REPORTAŽE

14. 11. 2022

Despised Icon / Decapitated / Oceano / Distant / Viscera

Orto Bar, Ljubljana / 11. 11. 2022

Petek Svetega Martina je Ljubljana doživela z navalom črne mase ekstremnih metalcev, ki so se zbrali v ljubljanskem Orto Baru za brutalen večer blastbeatov, breakdownov in guturalnega vokala, saj je bila tudi Ljubljana del velike skupne evropske turneje Decapitated in Despised Icon. Večer, na katerem je nastopilo kar pet bandov z različnih koncev sveta – Viscera iz Anglije, Distant z Nizozemske, Oceano iz Illinoisa, Decapitated s Poljske in Despised Icon iz Kanade – so organizirali Dirty Skunks, kar je že samo po sebi jamstvo za visokokakovostno stopnjo večera.

Vrata Orto Bara so se za občinstvo odprla ob 18h, postopoma številnejša množica se je pred vhodom zbirala že prej, tako da je že nastop prvega banda Viscera dočakalo številno in navdušeno občinstvo. Mlada britanska skupina je s svojim deathcorom takoj spravila v gibanje vse prisotne in odigrala del pesmi brez enega kitarista, o čemur se je vokalist pošalil z »We are Within Destruction from Slovenia«. Band ima trenutno le en izdan album (Obsidian, 2020) in dela na drugem, tako je lahko na sicer kratkem nastopu predstavil dober del repertoarja. Glasba Viscere je težek deathcore, ki se pa včasih razvije v hitre refrene s čistim vokalom ali slam vložke, nasičene z dvojnim pedalom. Ob prepričljivem nastopu moram na tem mestu še pohvaliti tonske tehnike, ki so skozi celoten večer obdržali visoko kakovost zvoka, in sicer od prvega do zadnjega banda.

Po kratki pavzi so na oder stopili Distant, ki se prav tako gibljejo v deathcore in slam vodah, le da svoje najtežje trenutke bogatijo tudi z downtempo vložki, ki čas upočasnijo do skorajšnje zaustavitve, medtem ko je občinstvo podvrženo rezkim kitarskim disonancam, udarcem bobnov in globokega guturala. Nizozemci so kot skupina aktivni že od leta 2014, od leta 2019 pa so ustvarili celoten univerzum, ki povezuje glasbo od albuma Tyrannotophia dalje, leta 2021 pa je bil izdan celo roman The Rise of Tyrannotophia, v katerem je ta univerzum obširnejše predstavljen. Zaradi tako izrazite konceptualne povezanosti so se tudi pesmi pretakale ena v drugo kot deli celote, kar lahko pripišemo tudi precej omejenemu času, ki je bil namenjen za nastop prvih treh bandov. Občinstvo je vsekakor bolj kot očitno zelo uživalo tudi v distopični znanstveni fantastiki in zvočnostim neposredno iz globin kake črne luknje.

Ob 20h, ko je bila dvorana že polna, so na oder stopili Oceano. Občinstvo se je takoj spravilo v gibanje, preplavljeno s polomljenimi ritmi in psihedeličnimi atmosferami. Skupina je aktivna od leta 2006, od leta 2009 pa je izdala pet studijskih dolgometražcev in si kljub pogostim spremembam v postavi prislužila prepoznavnost v niši deathcora. Tehnična izpopolnjenost in odrska prisotnost (tako na ravni komunikacije kot samih »scenskih« vseh članov) sta jasno izdajali velik zalogaj izkušenj, ki jih je skupina nabrala v vseh letih nastopanja in ustvarjanja. Zadnji album, ki so ga Oceano izdali, je Revelation iz leta 2017, zato je bil z izjemo novega singla Mass Produced, ki je izšel letos septembra, tudi ves izvedeni material starejši. Soliden, a nekoliko skrčen nastop, na katerem so že nastajali circle piti in vedno bolj divji moshpit, je bil perfekten uvod v zadnji del večera.

Ob 20.45 je (končno) prišel moment, ko so na oder stopili Decapitated. V tedaj že nasičeni dvorani je vrtoglavi death metal Poljakov ustvaril pravo norišnico. Skupina je pred kratkim izdala dolgometražec Cancer Culture, ki jasno izraža mnenje o današnjih debatah o (ne)sprejemljivosti določenih tematik v javnih medijih in kulturi. Takoj od prve sekunde dalje nas je preplavila neverjetna zvočna masa rezkih kitar, ki so se s kirurško preciznostjo ujemale z nečloveškim, skoraj mašinskim bobnanjem, značilnim za skupino. Zvočni udarci komadov, med katerimi je seveda prevladoval material z nove plošče, so tolkli kot toča, v kombinaciji z lučmi in efekti pa v spodnji dvorani Orto Bara ustvarili pravi pekel stalno premikajočih se in trkajočih teles. Intenzivnost nastopa je bila ves čas na višku, medtem ko je hitrost glasbe nihala med hitrim in »Kako je lahko to sploh mogoče?«.

Za eksploziven zaključek večera so poskrbeli Despised Icon. Montrealski band z dvema vokalistoma že 20 let širi brutalni deathcore po planetu in je tudi v Sloveniji marsikoga navdušil. Bandov brutalni deathcore s številnimi slam vložki in spremembami ritma je kot pri Decapitated delil hude udarce, od katerih je bilo občinstvo postopno bolj vzburjeno, do stopnje, da so se poslušalci kar vzpenjali na oder in skakali z njega. Ob težkih blastbeatih, breakdownih in slam trenutkih pa je bil nastop Kanadčanov tudi bogat z »zborčki« obeh vokalistov, ki delujejo nekako stadionsko in so prav iz tega razloga učinkoviti. Seveda je bilo vse podprto s profesionalno in tehnično popolno izvedbo, k čemer je tudi prispevalo dobro delo toncev. Skupina je trenutno na delu za novo ploščo.

Koncert se je zaključil ob 23h z običajnimi zahvalami in pohvalami slovenskemu občinstvu in sceni; to misel so izrazili tudi vsi predhodno nastopajoči bandi.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
11. 12. 2012Decapitated / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija