RECENZIJE

4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
samozaložba, 2021

Primal Creation so kot neka mešanica najbolj znanih thrash metal skupin. Pet članov mladega belgijskega banda namreč ustvarja zelo moderno obliko zvrsti z uporabo bogate selekcije igralnih in vokalnih tehnik. Vsak ljubitelj zvrsti bi moral to skupino spoznati, saj se zna v bodoče pojaviti na marsikaterem odru. Dokaz za to je njihova zmaga na Belgian Wacken Metal Battle Finals, s katero so se uvrstili na seznam nastopajočih na 30. obletnici metalske Meke Wacken Open Air. Peterka vztrajno prodira na sceno že od leta 2014, prvi studijski album Demockracy pa so samoizdali leta 2017. Band je še naprej igral v živo in začel s pisanjem naslednika Demockracy, leto 2020 pa je bilo, najprej zaradi poškodbe glavnega vokalista, nato še zaradi svetovne pandemije že slab začetek. Nekoliko pred začetkom pandemije pa jim je uspelo izdati prvi single z novoizdanega albuma News Feed, naslovljen Vial Play.

V splošnem sestavlja News Feed v celoti devet pesmi, ki nakazujejo evolucijo skupine v bolj progresivne vode, vendar še vedno z zelo konsistentno in vztrajno thrash metal podlago, kar daje vtis, da se skupina ravnokar odkriva. Lie / Share / Subscribe je pesem, ki zelo dobro pokaže, česa so sposobni. Bobni in sam ritem so izredno kompleksni že od samega začetka, kitare pa preskakujejo iz zelo nizkih na visoke tone, obenem pa ravno njihov spoj občasno tvori disonance, ki ustvarijo skrivnostno atmosfero. Vokali so vrhunski tekom celotne pesmi, vendar se prav posebej naslanjajo na nizke tone in blast beat, česar smo vajeni predvsem pri bolj brutalnih zasedbah. Nikakor pa ne moremo mimo naslova, ki zajame tudi družbeno-politično vlogo albuma, saj so glavne tematike pesmi ravno kritike lažnih novic in vpliva družbenih omrežij na družbo in ljudi. To, kar je bil svojčas eden največjih izumov, je danes izredno močno orodje manipulacije, saj z vpisom na družbena omrežja zastonj podamo podjetjem profile naših zanimanj, kar pa jim omogoča, da nas s pomočjo prirejenih algoritmov bombardirajo s ciljanimi reklamami. To je ustvarilo virtualno okolje, kot ga poznamo danes, polno nepopolnih informacij, jeznih komentarjev, psovk, žaljivk. Nazadnje pa tudi okolje, v katerem se lahko ustvarijo skupine istomislečih ljudi, zaradi česar se krepi njihov »confirmation bias«, kot najbolje opišemo to s tujim, strokovnim izrazom. V takih skupinah ljudje sami sebe prepričajo, da njihove trditve držijo, saj najdejo na družbenih omrežjih še veliko enakomislečih, vse to pa ima zelo negativen vpliv na realnost. Ravno zato je pesem Extremly Dangerous popolna pesem za uvod v ta album.

A Post-Truth Order sodi že v hitrejše pesmi na albumu. Riffi so zelo agresivni, bobni pa ves čas spreminjajo ritem vsaj tako hitro kot vokali spreminjajo obliko iz čistih v growl. Sledi Please Disperse, ki v nekaterih potezah spominja na agresivnejše Iced Earth, vendar je treba preslišati vokale in bobne ter postaviti fokus na kitaro, da lahko to opazimo. Kitarski riffi so torej dokaj enostavni, vendar imajo pomembno vlogo pri podpori ritma in razvoja pesmi. Med najboljšimi pesmimi na albumu je zagotovo zadnja, The Daily Noose.

Nekateri so Primal Creation primerjali s Slayer, vendar na tem albumu to ni tako očitno, pri The Daily Noose pa zagotovo pride do izraza tudi ta plat. To je pesem, ki na začetku ustvari temačno atmosfero. Ta služi za uvod v eno najhitrejših pesmi na albumu. Po minuti in pol nam najprej bobni, nato še kitara, naznanita prihajajoči udarec. Pesem postane naenkrat izredno agresivna, tako v hitrosti kot v kitarskih riffih, in sporočila iz besedila prihajajo neposredno do poslušalca. Ravno v tem lahko potegnemo črto s Slayer, kar ponovno pokaže, da so Primal Creation verjetno med tistimi bandi, o katerih bomo slišali veliko zgodb o uspehu in katere bomo težko pričakovali, ko bodo igrali na festivalih.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
Recenzija
3. 5. 2021
Sovrag - Tribute To Death (EP)
Recenzija
29. 4. 2021
Evergrey - Escape of the Phoenix
Recenzija
28. 4. 2021
Infest - Psychosis
Recenzija
26. 4. 2021
Različni izvajalci - Grazil Records & Friends Volume 1 (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija