RECENZIJE

2. 4. 2012
Lanfear - This Harmonic Consonance
Pure Steel Records, 2012

Tudi če izdajo še deset kvalitetnih albumov, Lanfear izgleda ne bodo dosegli neke širše prepoznavnosti in sprejetja s strani prijateljev metal glasbe. Če tega niso dosegli s petimi, tudi šesti album zagotovo ne bo prinesel spremembe, ne glede na to, da fantje prihajajo iz ene metalu svetovno najbolj prijaznih dežel, Nemčije. Praktično ga ni (pod)žanra, ki ga (najprej) nemška publika ne bi sprejela, zato bo očitno za vedno ostala nerešljiva uganka, kako da njihovi domači prog power metal bandi ostajajo tako zelo spregledani. Ob Vanden Plas in Angel Dust so Lanfear naslednji tak najbolj očiten primer.
This Harmonic Consonance je v osnovi nova »harmonična skladnost« razgibane palete power riffov in zelo všečnih melodij, ki v sebi nikoli nimajo tistega »tralala« efekta. Stilsko bi se ga najlažje opisalo kot nekakšna mešanica novejših Fates Warning, Circle II Circle in recimo Vanden Plas. Lanfear ne pišejo metal hitov, ampak kompleksnejše grajene skladbe, kjer pomembno vlogo igrajo spremembe ritma, prehodi, različna razpoloženja (od agresivnih, thrashersko značilnih do zasanjanih trenutkov), vključevanje razno raznih elementov drugih metal zvrsti, kar pa poteka na »mehak«, prefinjen način. Pri tem nikoli ne zanemarjajo melodične plati, ki ponavadi vrh doseže v uspelih refrenih. V skladbah je vedno v ospredju občutek, atmosfera, nikoli pa se ne izpostavljajo s kakšnimi virtuoznimi instrumentalnimi vložki. Na albumu tudi ni kvalitetno izstopajočih trenutkov, ni nekih nihanj. Bolj gre za stvar osebnega okusa in v preferiranju energičnosti/moči v primerjavi z melodijo oziroma melanholijo.
Vsekakor eden boljših progresivno obarvanih power metal albumov v zadnjem času. Kdor rad prisluhne taki godbi, tu ne more zgrešiti.

ZADNJE OBJAVE
Recenzija
3. 2. 2023
Iz ropotarnice: Sundown - Design 19
Recenzija
26. 1. 2023
Obituary - Dying of Everything
Recenzija
25. 1. 2023
The Canyon Observer - Figura
Recenzija
20. 1. 2023
Teufel - Mračne Nočne Pripovedke
Recenzija
18. 1. 2023
Deprivacija - Nematoma Ranka
Recenzija
17. 1. 2023
Sikasa - Matter Earth
Recenzija
13. 1. 2023
Darkthrone - Astral Fortress
Recenzija
6. 1. 2023
Iz ropotarnice: EverEve - Regret
KONCERTI & FESTIVALI
4. 2. 2023
Metal Erection XIV: Smrt, Deprivacija, AYD
MC Pekarna, Maribor
4. 2. 2023
Hangar 55, Moshead, Black Camo
Klub Jedro, Medvode
4. 2. 2023
Kadabra, Warlung, Buss
Kulturni Dom Prosek Kontovel, Italija
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica