REPORTAŽE

5. 5. 2013

Cult Of Luna / The Ocean

Channel Zero, Metelkova, Ljubljana / 27. 4. 2013
Avtor: Rok Kodba

Minulo soboto smo bili na Metelkovi bolj kot ne po srečnem naključju priča vrhunskemu koncertnemu dogodku, ki je verjetno le redkokaterega obiskovalca pustil ravnodušnega. Pri nas, točneje v Channel Zeru, se je namreč ustavila kultna švedska atmosferična post-sludge metal zasedba Cult Of Luna, ki so jo spremljali (še) ne tako zelo kultni, a vseeno precej obetajoči The Ocean ter avstralski alternativci Lo!.
Poglavitni razlog, da je do eventa, ki bi se po prvotnem planu moral zgoditi v Zagrebu, sploh prišlo, je bila nepravočasna ureditev dokumentov, potrebnih za prevoz dveh ton glasbene opreme čez schengensko mejo. Ker bi bila, če bi se na Hrvaško kljub temu odpravili, velika možnost zapletov in odpovedi zagrebškega koncerta, so se zadnji teden odločili za alternativo in zadevo prestavili v Ljubljano. To pa je, pričakovano, izzvalo veliko razočaranje in ogorčenje Hrvatov, ki so bili kasneje delno potolaženi z zastonjskim avtobusom iz Zagreba, organiziranim s strani COL in kompanije, ter cenejšo vstopnico.
Prihod na Metelkovo okoli 21:45 je po dveh urah vožnje iz Pomurja terjal svoj davek – ni nam uspelo ujeti prvega banda, Avstralcev Lo!. Po navedbah nekaterih navzočih so se v inštrumentalnem smislu odrezali odlično, vokalno pa naj ne bi navdušili.
Ob vstopu je kot prvo padlo v oči na tone mercha, ki so ga bandi razstavili vzdolž hodnika pred dvorano. Nabralo se je kar lepo število obiskovalcev, kar glede na to, da je bil s Hrvaške organiziran zastonj prevoz, niti ni presenetljivo. Kmalu so v dimno zaveso oviti oder zavzeli nemški The Ocean, ki so glede na videno in slišano ena svetlejših točk v današnji post-sludge metal sceni. Gre za band z mnogoterimi vplivi, ki se požvižga na predalčkanje in ga je posledično tudi težje žanrsko opredeliti. Na albumih glasba skupine deluje kompleksno, podrobnosti so dodelane, sodeluje pa cela paleta glasbenikov (v živo jih je le pet). In nikakor ne razočarajo. Atmosfera, ustvarjena že pri uvodni pesmi, je kot črna luknja vase posrkala slehernika pred odrom ter ga tam dobro uro nastopa tudi obdržala. K temu je botroval predvsem odličen zvok ter energičen in uigran nastop kvinteta, ki je nihajoč med zasanjanimi melodijami, kompleksnimi ritmi, težkimi, udarnimi riffi in še čem obiskovalce počasi pripeljal do nastopa naslednje skupine, švedskih post-metal botrov Cult Of Luna.
Oder je preplavilo na tone analognih efektov, kar dva bobnarja, trije kitaristi, basist in klaviaturist, ki skrbi še za elektroniko, s katero se band tudi poigrava. Še vedno mi ne gre povsem v glavo, kako se jim je uspelo stlačiti na ne ravno velik oder Channel Zera, ki je bil zdaj še bolj zavit v meglo. Nastop COL je bil perfekcija od prve do zadnje sekunde; riffi še bolj mastni, bolj počasni, celo lučke so se popolnoma ujemale z glasbo, kar je dalo še dodaten pridih uro in pol dolgemu potovanju skozi najbolj oddaljene, najtemnejše kotičke lastne zavesti. Švedi so dokazali, zakaj so poleg Isis, Intronaut in še koga eno najbolj prepoznavnih imen današnje post-metal scene. Tudi zvok je bil tokrat spet odličen, kar je doprineslo k doživetju ter dalo občutek, da je to glasba, ki šele v živo pride čisto zares do izraza. Predstavili so širok nabor pesmi s šestih do sedaj izdanih albumov, presenetili pa celo s skladbo Passing Through z letos izdanega albuma Vertikal, za katero je clean vokale prispeval kitarist Fredrik.
Koncert kot celota je bil fantastično doživetje. Marsikdo izmed prisotnih pristašev post scene bi si zadevo celo upal označiti za koncert leta, čemur glede na doživeto niti ne bi mogel oporekati.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
16. 12. 2016Wrekmeister Harmonies / Reportaže
13. 11. 2009The Ocean / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
1. 2. 2023
The Canyon Observer
Reportaža
31. 1. 2023
Iz zakulisja: Dark Sphere
Reportaža
24. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 2. dan
Reportaža
23. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 1. dan
Reportaža
5. 1. 2023
Space Unicorn on Fire
Reportaža
23. 12. 2022
Iz zakulisja: Morost
Reportaža
20. 12. 2022
Kadilnica of Death: Pelhan, Challanger, Black Ivy
Reportaža
19. 12. 2022
Cowboys From Hell / Kaoz
KONCERTI & FESTIVALI
4. 2. 2023
Metal Erection XIV: Smrt, Deprivacija, AYD
MC Pekarna, Maribor
4. 2. 2023
Hangar 55, Moshead, Black Camo
Klub Jedro, Medvode
4. 2. 2023
Kadabra, Warlung, Buss
Kulturni Dom Prosek Kontovel, Italija
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica