RECENZIJE

27. 7. 2021
Dethrone The Corrupted - The Amygdaloid Decay (EP)
samozaložba, 2021
Avtorica: Tina Urek

Dethrone The Corrupted je štajerska metal zasedba, ki je na sceni že skoraj 10 let, v tem času pa je izdala 3 EP-je in celovečerec Sintrophia (2019). Fantje se nekako predstavljajo kot melodična death metal zasedba, a glede na letošnjo izdajo The Amygdaloid Decay je jasno, da ponujajo mnogo več. V zgolj 20 minutah oziroma skozi 4 komade predstavijo kakovost domače scene, ki se bo pri meni zapisala zelo visoko med (najljubšimi) izdajami, ki nam jih ponuja naša dežela.

The Amygdaloid Decay je uradno izšel aprila, a posamezni singli so med nas kapljali že od lanske jeseni. Izdajo otvori skoraj 5 minutni Art & Severance, ki s simfoničnim uvodom takoj spomni na nekakšen blackened death metal ali celo simfonični black metal, kot ga ponujajo Dimmu Borgir. Globoki vokal v konstantem sodelovanju s klaviaturami in prenos v krike, ki se bohotijo ob dvojnem pedalu v nekem trenutku prekine del, ki me takoj spomne na velikane gothenburškega metala Dark Tranquillity. Pa po novem prehod v simfonične globočine death metala ob solaži in vrnitev v skorajda skandinavske melanholije. Fantje so stopili ne le eno, ampak kar nekaj stopničk višje in ob tem se večkrat vprašam, a se sploh zavedamo, kaj nam ponuja naša scena? Sledi mu Of Man & The Amygdaloid Reaper, ki je bolj hiter, a še vedno simfonično melodičen. Klaviature dajejo odlično oporo kitaram, ki so enkrat melodične, drugič pa se postavijo v ozadje. Razgiban vokal poskrbi, da ni nikoli dolgočasno, vse skupaj pa se na trenutne sliši precej blackmetalsko. Proti koncu se pridruži še ženski vokal, ki vse skupaj odlično zaključi. Amidst A Triving System me na začetku spomni na Behemoth, za kar so morda krive kitare, morda bobni. Ponovno gre za komad brez olepševanja, a kljub nasičenosti je celotna produkcija izjemno natančna, zato boste slišati tudi simfonično petje kitar v ozadju. Z dodatnimi Behemoth vibracijami z nekako značilnimi kitarami pa poskrbi še zaključni And A Darkened Rebirth. Zaradi samega vokala in hitrejšega ritma je komad lažje umestiti v modernejši simfonični blackened death metal, a kot omenjeno ga kitare in odlični bobni držijo v pesti neke klasike.

The Amygdaloid Decay je vsekakor izdaja, ki ne sme biti spregledana s strani domače metal scene in Dethrone The Corrupted ne smejo v pozabo. S tem EP-jem so res stopili precej stopničk višje in pokazali, da niso »le še eni«, ki igrajo nek moderni melodični death metal, ki je prenasičen, generičen ali dolgočasen. Izdaja ponuja veliko več, zato upam, da bodo kmalu ponovno stopili na odre in to odlično produkcijo prenesli tudi v žive izvedbe.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
23. 9. 2021
Sörceress - The Four Centaurs
Recenzija
22. 9. 2021
Powerwolf - Call of the Wild
Recenzija
17. 9. 2021
Dispyt - Total Death - Total Live
Recenzija
16. 9. 2021
Caliban - Zeitgeister (EP)
Recenzija
15. 9. 2021
Mossgiver - Led by the Glowing River
Recenzija
14. 9. 2021
Metalsteel - Forsaken by the Gods
Recenzija
9. 9. 2021
Dickless Tracy - Grave New World
Recenzija
8. 9. 2021
Born of Osiris - Angel or Alien
KONCERTI & FESTIVALI
25. 9. 2021
ODPOVEDANO! Siderean, Assumption
Pruh, Svečina
25. 9. 2021
Unforgiven 4
Orto Bar, Ljubljana
25. 9. 2021
Morost, Agan
Mostovna, Nova Gorica
26. 9. 2021
Leechfeast, Left to Starve
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
30. 9. 2021
Ambra, Hoba, Decair
Orto Bar, Ljubljana
1. 10. 2021
Kaoz, Reach A.D., Guattari, Smrt
Orto Bar, Ljubljana