NAGRADNE IGRE
Traja do: 15. 5. 2022
Traja do: 14. 5. 2022
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

17. 8. 2021

Brutal Janez Fest, 2. dan

Štuk, Maribor / 14. 8. 2021

Ker je bilo v preteklosti koncertno dogajanje v Mariboru bolj izjema kot pravilo, je brutalni Janez odločil, da festivalsko dogajanje raztegne na dva dneva in koncertov željne navdušence osreči z dobro mero ekstremnega metala. Drugi dan festivalskega dogajanja se je zaradi odpovedi temačnih romantikov Dekadent in posledično zamenjavo z dvema zasedbama – Daimona in VxPxOxAxAxWxAxMxC – začel uro prej kot v petek, kar pa obiskovalcev niti ni zmotilo, saj je nekaj zagretih metalcev že ob 18. uri vneto čakalo na začetek koncerta, ki so ga otvorili Daimona. (Žiga)

DAIMONA NA BRUTAL JANEZ FESTU:

Tako kot so se ob začetku koncerta odprla vrata dvorane mariborskega Štuka, tako so se počasi, a vztrajno začela odpirati vrata v globine podzemlja. Iz zvočnikov so zadoneli temačni zvoki, posuti z grozo in negotovostjo, medtem ko so počasi na oder prikorakali sejalci groze na čelu s svojo Kraljico teme ali drugače atmosferična black metal zasedba, ki nosi ime Daimona, ter takoj vse navzoče popeljali na popotovanje skozi vse globeli pekla. Konceptualno se Daimona s prihajajočo izdajo naslanjajo na Božansko komedijo Danteja Alighierija, in kot že rečeno natančneje poslušalca popeljejo v pekel. In kakšen pekel je to. Rohnenje kitar in donenje bobnov, ki spremljajo krike kraljice, naježijo kožo ter s pravšnjo mero atmosferičnosti ohranjajo mističnost, ki jo dodatno popestrijo z zamaskiranostjo v stilu Behemoth iz obdobja plošče The Satanist. Daimona tako skozi celoten nastop prehajajo iz hitrejših in agresivnejših delov v mirnejše, strah vzbujajoče odseke, ki poslušalca popeljejo v drugačen svet, a ga hitro spet s krikom vokala in kričečimi kitarami pripeljejo nazaj v pekel. Tokrat je vročina v dvorani še dodatno pripomogla k temu, da je bil občutek resnično peklenski. Čeprav je bil to za Daimono šele tretji nastop v živo, so pokazali, da so v celoti predani svojemu poslanstvu in tako so mariborski publiki pričarali spoštovanja vreden nastop in uvod v še boljši večer. Vsekakor se veselim izida ploščka in naslednjega nastopa. (Žiga)

Setlista Daimona: The Portal, I., II., III., IV.

GHOST OF VERONICA NA BRUTAL JANEZ FESTU:

Po peklenskem black metalu je vročico dvorane prevzela zasedba Ghost Of Veronica, ki sem jo poznala zgolj po njihovi preobleki ljudske pesmi »Izidor ovčice pasel«. Moram priznati, da se v njihovo glasbo pred samim nastopom nekako nisem spuščala, dodatno presenečenje pa je bila tudi sestava zasedbe – kitarist, vokalist, bobnar in klaviaturist. Pa veste, da basa sploh nisem pogrešala. Sicer pa se fantje označujejo za industrial black metal zasedbo, kar dokazujejo tudi s spektrom komadov. Klaviature ustvarjajo visoke tone, za globino pa večinoma skrbi kitarist, ki je za nekaj komadov poprijel tudi po osemstrunki. S komadi, kot so Agata, Babylon The Great in seveda najbolj želeni Izidor, so Ghost Of Veronica dodobra razgreli publiko in se pokazali kot izjemno uigrana zasedba. Bobnar, ki se je zasedbi pridružil po njihovem prvem nastopu, se je več kot očitno dobro vključil, vokalist pa je s konstantnimi nagovori in povezovanjem komadov privabil publiko na svojo stran. (Tina)

VxPxOxAxAxWxAxMxC NA BRUTAL JANEZ FESTU:

Za zaporednimi temačnimi melodijami je prišel čas za zabavo. Avstrijci z zelo (pre)dolgim imenom, ki smo jih lahko v polni zasedbi poslušali z Vulvathrone pred nekaj tedni v Ljubljani, so Štuk obiskali v izjemno okrnjeni postavi. Prišel je namreč samo en član. No, dva, če za drugega štejemo računalnik, ki je predvajal bobne in elektronske dodatke. In kako je vse skupaj izpadlo? Na odru se jima je pridružil Her Man (Vulvathrone), sestav pa sem hitro poimenovala Korenčkov duet oz. za naše tuje goste Das Karotten Duo (če vas zanima, zakaj korenček, poiščite razlago njihovega uradnega imena). Izjemno energičen in plešoče nastrojen basist v duhovniškem oblačilu in Her Man sta s praktično improvizacijo poskrbela za pravi razvrat pod odrom. Čeprav se je morda komu vse skupaj zdelo precej brezvezno, pa je duet ob zabavni podpori elektronike, basiranju in kruljenju pri publiki izzval nasmehe, ples in vsesplošno zadovoljstvo. (Tina)

CHAINS NA BRUTAL JANEZ FESTU:

Ko se je večer že dodobra prevesil v noč, sta kot predzadnji band večera oder zasedla Primorca Chains. Kot mogoče glasbeno najbolj mirna zasedba festivala sta kar hitro upravičila zaupanje organizatorjev, ki so jima končno namenili primernejši slot, in koncert začela s pravšnjo mero drone/doom metala, ki mirnejše in nalezljive kitare prepleta s hitrejšimi in rockersko obarvanimi riffi iz sedemdesetih. Odlična mešanica, ki na trenutke spominja na staroselce tega žanra Pentagram. Žal je vročina pri nekaterih obiskovalcih pustila posledice in se je marsikdo med samim nastopom šel ohladit in nadihat svežega zraka, kar pa na fanta na odru ni vplivalo. Kot je zdaj že značilno, sta se med nastopom bolj posvetila zadnji izdaji Musica Macabra, ki je izšla prav letos, kljub temu pa dodala še kakšen komad s prejšnjih izidov. Chains sta tokrat pokazala, zakaj sodita med zelo želene zasedbe tega žanra, in odigrala enega boljših koncertov. To jima je vračala tudi publika in tako vzajemno vračala energijo nazaj na oder, ki jo je dvojec z veseljem posrkal vase. In kot je značilno za vse, sta nam tudi Chains prihranila najboljše za konec ter s skladbo Dancing with my Demons podžgala publiko do konca in jo pripravila na zadnji band večera. (Žiga)

Setlista Chains: Intro, Apocalyptic Fear, Sonic Sabbath, Devil, Fireborn, Black Wind, Hexenight, Necromantic Force, Ritual Smokers, Stardust Pentagram, In Death of Death, Dancing with my Demons.

VULVATHRONE NA BRUTAL JANEZ FESTU:

Kot zadnji band večera so na oder stopili domači pornogrind prvaki Vulvathrone. Brez zadržkov lahko zapišem, da je šlo za koncert dneva, koncert festivala in pa tudi skoraj sigurno za enega najboljših, če ne celo najboljši koncert zasedbe. Pa sem jih videla že kar nekajkrat. V dvorani se je ob začetku nabralo res veliko ljudi, zagotovo je bila številka krepko preko 200. Če bi se vsi obiskovalci, ki so bili vseeno raje v atriju ali pred dvorano odločili podpreti dogajanje v dvorani, bi bila ta bolj ali manj polna. Publika je zasedbi jedla iz rok od samega začetka, sleherni obiskovalec je zamigal, odvilo pa se je tudi kar nekaj mosh pitov in takšnih ali drugačnih plesov. Čupe so se vrtele, telesa so poskakovala, medtem ko so fantje predstavili nekakšen »best of« set, ki pa je bil tokrat še dodatno obogaten. Zaigrali so namreč komad Oda De Pahor, ki se je med izbranimi komadi tokrat znašel s posebnim namenom in so ga tudi rahlo preimenovali v najavi. Seveda ni manjkalo mastnih nagovorov bolj ali manj nežnejšemu delu publike, Her Man se je enkrat ali dvakrat celo odločil za sprehod med obiskovalci, s čimer je poskrbel za še dodaten razvrat. Kljub izjemni vročini so se fantje zelo dobro spoprijeli z zadnjim mestom in v kozarec pogledali ravno toliko globoko, da so nam postregli z res uigranim koncertom. Glede na težave z zvokom pri nekaterih drugih bandih je bil tokrat odličen. Raja pod odrom si je z izjemnim odzivom prislužila tudi dodatne komade in tako smo bili deležni izjemno vročega zaključka še bolj vročega festivala. (Tina)

Setlista Vulvathrone: We Always Cum… Too Fast!, Allure Of Domination, Cum Socket, Metaphysics of Torture, Rise and Shine, Whoreification, Bitch, Suck My Tich, Oda de Pahor, Reduced To a Sexual Object, Porn, Porn, Porn, Strije, Toilet Slut, Ass Destroyer 69, Cult Of Vulva; bis: Strije (2x), Vulvathrone.

Če smem ob koncu dodati še par stavkov glede celotnega festivala. Veseli me, ko vidim v Mariboru dogajanje, ki je organizirano tako, kot se šika. Veseli me, da so se v Maribor na dvodnevni festival domačih zasedb pripeljali tudi obiskovalci od drugod. Kar nekaj obiskovalcev si je v soboto Štuk izbralo zgolj za pijačo in druženje s prijatelji, pa čeprav je to pomenilo nakup karte in podporo festivala brez ogleda koncertov. Ob pogovoru z nekaterimi »starešinami« štajerske scene je bilo jasno, da Mariboru manjka festival prav toliko kot mu manjka ponovna oživitev dogajanja na Štuku, ki ponuja kakovostno, in če se smem tako izraziti, »udobno« koncertno prizorišče. V upanju, da nas brutalni Janez ponovno obišče drugo leto in da bo njegova malha privabila tudi kakšno tujo zasedbo, zaključujem s pisanjem spominov na res odličen »mini« festival v štajerski prestolnici. Naj ostane! (Tina)

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
17. 8. 2021Brutal Janez Fest, 2. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
16. 5. 2022
Taake / Kampfar / Helleruin
Reportaža
13. 5. 2022
Vienna Death Date
Reportaža
12. 5. 2022
Mayhem / Mortiis / Lehm
Reportaža
11. 5. 2022
KoD Extra: Zaria / Agan
Reportaža
10. 5. 2022
Melechesh / Irdorath / Plaguepreacher / Ways of a Heretic
Reportaža
9. 5. 2022
Igorrr / Otto von Schirach / Neuromancer
Reportaža
3. 5. 2022
Vader / Reject the Sickness / Mara
Reportaža
29. 4. 2022
Inferno Metal Festival 2022, 4. dan
KONCERTI & FESTIVALI
20. 5. 2022
Dickless Tracy, Morost
MC Kotlovnica, Kamnik
21. 5. 2022
Ape Shifter, Jegulja, Hoba
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
22. 5. 2022
Fit For An Autopsy, Enterprise Earth, Great American Host, Sentinels
Orto Bar, Ljubljana
22. 5. 2022
Iron Maiden, Lord of the Lost
Arena, Zagreb, Hrvaška
24. 5. 2022
Tool
Sportarena, Budimpešta, Madžarska
25. 5. 2022
Red Roll, Soulcase
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor