSix - Angus McSix and the Sword of Power
Napalm Records, 2023

Pripravite se na kreativno in bizarno potovanje v vesoljske bitke z novonastalim power metal bandom Angus McSix. Band verjetno ne bi nastal, če bi Thomas Winkler še vedno zasedal mesto vokalista v skupini Gloryhammer. Gloryhammer so namreč avgusta lani v tvitu naznanili, da so se z Winklerjem razšli in da ga je nadomestil Sozos Michael. Od takrat dalje so se podali na ločene poti in s tem še bolj popestrili najbolj kičast in pocukran del power metala. To je po navadi »kičast in pocukran« najboljši kompliment za band, skoraj analogno kot je »gnilo in ogabno« najboljši kompliment grindcore bandu. Angus McSix se od Gloryhammer bistveno ne razlikujejo po dozi cukra in kičavosti, instrumentalno pa zveni rahlo drugače. Sintetizator igra še vedno ključno vlogo v komadih, vendar so toni bliže 80s synthwave glasbi ali disko sceni.

Pa preidimo kar k predstavitvi banda, za kar se bom posluževal prvega izdanega singla in videospota Master of the Universe. Enostavno je za razlago vse teatralnosti in superlativnosti, ki se dogaja, še najlažje, če se vživimo v Angusov domišljijski svet. Najprej se seveda pojavi vokalist Thomas Winkler ali Angus McSix, Starlord of the Sixtus Stellar System. Kladivo, ki ga je uporabljal kot Angus McFife ni več veličastno, kot je včasih bilo, zato je Angus McSix v roke prijel sabljo Sixcalibur, ki so mu jo poslali bogovi. Z njo je odprl portal v svet živih, saj je zlo popolnoma prevzelo bodočnost. Angus McSix se je zato odločil, da bo mračne sile premagal tako, da bo spremenil preteklost. Najprej je bil zato osvobojen bobnar Emil Bulls ali Skaw!, Buff Berserker from the North (ex-Rhapsody of Fire), zatem še kitaristka Thalestris, Queen of the Lazer-Amazons of Caledonia (Thalia Bellazecca, Aexylium). Skozi portal iz pekla v svet živih je Angusu sledil še basist/kitarist Sebastian »Seeb« Levermann ali najzlobnejši demon Arch Demon Seebulon, The Origin of all Evil (Orden Ogan). Celotno zgodbo lahko preberete na spletni strani banda.

Že branje naslovov komadov na albumu požene smeh, kaj šele, ko se lotimo še besedil. Že s prvim singlom in besedilom je jasno zastavljena pot v vesoljske bitke proti zlu. Master of the Universe celo zveni kot tipičen komad od Gloryhammer, vendar niso vsi komadi v tem slogu. Večinoma jasno izstopajo disko vibracije, ki včasih vztrajno »cukrajo« komade do točke, ki bi bila že nevarna diabetikom. Komad, ki najbolje prikaže ta vpliv in ki bo tudi zaradi svojega naslova nedvomno postal glavni hit banda, je Laser-Shooting Dinosaur (k sreči je band tudi za ta komad izdal videospot). V njem prazgodovinska zver, ki jo poganja umetna inteligenca, uničuje gobline s pomočjo laserjev in prinaša srečo ter veselje v srca zanesenih power metalcev. V tretji minuti, med najbolj kičastim solom, kar jih je, pa končno poteka tudi epski boj med Angusom in demonom Seebulonom. Skratka, točno to, kar obljublja naslov. In ravno to, kar se predstavi v tem komadu, je dominantna atmosfera skozi celoten album.

Winklerjevi vokali so pohvalni v vsakem komadu, vendar dosežejo vrhunec v pesmi Amazons of Caledonia in Sixcalibur. Pri tej gre za zmagoslavno himno, ki prikazuje spretnost skupine pri ustvarjanju nepozabnih refrenov in komadov za spodbujanje občinstva k usklajenemu petju. Kitarske solaže so še vedno tipične za power metal, napram Gloryhammer pa je bistveno več harmonij dveh vzporednih kitar. S tem nastajajo bolj zrele melodije, kot na primer v komadu Fireflies of Doom (skoraj že pozabljam, da gre za metal album), kjer so tudi vokali izredno dodelani. S tem komad zveni podobno slogu italijanskih melodičnih metalcev Temperance. Omembe vreden je še bonus komad Just a Fool Will Play Tricks on Angus McSix, ki je glorificirana in headbangerska koračnica z genialnim besedilom, ki predstavi junaštvo Angusa McSix. Vredno branja.

Angus McSix je band, ki priča o veličastju in veselju, ki ga lahko prinese power metal. Še posebej takrat, ko bandi še sami sebe ne jemljejo preveč resno. Takrat dominirajo karizmatično pripovedovanje zgodb in energične izvedbe vrhunskih glasbenikov. Z Laser-Shooting Dinosaur in ostalimi hiti si Angus McSix utrjuje svoje mesto v svetu razvpitega power metala s ploščo, ki že zagotavlja zabavne koncerte. Primite svoje meče, dvignite jih visoko v zrak in se podajte na bojišče (beri: pod oder Angus McSix).

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 4. 2024
Srd - vragvmesiton
Recenzija
11. 4. 2024
Mörghuul - Domination of the Beast
Recenzija
9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Recenzija
5. 4. 2024
Iz ropotarnice: Tool - Ænima
Recenzija
3. 4. 2024
My Dying Bride - A Mortal Binding
Recenzija
29. 3. 2024
Khold - Du dømmes til død
Recenzija
28. 3. 2024
Aeternus - Philosopher
Recenzija
20. 3. 2024
Feral Forms - Premalignant (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska