RECENZIJE

1. 3. 2023
Entheos - Time Will Take Us All
Metal Blade Records, 2023

Entheos je superskupina, ki izstopa v svetu progresivnega death metala, saj vključuje oziroma je vključevala člane iz Animosity, Animals As Leaders in Faceless. Z edinstveno mešanico različnih žanrov, kot so death metal, groove, grunge, elektronika, slam, gothic rock, jazz in prog, so z vsako naslednjo izdajo naredili korak naprej. Po prelomnem albumu Dark Future iz leta 2017 se zdaj vračajo na sceno s svojim najnovejšim albumom Time Will Take Us All. Nov album je osupljiv in raznolik dodatek k diskografiji zasedbe. Skupina se je številčno zmanjšala na samo dva člana, kar je omogočilo, da ustvarjata glasbo brez kompomisov, torej ravno tako, kot sta si jo zamislila in idealizirala. Tak poenostavljen pristop je na albumu očiten. Navene Koperweis, multiinštrumentalist te superskupine, ki v živo sedi za bobni, že dolgo piše večino kitarskih delov. Tokrat je imel popolno svobodo nadzora. Album je več vsega, kar skupina počne, globlji v vseh smereh, od zvoka do besedil.

Time Will Take Us All se manj zanaša na sintetizatorje in elektronsko produkcijo, ki je bolj značilna za prejšnje izdaje. Atmosferske elemente večinoma prispeva kitara, kar je najbolj očitno v pesmi I Am The Void, prvič pa je bila uporabljena tudi akustična kitara, ki zazveni na primer v uvodu naslovne pesmi Time Will Take Us All ali Oblivion, ki je povezan z naslovno pesmijo preko besedila. Prve besede, ki so izrečene na nežni in skrivnostni melodiji, so dejansko Time Will Take Us. Vokalistka Chaney Crabb se je prav tako potrudila bolj kot kadar koli prej. Nenehno trenira, da bi našla nove tone in timbre v svojem glasu, njen scream pa se je razširil na nove ravni. Album Entheos je tudi prvi album, na katerem je uporabila clean vokal, in sicer na primer v prej omenjenih komadih Oblivion in Time Will Take Us All. Slogovno je album poln agresivnih in kompleksnih ritmov, progresivnih udarcev in melodičnih, a nasilnih in strastnih kitarskih riffaž. Vsaka skladba predstavlja neko potovanje v globine človeških čustev, tako preko surove agresije, kot v skladbi Absolute Zero, kot tudi preko bolj melodičnih skladb, kot je Oblivion. Edinstveni slog Entheos se odraža v vsaki noti, z zapletenimi ritmi in intenzivnimi breakdowni, ki še popestrijo že tako kompleksno glasbo.

Kar se tiče besedil, se Chaney Crabb osredotoča na lastne izkušnje kot človek. Chaney pristopa do albuma na podlagi zavedanja, da je v svetu še veliko nepoznanega in še marsikaj za odkriti. Toliko je še različnih izkušenj, ki jih lahko doživimo, da je časa enostavno premalo. V tem oziru moram povedati, da je Chaney avgusta 2021 doživela prometno nesrečo in to ravno na dan, ko je začela snemati vokale. Hude poškodbe so ji onemogočile petje kar za tri mesece. V teh mesecih ji je bilo onemogočeno premikanje nosu in ustnic, s čimer ima še danes težave. Branje besedil v tem slogu omogoča lažje razumevanje sinergije med hvaležnostjo do življenja in depresivnostjo (verjetno kot posledica nesreče), saj besedila izražajo oboje. Ali drugače: besedila na albumu so oblikovana kot potovanje iz globin depresije v hvaležnost. Globina besedil sloni na skrbni analizi našega časa na tem planetu in kako dragocen je. Dragocen je predvsem zaradi negotovih življenjskih izidov, veliko je tudi pomanjkanja zavestnega življenjskega sloga, ki je posledica rutinskega življenja. Pesmi, kot so Absolute Zero, In Purgatory in Oblivion popolnoma zajamejo čustveno globino in intenzivnost, po kateri slovi zasedba Entheos.

Kljub težkim temam glasbeni slog skupine dostavlja uravnotežen in dinamičen zvok, ki se popolnoma ujema z vokali od Chaney. Sposobnost banda, da brezhibno združuje različne žanre in ustvarja edinstven zvok, je možno zaznati skozi celotni album, zaradi česar je plošča nepogrešljiva za oboževalce progresivnega death metala in vse, ki iščejo glasbeno popotovanje skozi kompleksnosti življenja.

Time Will Take Us All je dokaz bandovega obvladanja agresivnosti, kompleksnih ritmov in melodičnih, a nasilnih kitariskih riffov. S svojim na novo poenostavljenim pristopom in svobodo ustvarjanja brez potrebe po kompromisih so Entheos ustvarili album, ki je hkrati potovanje skozi čas, ki nam je dan, in pregled koncepta časa. Glasbena dovršenost in spretno ustvarjanje sinergij med posameznimi instrument in vokali so neizpodbitni. Edinstvena mešanica žanrov skupine zasije skozi celoten album, vokali in instrumenti se med seboj popolnoma dopolnjujejo. Entheos so se še enkrat izkazali kot močna sila, s katero se je prej ali slej v svetu metala treba spopasti ter prepoznati spretnosti in visoko kakovost njihovih izdaj.

SORODNE VSEBINE:
3. 9. 2018Satan objavili novi single / Novice
KONCERTI & FESTIVALI
18. 5. 2024
Vratolom: Warm Up
Jalla Jalla Akc Metelkova, Ljubljana
18. 5. 2024
Ralu, Relentless Youth
Mladinski center Postojna, Postojna
18. 5. 2024
Undercode, Challenger
TrainStation SubArt, Kranj
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija