RECENZIJE

8. 4. 2021
Taake / Helheim - Henholdsvis (split)
Dark Essence Records, 2021

V tem trenutku je že jasno, da nam Hoest od Taake ni imel namena tradicionalno po triletnem premoru ponovno postreči z novim studijskim dolgometražcem. Kako zelo drugačno in nenavadno je bilo lansko leto, seveda ni treba ponovno ali dodatno razlagati, ali pa so dejansko povsem spremenjene okoliščine delovanja znotraj glasbene industrije tiste, zaradi katerih se je Hoest namesto za izdajo polnopravnega albuma odločil za izdajo treh split izdaj, pa ga menda še nihče ni vprašal. Po skupni izdaji z Whoredome Rife (Pakt) in tako rekoč lastnim projektom Deathcult (Jaertegn) smo dobili še izdelek z naslovom Henholdsvis, plod sodelovanja z rojaki, katerih skupna zgodovina sega precej dolgo nazaj.

Po ustaljeni maniri nov plošček prinaša ponovno po dva komada od vsakega izvajalca. Za razliko od prejšnjih dveh pa tokratni nosilec zvoka ponuja dva nova komada od Taake, medtem ko se Helheim predstavljajo z dvema priredbama. Pod črto enak izkupiček z vidika razmerja med novimi komadi in priredbami, a tokrat bi rekel, da zmagajo Taake gladko z dve proti nič. Ti se namreč sploh s svojim drugim komadom Ein Baat i Foss naslonijo na všečno melodiko albuma Noregs Vaapen, kjer so nas presenetili z banjom, katerega zven tudi aktualno visi v zraku. Sicer pa sta oba komada kar tipična za Taake: hiter začetek, ki razvije nalezljivo melodijo, dinamično bolj raznolika druga polovica, ki pušča odprta vrata tehnično zahtevnejšim prijemom in atmosferiki.

Z že omenjenega albuma od Taake pa so Helheim vzeli komad Orkan, ki so ga priredili tako, da so mu nadeli svojo tipično melodiko in zvok, ga skrajšali in v slogu lastnih albumov zadnjih let upočasnili. Z drugim komadom pa so naredili Helheim ravno obratno, in sicer so ga nekoliko podaljšali. Gre za priredbo komada Witches Sabbath, ki ga je zasedba že priredila za leta 2012 izdano kompilacijo A Tribute to Emperor – In Honour of Icon E, za Henholdsvis pa je bil ta še dodatno remastiriziran. Pod črto pa sta oba komada dosti bolj umirjena kot tista od Taake, s čimer je ustvarjeno zanimivo nasprotje.

S Henholdsvis Taake torej zaključujejo svojo trilogijo split izdaj, s katero častijo stare čase black metala, hkrati pa zrejo v prihodnost in nakazujejo, kakšna bo ta z njimi.

SORODNE VSEBINE:
30. 12. 2015Helheim - raunijaR / Recenzije
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
7. 5. 2021
Iz ropotarnice: Lizzy Borden - Visual Lies
Recenzija
6. 5. 2021
Lunar Shadow - Wish To Leave
Recenzija
5. 5. 2021
Asphyx - Necroceros
Recenzija
4. 5. 2021
Primal Creation - News Feed
Recenzija
3. 5. 2021
Sovrag - Tribute To Death (EP)
Recenzija
29. 4. 2021
Evergrey - Escape of the Phoenix
Recenzija
28. 4. 2021
Infest - Psychosis
Recenzija
26. 4. 2021
Različni izvajalci - Grazil Records & Friends Volume 1 (kompilacija)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 5. 2021
STREAM: Metalsteel – TRIBUTE TO LEGENDS
Klub Jedro, Medvode
22. 5. 2021
ODPOVEDANO! Vienna Metal Meeting 2021
Arena, Dunaj, Avstrija
22. 5. 2021
Throne Fest 2021
Kubox, Kuurne, Belgija
23. 5. 2021
STREAM: Emperor – A Night of Emperial Wrath
Notodden Teater, Oslo, Norveška
4. 6. 2021
ODPOVEDANO! Download Festival 2021
Castle Donington, Združeno kraljestvo
10. 6. 2021
System Of A Down, Korn
Area Expo, Milano, Italija