RECENZIJE

30. 11. 2022
Ingested - Ashes Lie Still
Metal Blade Records, 2022

Death metal trio Ingested je nedaleč nazaj, 4. novembra letos, izdal svoj šesti dolgometražni album Ashes Lie Still, in sicer preko založbe Metal Blade Records. Kolektiv iz Velike Britanije je na death metal sceni prisoten od leta 2006 in je torej lani praznoval 15 let delovanja. Album so producirali člani banda skupaj z Nicom Beninatom. Z njim je Lyn Jeff na Majorki posnel bobne, kjer je bil posnet tudi del vokalov, preden je vokalist Jason Evans hudo zbolel, medtem ko je Hynes posnel kitare od doma v Veliki Britaniji, Beninato pa mu je pri tem nudil pomoč na daljavo, preko spleta. Ravno tako je bil v Veliki Britaniji posnet tudi drugi del vokalov. Za bas kitaro so Ingested za pomoč zopet prosili Dominica Grimarda (Ion Dissonance/The Last Felony), ki je z njimi sodeloval že na predhodniku Where Only Gods May Tread.

Ashes Lie Still je še eden izmed albumov, ki je nastal med pandemijo virusa SARS-CoV-2. Kitarist Sean Hynes, ki na albumih prispeva še spremljevalne vokale, je glavni pisec pesmi. S pisanjem pesmi za Ashes Lie Still je pričel že leta 2020, takoj zatem, ko je bila demo verzija predhodnika Where Only Gods May zaključena. Albumu daje naslov prva pesem, ki jo je Hynes posvetil očetu, ki je nenadno preminil ravno med pandemijo, zaradi česar Hynes obžaluje, da ni imel priložnosti, da bi se od očeta poslovil, kot se spodobi.

Bistvo albuma še vedno predstavljajo jedrni elementi glasbenega stila Ingested, kot so »groovy« in udarni riffi, hitri udarci na bobne in guturalni vokali. Dodano vrednost albumu dajejo sočasne eterične atmosfere in nekaj surove agresije stare šole death metala. Če vam je všeč brutalnejša in agresivnejša plat metala, je plošča Ashes Lie Still kot nalašč za vas, saj je sestavljen iz desetih, med seboj nepovezanih komadov, polnih neusmiljenega nasilja ter grobosti. Člani banda trdijo, da gre za najpopolnejši album njihove kariere, saj da so v letih rasli eksponentno tako kot glasbeniki kot tudi kot ljudje. Posledica tega je album, ki poslušalcu pusti »temnejše in bolj zrele občutke« in vsebuje neko »energijo, ki jo je težko opisati, občutiš jo lahko le, ko ga poslušaš«. K nastanku albuma so prispevali tudi trije gosti. Prva je Julia Frau, ki je sodelovala pri naslovni pesmi Ashes Lie Still, predvsem v refrenu. Sven De Calué (Aborted) je svoj stil vokalov prispeval v pesmi From Hollow Words, tretji gost pa je prepoznavni Matt Heafy (Trivium), ki nastopi v pesmi All I’ve Lost. Nad slednjim so bili člani banda še posebej navdušeni, saj trdijo, da je njegov vokalni nastop na komadu »enostavno očarljiv«, saj je »popolnoma ujel obup, ki zajema pesem«. Gre za pesem, ki se sooča s težavo odvisnosti od substanc in razišče ceno in posledice teh dejanj na bližnje. Omembe vredna je še Shadows In Time, ki poudarja pomembnost prekinitve stikov z negativnimi ljudmi, tako v zasebnem življenju kot tudi v kariernem.

Ashes Lie Still je death metal poslastica, ki neizprosno udari tako z instrumentalno agresijo kot z globino temačnih in otožnih besedil. Sinergija obojega ustvari pri poslušalcu občutek obupanosti in zamorjenosti, k čemur najbolj prispevajo ravno besedila, ter visoko dozo adrenalina in energije, k čemur pa predvsem prispeva agresija instrumentalnega dela. Ingested napovedujejo, da bodo med turnejo izdali še videospot prav za vsakega od desetih komadov nove izdaje. Za band predstavlja namreč Ashes Lie Still neko prelomno točko. Deathmetalski trio se zaveda, da je ves čas tekom kariere na sceni deloval nekje v ozadju in bil prisiljen v »borbo za ostanke«. Z močno motivacijo trdijo, da je zdaj napočil čas, da tudi sami stopijo v ospredje in »jejo za mizo«. Čeprav bo le čas pokazal, ali bo to tudi držalo, je Ashes Lie Still gotovo album, ki jih usmerja na pravo pot do tega cilja.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
Recenzija
3. 1. 2023
Versatile - Atra Bilis (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
27. 1. 2023
Dream Theater
A4 Studio, Bratislava, Slovaška
27. 1. 2023
Ottone Pesante
Figa Rock Bar, Koper
27. 1. 2023
Iron Median, Not`N`Vun, AC/DC cover band, Metröpolis
Cvetličarna, Ljubljana
28. 1. 2023
Hei'An, Their Dogs Were Astronauts
Kino Šiška, Ljubljana
28. 1. 2023
Cowboys from Hell, Kaoz
TrainStation SubArt, Kranj
28. 1. 2023
The Canyon Observer
Narodni dom Maribor, Maribor