Na današnji dan
1980
Iron Maiden izdajo samonaslovljeni prvenec
NAGRADNE IGRE
Traja do: 14. 4. 2024
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

RECENZIJE

28. 2. 2024
The Lion's Daughter - Bath House
samozaložba, 2023

Nagradna igra: sodeč po imenu so The Lion’s Daughter (možen je le en odgovor):

a) nemški power metal band, ki išče navdih v Richardu Levjesrčnem;
b) angleški NWOBHM spin-off band od British Lion, ki je nastal z izhodom ustanovnega člana Steva Harrisa in poleg njega vključuje tudi njegovo hčerko;
c) ženski empowerment symphonic death metal band iz Nizozemske, ki je proti depilaciji vseh delov telesa;
d) okoljski metal band iz Južne Afrike, ki se zavzema proti safarijskemu lovu;
e) militantni veganski metalcore band iz ZDA, ki verjame, da je kralj živali vegan, želi prepričati leve, naj iz antilop preklopijo na sojo;
f) depresivni pogrebni doom black metal projekt Saše Lendero, ki se je začel leta 2016 s priredbo lastne pesmi Levinja;
g) ameriški moderni metal band, ki zajema vplive synthwava, death metala, industrial metala, sludga in black metala.

Glede na namensko groteskne možnosti, z izjemo zadnje, se odgovor, upam, ponuja na dlani? Nagradno igro sem sestavil iz čiste fascinacije nad tem, kako si človeški možgani zgolj na osnovi imena banda ustvarijo neko predstavo o glasbi le na podlagi racionalizacij in asociacij ob besedah »lev« in »hčerka«. Naš računalnik v lobanji pač rad predalčka in klasificira z namenom nam olajšati in poenostaviti življenje.

Naslovnica albuma, kjer je prikazana ogabna samica neke vesoljske rase, sovpada z nezemeljskimi X-Files synth zvoki. Z namenom ohraniti čisto dušo in si ne ustvariti odvisnega mnenja o bandu na podlagi že napisanega in znanega sem v prvi vrsti daleč od dosega svetovnega spleta v celoti preposlušal Bath House. Kako naj jih opišem z nekaj primerjavami, hm? Mešanica Machine Head z Ministry bi bil najustreznejši kratek opis. Pa malo Nine Inch Nails, da ne ignoriram industrial syth genija Trenta Reznorja. Mogoče še ščepec Pain, minus komercialni pop elementi. Vokalno je Rob Flynn (Machine Head) idealna primerjava, saj se karakteristično kričanje s čistimi vokali dobro ujema z modernimi Machine Head. Za boljši kontekst sem poslušal tudi starejše izdaje, ki stilsko rahlo odstopajo od Bath House. Manj industrial/synth vplivov na račun blackmetalskih in sludga. A to je le za veliko sliko, če slučajno koga mika bolj obširno spoznati Levovo hčerko. Bandova zgodba sega v leto 2007 v St. Louis v Misuriju, ko je začel z EP-ji in spliti nabirati glasbene kilometre. Od takrat ima za sabo pet studijskih albumov, kjer je brusil svoj diamant z orodjem modernega, death, black, sludge, elektro in morda, zavoljo mešanja vsega tega, še ščepec progresivnega metala. Vedno je dober znak, kadar ne gre enolično predalčkati zadev, saj to prisili človeka v razmislek, dialog in končno v nova dognanja.

Toliko o teoriji, zdaj pa praktična naloga – kot so nas dresirali pri pouku naravoslovja v srednji šoli. Rerouted mi zveni kot reprezentativni komad, če je pred mano naloga izbrati le en komad z albuma. Sicer je bolj melodičen in atmosferičen in čuti se večje pomanjkanje elektro vplivov, kot se za band spodobi. Zato kot kontrast poslušajte še vsaj intro izrazito elektronsko navdahnjenega naslednjega komada v vrsti, ki nosi naslov kar po Silvestrovem na leto 1989, in sicer 12-31-89. Groteskno rjovenje, sklepam vesoljske samice z naslovnice, gradi zanimivo atmosfero in dinamiko. Za bolj Ministry vibracije pa se morda vrnimo kar na začetek albuma k samonaslovljenemu Bath House.

Nauk zgodbe je, da ne sodimo knjige po naslovnici, piva po peni in glasbenega stila banda po imenu. Čeprav, moram priznati, bi mi bilo verjetno zelo zabavno recenzirati vse zgornje fiktivne bande med a) in e) in nastaviti ogledalo njihovim političnim, prehrambenim in drugim ideološkim prepričanjem.

SORODNE VSEBINE:
ZADNJE OBJAVE
Recenzija
12. 4. 2024
Srd - vragvmesiton
Recenzija
11. 4. 2024
Mörghuul - Domination of the Beast
Recenzija
9. 4. 2024
Inquisition - Veneration of Medieval Mysticism and Cosmological Violence
Recenzija
5. 4. 2024
Iz ropotarnice: Tool - Ænima
Recenzija
3. 4. 2024
My Dying Bride - A Mortal Binding
Recenzija
29. 3. 2024
Khold - Du dømmes til død
Recenzija
28. 3. 2024
Aeternus - Philosopher
Recenzija
20. 3. 2024
Feral Forms - Premalignant (EP)
KONCERTI & FESTIVALI
14. 4. 2024
Finntroll, Suotana, Metsatöll
Vintage Industrial Bar, Zagreb, Hrvaška
16. 4. 2024
Inquisition, Demonical
Orto Bar, Ljubljana
16. 4. 2024
Finntroll, Metsatöll, Suotana
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
17. 4. 2024
Cronica, Cremisi, Dark Sphere
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
18. 4. 2024
Tarot, Woygn
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 4. 2024
Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators, Mammoth WVH
MVM Dome, Budimpešta, Madžarska