REPORTAŽE

27. 6. 2022

Gloryhammer / Elvenking / Victorius

Kino Šiška, Ljubljana / 22. 6. 2022

Sredi delovnega tedna se je v Kinu Šiška zgodil izjemen power metal spektakel, ki so ga priredili Dirty Skunks. Še več, to je bila dogodivščina skozi tri različne svetove. Da bo vzdušje izjemno, je pričalo veliko število ljudi, ki so bili prisotni na prizorišču že ob odprtju vrat. Črna barva je navadno odsvetovana v poletnem času, vendar temperamentnih metalcev niti to ne zaustavi. Na lokacijo so se postopoma prelivali črni, dolgolasi ljudje. Dogodku primerno so nekateri prišli pripravljeni na boj opremljeni z napihljivimi kladivi in samorogi. Bolj navdihnjeni pa so prišli na koncert oblečeni in obarvani v stilu nastopajočih. Vzdušje je bilo že v začetku tako prijetno, da je močno relativiziralo čas čakanja na prvi band, ki je ob prijetni družbi minil izredno hitro. Zanimivost dogodka je še bila ta, da turneja Fly Away, na katero so se ravno podali Gloryhammer, nosi isto ime kot pred kratkim objavljena pesem. Turneja je namreč namenjena predstavitvi novega vokalista Sozosa Michaela, ki bo prevzel vlogo novega Angusa McFifeja. Med publiko je bilo med čakanjem na prvi nastop in pred glavnim nastopom slišati tudi nekaj opazk in komentarjev na ta račun. Vendar ...

Prvi so nastopili nemški Victorius s svojo hitrejšo interpretacijo power metala. Pet herojskih borcev nam je prišlo povedati nekaj zanimivih zgodb o dinozavrih, mamutih in ninjah. Publike je bilo veliko že ob nastopu prvega banda, ki je začel igrati natančno ob 20.15. Victorius so takoj udarili z novejšo Dinos and Dragons s prejšnji teden izdanega albuma Dinosaur Warfare Pt. 2 – The Great Ninja War. Člani banda so bili izjemno razigrani in ravno tako tudi publika. Vsesplošno vzdušje je dajalo občutek, kot da je to glavni koncert večera, vendar poznavalcem Gloryhammerjev je bilo že jasno, da se bo vse le še stopnjevalo. Zaradi dobrega vzdušja so Nemci po nastopu še naprej tavali po Kinu Šiška v svojih prepoznavnih kostumih.

Z začetkom nastopa italijanskega folk power banda Elvenking se je vzdušje ob počasnejših udarcih na bobne nekoliko umirilo. Izgleda, da je bila večina publike še vedno na adrenalinu zaradi hitrejšega ritma, ki je označeval nastop skupine Victorius. Čeprav se je v prvih pesmih ta kontrast kar opazil, je karizmatična in energična oderna prisotnost Italijanov to takoj spremenila. V zelo kratkem času je energija ponovno hitro zrasla in se stopnjevala skozi ves koncert. Tudi vmesna akustična pesem ni uspela umiriti že močno razigrane publike, ki se koncerta nikakor ni mogla naveličati in je na koncu neuspešno vzklikala s prošnjo za še eno pesem. Elvenking so bili opazno zelo navdušeni nad dobrim vzdušjem, za kar so se po nastopu na dolgo zahvaljevali.

Nazadnje so nastopili še Gloryhammer, s čemer so slavili tudi prvi koncert z novim vokalistom v Sloveniji. Najprej se je na odru pojavil Zargothrax in začel koncert z uvodno Into the Terrorvortex of Kor-Virliath. S prihodom ostalih članov banda so se s pesmijo The Siege of Dunkeld (In Hoots We Trust) začele pripovedi iz kraja Dundee. Že takoj na začetku smo lahko poslušali o robotskih, vesoljskih zombijih in fekalnih demonih ter se zopet seznanili z močjo zlobnega Zargothraxa. Odziv na začetek koncerta je bil takoj izjemen, že s prvo pesmijo se je v sredini dvorane Kina Šiška začel mosh pit, prve vrste pa so takoj podivjale. Pojavil se je tudi že prej opažen napihljivi samorog, ki ga je publika skozi celoten koncert premetavala po dvorani. Kot se po navadi zgodi, so vsi negativni komentarji in pomisleki, ki jih je bilo slišati pred začetkom koncerta med ljudmi na račun novega vokalista, izginili. In to tudi upravičeno, saj je Sozos ... kmh ... Angus McFife s svojim glasom popolnoma na nivoju vseh predstavljenih starejših pesmi. Predstavili so namreč večino njihovih prepoznavnih pesmi, kot so Gloryhammer, Land of Unicorns, Angus McFife, Universe on Fire in seveda najnovejšo Fly Away. Zadnja je v živo doživela izjemen odziv, saj jo je znalo prepevati večina prisotnih. Sredi koncerta je publika začela navijati za zlobnega Zargothraxa, kar je princa Angusa očitno tako razjezilo, da je na odru energijo le še stopnjeval. Ta se je prelila na že tako vročo publiko, ki je začela še s circle pitom, vlakcem in crowd surfingom. Niti zdaleč pa ne bi pričakoval, da bo na koncertu Gloryhammer, v stopničasti dvorani Kina Šiške, nastal tudi wall of death. Seveda je Angus tekom koncerta s svojim znamenitim Kladivom Slave pregnal marsikatero zlo iz Dundee-ja, med drugim tudi hudobne gobline, ki so si drznili na oder. Nekaj udarcev je bilo dovolj, da so bili pregnani. Potem, ko so samorogi napadli Dundee, in potem, ko smo slišali še kratko pripoved o borbi čarovnikov v gorah Caringrom, so Gloryhammer zaključili koncert in se publiki zahvalili ob spremljavi himne The National Anthem of Unst. Slava Dundee!

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
21. 12. 2012Gloryhammer / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
17. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 2. dan
Reportaža
16. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 1. dan
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
KONCERTI & FESTIVALI
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Krawal 2022
Jesenovec, Železniki
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras
20. 8. 2022
Kunigunda: Noctiferia, Hellcrawler, Reach A.D., Spirits of Stygia, Hurakan
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje