RECENZIJE

18. 9. 2020
Teufel - Temni Grad Smrti (EP)
samozaložba, 2020

Ni minilo dolgo, odkar sem si »odpočil« od Teuflovega samonaslovljenega EP-ja, pa že imam opravka z drugim. Ta nosi naslov Temni Grad Smrti in se v prvi vrsti razlikuje od prvega v tem, da gre za instrumentalno izdajo, ki nima več veze z black metalom. Temni Grad Smrti je skupek 4 dungeon synth komadov, ki pa vsaj po svojem mračnem vzdušju izkazujejo sorodnost s starejšim bratcem.

Plošček se začne s komadom Jamskih Vil Ples, kjer najprej zaslišimo kapljanje vode in napeto vzdušje. Vile posamično prihajajo na plano in se pripravljajo na ples, skrivni in skrivnostni ritual, ki mu navaden človek naj ne bi bil priča. Melodija, po kateri plešejo vile, je nežna in rahlo vedra.

Temni Grad Smrti v skladu s svojim naslovom povsem prekine z vsako vedrostjo, na programu so resnejši toni, ki jih na eni strani proizvedejo trobente, na drugi strani pa imamo opravka s sterilnim udarjanjem kovine ob kovino, s čimer se Temni Grad Smrti dotakne laibachovskih industrijskih melodij albumov, kot sta Laibach in Nova Akropola.

Sledi Šepetajoči Gozd, s katerim se pomaknemo severneje, saj me ta komad kot edini spominja na dungeon synth kreacije iz hiše Burzum, natančneje na tista dva albuma, ki jih je Varg posnel v zaporu, torej Dauði Baldrs in Hliðskjálf. V tem komadu je dogajanje najbolj pestro, meša se največ elementov in tudi melodije so za odtenek hitrejše in bolj dinamične. Je pa ta komad hkrati najkrajši, zaradi česar mi še dodatno prehitro mine.

EP se zaključi s komadom V Objemu Noči, kjer se prepletajo različne monotone sintesajzrske linije. Glavni lajtmotiv je ustvarjanje napetega vzdušja rahlo vetrovno meglene noči, ki se uleže na Temni Grad Smrti, medtem ko se v daljavi sliši nežen ženski sopran, pri katerem pa gre dejansko samo še za en efekt več na sintezajzerju. Ta »sopran« deluje zelo pomirjujoče, mirno in varno, zaradi česar mu poslušalec vse do konca hipnotizirano sledi skozi tunele Temnega Gradu Smrti, kjer se njegovo potovanje tudi konča.

SORODNE VSEBINE:
19. 7. 2021Etienne Von Chelleri / Intervju
7. 12. 2020Teufel - Naj te Vrag Pocitra / Recenzije
KONCERTI & FESTIVALI
19. 1. 2022
ODPOVEDANO! The Black Dahlia Murder, Rings of Saturn, Viscera
Kino Šiška, Ljubljana
21. 1. 2022
ODPOVEDANO! Tormentor, Cult of Fire
Orto Bar, Ljubljana
25. 1. 2022
Swallow the Sun, Avatarium
Orto Bar, Ljubljana
29. 1. 2022
Madness of the Fall III: Dickless Tracy, Decatholicize, Human Host Body
Klub eMCe plac, Velenje
31. 1. 2022
PRESTAVLJENO! Gojira, Alien Weaponry, Employed to Serve
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
1. 2. 2022
ODPOVEDANO! Arcturus, Iotunn
Orto Bar, Ljubljana