NAGRADNE IGRE
Traja do: 12. 3. 2023
Traja do: 16. 3. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

19. 12. 2022

Cowboys From Hell / Kaoz

Max Klub, Velenje / 16. 12. 2022

Tako, pa sem sklenil koncertno leto 2022 tam, kjer sem ga skoraj začel. Po koncertu zasedb Glista in CarlxJohnson, s katerim so Dirty Skunks otvorili  letošnjo koncertno sezono po »koronskem odprtju«, sem le en vikend kasneje ob še zmeraj mrzlih zimskih temperaturah sredi marca že »moral« romati v Velenje na večkrat prestavljen dogodek Madness of the Fall III, v okviru katerega so nastopili Sober Assault, Decatholicize in Human Host Body. Minuli konec tedna pa sta v Velenje vabili dve zasedbi, ki sta tako ali drugače posvečeni glasbi legendarne zasedbe Pantera. Pri tem imam v mislih lokalce Kaoz in »cover band« Cowboys From Hell.

O tem, kako zelo pomemben mi je bil obisk tega koncerta, priča dejstvo, da sem predčasno zapustil zaključno zabavo, in sicer celo ravno v trenutku, ko je začela na mizo prihajati hrana. V tistem trenutku sem se tolažil s kavo in sendvičem, ki ju bom kupil na Petrolu, ko pa sem bil kasneje v Max Klubu priča slabi uri zamude zaradi tehničnih težav, pa se mi je konkretno kolcalo po tisti hrani. A če je bil to edini davek, ki sem ga moral plačati za obisk Velenja, ga sprejmem brez večjega pritoževanja, kajti večer je sicer bil dolg, a temu primerno je tudi dolgo trajalo glasbeno navdušenje.

Nekaj pred enajsto so končno na oder stopili Kaoz, band z zelo dolgo zgodovino, ki danes šteje že 25 let, v okviru katerih pa je bil povit samo samonaslovljeni album. In še ta je danes star že tudi skoraj 20 let. A band dela na novem materialu, leta 2019 je bil na kompilaciji Metal 4 Lignit izdan komad Bangin' Headz, pred kratkim pa smo lahko občudovali videospot za naslovni komad prihajajočega albuma Identegrity. V obeh komadih smo lahko uživali tudi v petek v Velenju, sploh prvi pa je v mojih ušesih dolgo časa veljal za vrhunec večera, ki sem ga doživel kar na začetku koncerta. Mnenje o tem so na koncu spremenili avtorski Try Me Punk, priredba Raining Blood in dodatek Morena. Vmes je band ponudil še poseben »medley« različnih komadov velikanov metal scene, ki so tako ali drugače vplivali na posamezne člane zasedbe, med obiskovalci pa so še dodatno dvignili navdušenje pod odrom, kjer ni manjkalo takšnega in drugačnega norenja ter nenehnega skandiranja »Ole, ole, ole, ole, Kaoz, Kaoz!«. Kar je pa tudi povsem razumljivo, saj so številni navzoči odraščali z metalom od Kaoz, petkov koncert pa je na plano priklical številna stara in neprecenljiva čustva ter občutenja.

Nič kaj dosti drugače pa ni bilo z nastopom primorskih Cowboys From Hell, čeprav zanje ne morem trditi, da smo odraščali z njihovo glasbo. Smo pa odraščali z glasbo, ki jo preigravajo, med to pa se najdejo velike uspešnice bandov, kot so Metallica (Fuel, Sad but True), Alice In Chains (Man in the Box), Sepultura (Refuse/Resist), Motörhead (Ace of Spades), za nekoliko mlajše med nami Slipknot (Psychosocial) ali najudarnejši Machine Head (Davidian), medtem ko je bil največji poudarek seveda na Panteri (Mouth for War, 5 Minutes Alone, I'm Broken, Cowboys From Hell in Walk). Sicer se je že na začetku koncerta poznalo, da so bili Kaoz mali headlinerji večera, medtem ko je številčnost publike pod odrom med nastopom Primorcev ves čas nihala – tako v eno kot v drugo smer. Utrujenost v kombinaciji s popitim alkoholom je naredila svoje, zaradi česar so si mnogi med koncertom privoščili več premorov pred dvorano. Na odru sicer nismo videli kakršnih koli premorov, je pa zasedba zaradi tehničnih težav, ki so pestile bobnarja, morala izpustiti premierno živo predstavitev prvega avtorskega komada z naslovom Leave Me Alone. Če ni šlo še enkrat kar koli narobe, je premiera uspela en dan kasneje v koprskem Figa Rock Baru, kjer sta še enkrat nastopili obe zasedbi. Nič pa ni zmotilo sodelovanja Kavbojev in kitarista od Kaoz, ki so skorajda za konec skupaj zaigrali komad Walk. Nato še samo Killing in the Name od Rage Against the Machine, še zadnje špeganje v švingeljc knjigo z besedili in prijeten metal večer z velikimi hiti iz sveta metala je bil zaključen.

Po že skorajda obveznem obisku Okrepčevalnice Mladost, kjer so ob dveh zjutraj »padli« dvojni čevapi, je v duhu debate o starih metal klasikah minila nekaj manj kot enourna pot domov kot bi trenil. Cowboys From Hell in Kaoz, hvala za tale odličen večer!

SORODNE VSEBINE:
3. 6. 20022. Orto Metal Fest / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija