NAGRADNE IGRE
Traja do: 28. 5. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

21. 9. 2022
Silent Knight - Full Force
samozaložba, 2022

Silent Knight so sodoben, mogoče premalo poznan in zelo podcenjen avstralski power metal band. Band, ki je na turnejah sodeloval s power metal velikani, kot so Dragonforce, Turilli Lione Rhapsody, Helloween in še vrsto drugih znanih bandov, kot so Korpiklaani in Zakk Wylde’s Black Label Society, bi si menda zaslužil nekaj več pozornosti. Gotovo se gre vsaj vprašati, čemu lahko pripišemo tak uspeh glede sodelovanj. Avstralci v svojih pesmih kot pijavke prevzemajo znanje različnih skupin in vse skupaj pomešajo v power metal poslastico, ki lahko navduši vse ljubitelje zvrsti. Od vokalov do instrumentov se ves čas izmenjujejo različni vplivi znanih power metal zasedb in vsak poslušalec lahko prepozna nekaj potez svojega najljubšega banda. Vse to je še najbolj razvidno na izdaji Full Force, ki bo uradano ugledala luč sveta ta petek. Album zajame razne oblike sodobnega power metala, saj na njem najdemo pesmi različnih hitrosti in stilov značilnih za to zvrst.

Uspešnica Blood In The Water je na primer pesem srednje hitrosti, ki črpa nekaj ritmičnih idej iz heavy metala. Nekatere bi pesem celo spomnila na stil domačega banda Skyeye, natančneje na stil pesmi, kot je na primer Constellation. Drugačne, z bistveno več blast beati, hitrejšimi kitarskimi riffi in hitrejšim tempom nasploh so na primer naslovna pesem Full Force, The Last Candle Burns, Into Oblivion in Screaming Eagle. Slednja se sicer od navedenih razlikuje v večjem številu heavy metal potez. Edina pesem počasnejšega tempa je Dark & Mysterious Times, ki se nahaja ravno na sredini albuma. Pesem je neke vrste ločnica med »težjimi« in bolj melodičnimi komadi, predvsem glede na uporabo kitarskih ritmov. Vpliv heavy metala na albumu večinoma prevladuje ravno s stilom ritem kitare in basa, medtem ko so razne melodije in solaže res bliže power metalu. Še več, večina solaž je občutno pod vplivom zloglasnih Dragonforce. Težko se tu za primer izpostavi katero, saj so solaže v vseh pesmih na vrhunskem nivoju. Izpostaviti gre morda še zadnjo pesem albuma Create A New World, v kateri se predvsem v začetnem intru in refrenu občuti vpliv Rhapsody, in sicer tako na vokalih kot na ritmičnem delu, na sredini pesmi pa pride še do hitrega pospeška v izjemno solažo, ki je zopet na nivoju Dragonforce.

O albumu je kitarist Stu McGill povedal, da gre za izvrstno mešanico melodije in agresije, na katerega so vključili veliko spevnih refrenov, solaž, ki trgajo gate, in vrtoglave hitrosti. Njegov opis dejansko povzame to, kar lahko najdemo na Full Force. Pohvalil je tudi neverjetne vokalne sposobnosti na novo pridobljenega vokalista Dana Brittaina, ki resnično dosega nečloveške nivoje. Gotovo gre tu izpostaviti tudi pomoč, ki so jo Silent Knight dobili preko SAOL (Service for Artist Owned Labels), ki manj prepoznavnim bandom pomaga s promocijskimi dejavnostmi, obenem pa skupinam nudi možnost, da ohranijo avtorske pravice svojih izdelkov. Problem avtorskih pravic je v glasbeni industriji splošno znan, saj se večja količina profita iz prodaje albumov in koncertov navadno zlije povsod drugam, razen v žepe umetnikov. Sodobne ideje, ki podpirajo samoodločanje in avtonomijo umetnikov, so več kot dobrodošle. Enostavno so spremembe v industriji zelo potrebne, kot priča osebna zgodba Marka Hietale, bivšega basista Nightwish, ki je lani ravno zaradi teh problemov industrije in s tem nastalih osebnih težav zapustil band.

SORODNE VSEBINE:
8. 8. 2013Black Bull - Rock All Night / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
26. 5. 2023
Cattle Decapitation - Terrasite
Recenzija
25. 5. 2023
Gaerea - Mirage
Recenzija
24. 5. 2023
Acid King - Beyond Vision
Recenzija
23. 5. 2023
Kamelot - The Awakening
Recenzija
22. 5. 2023
Metallica - 72 Seasons
Recenzija
19. 5. 2023
Ihsahn - Fascination Street Sessions
Recenzija
16. 5. 2023
Tryglav - The Ritual
Recenzija
10. 5. 2023
Po' Metra Crijeva - Boškarin IV
KONCERTI & FESTIVALI
29. 5. 2023
Mötley Crüe, Def Leppard
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska
29. 5. 2023
Toadeater, AYD
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
30. 5. 2023
Pantera
Barba Negra, Budimpešta, Madžarska
30. 5. 2023
Ne Obliviscaris, Persefone, The Omnific
Strom, München, Nemčija
31. 5. 2023
ODPOVEDANO! Pantera
Gasometer, Dunaj, Avstrija
31. 5. 2023
Celeste
Menza Pri Koritu, Metelkova, Ljubljana