NAGRADNE IGRE
Traja do: 13. 6. 2021
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Witching Hour Productions, 2021

Poljska založba ekstremne glasbe Witching Hour Productions izdaja tokrat prvenec skupine Hore, ki nosi naslov Siostry Wiedźmy. Tudi ta plošča relativno novega banda (nastal je leta 2018) potrjuje vlogo Poljske kot dolgoletnega izvoznika težkega metala visoke kakovosti. Tradicija te države sega že v osemdeseta leta in še danes preživlja s pomočjo uglednih imen, kot so med drugim recimo Vader, Mgła ali Behemoth. Člani Hore so sicer tudi že izkušeni glasbeniki, njihove prave identitete pa so trenutno še prikrite, kot je bilo že omenjeno v novicah.

Na glasbeni ravni so Hore res zanimiv projekt. Če so z eno nogo globoko v tradiciji slovanskega black metala, lahko slišimo tudi eno osebno interpretacijo zvrsti, ki teži proti jazzovskim elementom in celo filmskim atmosferam. Siostry Wiedźmy (Sestre čarovnic) je spretna mešanica (post) black metala, jazza in slovanske folklore. Ob saksofonih je lahko tudi določena naklonjenost filmski glasbi všteta med dejavnike, ki bi lahko žanrsko uvrstili ustvarjanje skupine v kategorijo post-black metala. A ti elementi nikoli niso pretirani, banalni ali odvečni. Nasprotno, delujejo tako naravno znotraj glasbenega amalgama Hore, da bi bila glasba dosti bolj prazna brez njih. Za besedila je skupina dobila navdih pri starih ljudskih zgodbah in zgodbah avtorjev, kot so na primer Słowacki, Mickiewicz, Broniewski ali Goethe. Lirični material in vdiranje nekonvencionalnih elementov za metal glasbo, kot na primer uporaba saksofona v pesmi Pieśń ma była już w grobie, daje večjo razsežnost narativnosti glasbe na plošči. Album deluje kot povezana celota, ki se razvija in prehaja iz umirjenega oziroma atmosferičnega razpoloženja v eksplozije blast beatov in ledenih riffov, ki so značilne za black metal. Instrumentalni del je mojstrsko sestavljen ter ponuja gosto in solidno podlago hripavemu in globokemu growlu vokalista, ki pa je vseeno jasen in razumljiv. Tudi izbira poljskega jezika deluje kot dodata vrednost zvočnosti celotnega albuma – celotna glasba deluje na tak način še bolj originalno, a tudi zlobno in obskurno, je pa istočasno trdno zakoreninjena v slovansko folkloro in jo tako predstavlja širšemu občinstvu. Tovrstni trend lahko sicer zasledimo pri številnih skupinah, predvsem v podzvrsti black metala, a če je to včasih le komercialna poteza, je pri Hore točno premišljena in dodaja elemente prefinjenosti še kako grobi glasbi.

Siostry Wiedźmy je torej nedvomno kakovostna plošča, ki je kljub bogatosti z raznolikimi elementi uravnovešena, surova, a istočasno prefinjena – in stalno težka. Če bo skupina lahko obdržala tako visoko raven ustvarjanja, lahko za naslednja leta pričakujemo še veliko dobre glasbe.

SORODNE VSEBINE:
22. 1. 2016Batushka - Litourgiya / Recenzije
2. 3. 2021Batushka poslala drugo Pismo / Novice
21. 4. 2021Batushka - Carju Niebiesnyj (EP) / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
18. 6. 2021
Helloween - Helloween
Recenzija
16. 6. 2021
Taake - Avvik (kompilacija)
Recenzija
14. 6. 2021
Nordjevel - Fenriir (EP)
Recenzija
9. 6. 2021
Zorya - Primeval (EP)
Recenzija
7. 6. 2021
Hore - Siostry Wiedźmy
Recenzija
4. 6. 2021
Iz ropotarnice: Apollo Ra - Ra Pariah
Recenzija
3. 6. 2021
Amorphis - Live at Helsinki Ice Hall
Recenzija
2. 6. 2021
Motörhead - Louder than Noise… Live in Berlin (live)
KONCERTI & FESTIVALI
19. 6. 2021
Zapuščinska obravnava: Britof in drugi
Dvorišče HUB-a, Slovenj Gradec
19. 6. 2021
V Okovih, Dark Sphere
Dvorišče MC Pekarna
24. 6. 2021
Nick Mason's Saucerful Of Secrets
Gasometer, Dunaj, Avstrija
27. 6. 2021
Kiss
Wiener Stadthalle, Dunaj, Avstrija
1. 7. 2021
23. Under The Black Sun Open Air 2021
Freilichtbühne Friesack, Nemčija
8. 7. 2021
Masters of Rock 2021
Vizovice, Češka