RECENZIJE

8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
Sumerian Records, 2021
Avtorica: Mateja Felc

Da zagrizemo v jabolko brez obotavljanja, kot so to naredili ameriški progresivci Born of Osiris, ki na sceni kričijo od leta 2009, po dveh letih pa so julija letos ponovno izdali svežo celovečerno stvaritev, ki je že s prvo pesmijo poslušljiva.

Poster Child odpre ta plošček in je na prvo uho (z zornega kota nekoga, ki metalcore in progressive posluša na kvatre) basovno in vokalno dovolj težka, da ni pomisliti, da je to metalcore. To se mogoče bolj sliši sredi drugega komada White Nile, ki je marca prvi nadražil poslušalce za novo plato. V maju mu je sledil Angel or Alien, ki je bil ravno tako pospremljen z vizualno komponento, pri tem pa je v refrenu prav tako zaznati čisti metalcore, saj se prvič pojavi element čistega vokala. Ritem se nadaljuje s komadom Waves, kjer gre pohvaliti predvsem zanimive kitarske linije, kričeč vokal pa na trenutke spominja na Linkin Park. Oathbreaker lahko na tem mestu označimo za najbolj demonski komad na plati, saj način igranja kitare in basa ustvari globok zvok, težki growli zraven pa ustvarijo zelo zanimivo kombinacijo. Podobno se začne Threat of Your Presence, pri kateri Ronnie Canizaro na mikrofonu ne špara moči na svojem glasu; pesem se v refrenu instrumentalno sicer nekoliko umiri, pevec pa kljub temu ne popušča. Nadalje se Linkin-Park-vibe nadaljuje, ko se začne pesem Love Story, ki se sicer ne zdi nič posebnega, pa vseeno paše v celoto. Bolj zanimiva postane Crossface z nekaj elementi žvižgajoče elektronike, ki poustvari grozeč ambient. Album se z Echobreather nadaljuje v klasičnem metalcoreu, Lost Souls pa spet bolj pritegne z malce drugačnim uvodom, dramatičnost ustvari tudi instrumentalnost refrena v komadu. In če kateri komad zvokovno popolnoma stoji za svojim imenom, je to In for the Kill, kjer je kombinacija bobnov in kitar prav tako »battle ready« kot kateri koli Amon Amarth bojni krik. Pesem, ki sledi, je prejšnji pravo nasprotje in bi lahko You are the Narrative označili za »Alien« del albuma s svojimi elektronskimi vložki in visokimi piski kitar. Truth and Denial zopet obrne ploščo, saj način izvedbe nekoliko spominja na stvaritve, ki jih proizvajajo Hatebreed.

Ko potegnemo črto, se 55 minut rohnenja in žvižganja zaključi v velikem slogu, ampak prav prijetno, čeprav ta beseda marsikomu morda ne ustreza v kontekst. Umirjena melodija poslednjega komada Shadowmourne doda piko na i in poslušalcu ustvari uglašeno zaključeno celoto, po kateri slušalke z ušes odstrani povsem zadovoljen ali pa si nemara to zanimivo mešanico zavrti še enkrat.

SORODNE VSEBINE:
23. 10. 2015Born Of Osiris / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana
1. 10. 2021
Kaoz, Reach A.D., Guattari, Smrt
Orto Bar, Ljubljana