RECENZIJE

9. 5. 2012
Darkthrone - Sempiternal Past – The Darkthrone Demos
Peaceville Records, 2011

Kdor ne pozna Darkthrone, ne pozna pojma black metal. Zato bi bilo opisovanje banda, ki je za omenjeni glasbeni žanr naredil največ, kot odkrivanje tople vode. Toda po drugi strani se zdi tudi njihova ponovna izdaja demo posnetkov kot odkrivanje tople vode ter zbuja razdvojena čustva. Pa ne zato, ker bi bilo ponovno izdajanje demo posnetkov nekaj negativnega, temveč zgolj in samo zaradi dejstva, ker Darkthrone s Sempiternal Past – The Darkthrone Demos svoje demo posnetke izdajajo že četrtič. Tokrat, mislim, da zadnjič.
Prva ponovna izdaja kultnih demo posnetkov prav tako kultne black metal zasedbe, ki si je pot v sceno ekstremne glasbe sprva utirala s tehničnim death metalom (v tem duhu je poleg štirih demo posnetkov nastal tudi studijski prvenec Soulside Journey), je luč sveta zagledala leta 2000 v obliki kompilacije z imenom Preparing For War. Na tej kompilaciji se nahaja izbor nekaterih največjih hitov s prvih štirih studijskih albumov, nekaj redkih posnetkov v živo in nekaj demo posnetkov. Leta 2005 je sledila izdaja kompilacije Preparing For War (Special Edition), ki je vsebovala kar dve zgoščenki ter en DVD. Prva zgoščenka je identična tisti iz leta 2000, na drugi se nahajajo še preostali demo posnetki, ki na prvi manjkajo, DVD pa vsebuje video posnetke nekaj redkih nastopov v živo ter štiri video intervjuje o nastanku prvih štirih studijskih plošč. Ob enaindvajseti obletnici ustanovitve v letu 2008 je band nato svoje demo posnetke izdal še tretjič, tokrat pod imenom Frostland Tapes in v celoti, vendar pomešane med druge komade na dveh zgoščenkah. Tretja zgoščenka, ki je bila prav tako del te kompilacije, pa vsebuje instrumentalno različico studijskega albuma Goatlord, ki naj bi bil drugi album, vendar je bil izdan komaj leta 1996.
Četrta (in hkrati druga popolna) ponovna izdaja demo posnetkov je sledila konec lanskega leta. Tokrat se je band odločil, da vse štiri demo posnetke (Land Of Frost, A New Dimension, Thulcandra ter Cromlech) ponovno izda z isto naslovnico (tokrat v belem) ter v vrstnem redu, ki se ujema s kronologijo izdaj prvotnih demo posnetkov konec osemdesetih prejšnjega stoletja. Z višnjo na smetani so kompilacijo oplemenitili s spremno besedo o nastanku posameznega demo posnetka, dvema avdio posnetkoma v živo za Oslo TV ter tipičnim blackmetalskim Darkthrone komadom God Of Disturbance And Friction, ki je bil posnet leta 1999 v Necrohell Studios in nikoli izdan.
Slednji komad je tudi glavni razlog za nakup recenzirane kompilacije, saj ta po dobrih sedmih letih izključno black 'n' rolla predstavlja ponovno »nov« Darkthrone komad v dobri stari old-school maniri. Čeprav ta glasbeno ni nič posebnega, je njegov pomen v razvojnem kontekstu banda toliko večji. Medtem ko predstavlja Sempiternal Past – The Darkthrone Demos za vse zbiratelje obvezen nakup, se lahko vsi ostali, ki še nimajo nobene različice demo posnetkov Darkthrone, na podlagi osebnega okusa odločijo za eno od opisanih. Zadnja zaradi kronološke razvrstitve komadov ter dodatnega materiala (besedila ter posnetki v živo), ki se vrti izključno okoli teh demo posnetkov, deluje vsekakor najbolj prepričljivo.
Kakor koli že, poleg vprašanja nakupa te kompilacije še ostaja odprto vprašanje, če njihova izdaja upravičuje prekinitev dolgoletnega molka ter ponovni nastop Darkthrone v živo.

SORODNE VSEBINE:
20. 5. 2008Darkthrone / Novice
5. 10. 2006Darkthrone / Novice
31. 10. 2005Darkthrone / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj