Na današnji dan
1956
Rodi se Steven Barry “Lips” Kudlow, kitarist in ustanovni član Anvil
NAGRADNE IGRE
Traja do: 18. 2. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

29. 8. 2023
Nuclear Power Trio - Wet Ass Plutonium
Metal Blade Records, 2023

Instrumentalni virtuozi Nuclear Power Trio so konec julija izdali svoj prvi celovečerni album Wet Ass Plutonium, ki je nasledil kratkometražec A Clear and Present Rager. Naj vas ime zamaskiranega banda ne zavede. Četudi se ime njihovega skupka skriva za maskami treh svetovno znanih političnih osebnosti (Donald Trump – Donny, Vladimir Putin – Vladi P in Kim Jong Un – Supreme Drummer Kimmy), njihova glasba ne odraža politične motivacije. Ime banda in same maske zgledajo bolj kot izgovor za izbor zabavnih naslovov, kot sta na primer Nyetflix and Chill in Air Force Fun. Vendar bi bilo zgolj zatiskanje oči, če bi zanemarili vsaj nekoliko političnega podtona, glede na to, kako poznani so obrazi, ki jih člani zasedbe prikazujejo z maskami. Kljub temu njihova glasba ni ostra ali neposredna politična kritika kakršne koli ideologije, temveč se preprosto poigrava s sarkazmom in zasmehovanjem raznih političnih figur (kasneje več o tem). Same skladbe presegajo vsakršno ideologijo – tudi če bi bila prisotna – in ostajajo zavite v osupljive zvoke, ki jih ustvarjajo trije virtuozi.

Na novem albumu, ki je izšel preko založbe Metal Blade Records, vas pričakuje razkošje devetih skladb, ki v vsega 37 minutah popestrijo nekaj časa, ki si ga vzamete za vsakdanja opravila z glasbo v ozadju. Po vsej verjetnosti se vam bo najprej narisal nasmeh na obrazu ob prebiranju naslovov komadov. Kmalu zatem se vam bo že ob prvem komadu razkrila presenetljiva, nepričakovana dimenzija, saj se instrumentacija razteza onkraj klasičnih metalskih bobnov, kitare in bas kitare. Čeprav ti instrumenti nosijo temeljno strukturo kompozicij, postanejo še bolj zanimivi zaradi inovativnih dodatkov. Tako instrumenti kot tudi glasbene zvrsti, v katere se band poglablja, presegajo meje metala in odtavajo v eksperimentiranje. Če si želite takojšnjega vpogleda, poslušanje komada Nyetflix and Chill ne bo razočaralo. Prav tako ne spreglejte skladbe Critical Bass Theory, kjer lahko na sintetizatorju opazite celo masko pokojne kraljice Elizabete.

Največjo pozornost med vsemi skladbami nedvomno pritegne ¡Vamos, Brandito!, ki s svojimi latinskimi vibracijami in rahlo sarkastičnim naslovom izstopa iz celotne zbirke. Prav ta naslov je tisti, ki najbolj poudari natančnost, s katero se band loteva izbire glasbenih elementov, saj si prizadeva, da bi se glasba čim bolj ujela z naslovom in obratno. Pri instrumentalni zasedbi je doseči takšno stopnjo evokacije izjemno pomembno, še posebej zato, ker besedila niso prisotna. To namreč omogoča ustvarjanje atmosfere le z zvoki in ritmi, kar zahteva izjemno spretnost in občutek za prepletanje glasbenih elementov. Podobno analogijo lahko narišemo tudi za prej omenjeno Critical Bass Theory, kjer ima po pričakovanjih bas kitara absolutno glavno besedo.

Zaradi teh glasbenih dopolnitev album pridobi dodatno plast teksture in življenja, kar obogati tako dinamiko kot barvito paleto zvokov. To preprečuje, da bi album postal dolgočasen, saj vsaka sprememba dinamike in vzdušja skriva novo presenečenje. Posebej pohvalno je, da bas kitara nikoli ne zdrsne popolnoma v ozadje – to je pogosto značilnost mnogih žanrov metala – temveč večkrat preide tudi v ospredje (ponovno bi poudaril Critical Bass Theory). Pri tem ni treba naprezati ušes, da bi opazili izjemno oblikovane bas linije, ki jih izvaja zamaskirani Putin. Virtuoznost na basu torej ne služi zgolj kot dodatna opora ritmu, temveč pogosto prevzame vodilno vlogo z ustvarjanjem prijetnih melodij. Seveda se odrske luči delijo tudi z Donnyjem, ki s svojimi progresivnimi in »nuklearnimi« tehničnimi prijemi na kitari doda svoj pečat.

Ampak to še zdaleč ni vse. Še večji nasmeh se vam bo razlezel po obrazu, ko boste odkrili, kdo vse je prispeval svoje solo vložke kot gost na albumu. Med temi izjemnimi gosti so Chris Broderick (In Flames, Megadeth), Ben Ellis (Scar Symmetry), Brian Hopp (Cephalic Carnage) in Scott Carstairs (Fallujah).

Skratka, z albumom Wet Ass Plutonium nam Nuclear Power Trio prinašajo osupljivo glasbeno izkušnjo in nas vabijo, da z odprtimi ušesi in nasmehom na obrazu raziskujemo globine glasbe, ki se igra s pričakovanji in nas navdušuje s svojo edinstvenostjo. Glede na prejšnjo izdajo se Wet Ass Plutonium skozi raznolikost in presenetljive goste dvignejo na novo raven kreativnosti, pričarajoč nam glasbeno popotovanje polno presenečenj in inovacij.

SORODNE VSEBINE:
8. 12. 2010In Solitude / Novice
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
1. 3. 2024
Iz ropotarnice: Morgion - Solinari
Recenzija
28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
Recenzija
27. 2. 2024
Chains - Rito Funebre (split z Black Spell)
Recenzija
23. 2. 2024
Vitriol - Suffer & Become
Recenzija
22. 2. 2024
Goragorja - Monokrom
Recenzija
20. 2. 2024
Troll - Trolldom
Recenzija
16. 2. 2024
Iz zakladnice: Varathron - The Crimson Temple
Recenzija
15. 2. 2024
Voltumna - For Death Is Fate (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
2. 3. 2024
Black Abyss Ritval: Guyođ, Saturnists, Naire
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija