NAGRADNE IGRE
Traja do: 12. 3. 2023
Traja do: 16. 3. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

31. 1. 2023

Iz zakulisja: Dark Sphere

Plac, okolica Murske Sobote / 31. 1. 2023
Avtorica: Saša Krajnc

Oktobrski oblaki so viseli nizko nad Ljubljano, ko se je ekipa rubrike Iz zakulisja odpravila na nedeljski izlet. Kakor hitro smo zapustili kotlino na poti proti vzhodu, nas je objelo prešerno trans-trojansko sonce. Kot nalašč za obisk kar treh metalskih skupin, ki domujejo na drugi strani Mure. Prva postojanka Paranoidove prekmurske turneje so bili simfonični black metalci Dark Sphere. Urejena vaška hiša v okolici Murske Sobote na daleč ne daje slutiti, kaj se dogaja za njenimi zidovi. Šele od blizu se opazi, da se rože na oknih občasno potresejo pod težkimi zvoki kitar. S fanti iz Dark Sphere smo se pozdravili na sončnem dvorišču, v prostornem in domačno urejenem studiu so nas čakali piškoti, babica pa nas je presenetila še s kavo. Ta topel sprejem si bomo vsekakor zapomnili.


Podoba lahkotnega nedeljskega jutra se je kaj hitro razblinila, ko so fantje poprijeli za svoje orodje. Za našo rubriko so zvadili skladbo z naslovom Brimstone and Fire, ki je nastala v letu 2021 in za katero fantje povedo, da predstavlja smer, v katero nameravajo iti s svojo glasbo. Naslov skladbe Žveplo in ogenj je biblični izraz za Božjo jezo, ki se najde tako v hebrejski Bibliji kot v krščanski Novi zavezi. Ob rezkih sintetiziranih melodijah se v spomin prikliče oster vonj žveplovega dioksida, kakršnega oddaja udar strele, ko jeza Vsemogočnega po izročilu kroji usodo nezvestih. In ptic na vrtu ni bilo več slišati.


Prostor, kjer nastaja glasba Dark Sphere, ne bi mogel biti bolj drugačen od bunkerjev, ki smo jih vajeni. Že na prvi pogled je jasno, da studio ni le funkcionalna enota, ampak v resnici dom – varno zatočišče, kjer se skupina enako mislečih članov lahko zbere, druži in prepusti svoji ustvarjalnosti. Fantje priznajo, da so nanj zelo navezani. Dark Sphere so nam izdali, da imajo v letu 2023 namen prodreti v tujino, zlasti nemško govorečo, kar je očitno trend med slovenskimi metal bandi. Tako jih bodo lahko poslušalci že aprila ujeli v Gradcu. Kmalu naj bi izšel tudi njihov nov komad z naslovom Stargazer, ki bo bojda nekaj posebnega in o katerem bo več znanega v kratkem. Vsekakor pa nameravajo ostati sveži, zanimivi in predvsem sebi zvesti.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
31. 1. 2023Iz zakulisja: Dark Sphere / Galerija
20. 5. 2022Iz zakulisja: Armaroth / Galerija
KONCERTI & FESTIVALI
21. 3. 2023
Cancervo
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
21. 3. 2023
Archspire, Benighted, Psycroptic, Entheos
Arena, Dunaj, Avstrija
21. 3. 2023
Temperance – Meet & Greet
Ovedrive Glasbena šola, Šmartinska Cesta 32, Ljubljana
21. 3. 2023
Nightstalker, Torpedo Torpedo, Out Of Nothing
Escape, Dunaj, Avstrija
22. 3. 2023
Azaghal, Corpus Christii, Liber Null, Sidious
Escape, Dunaj, Avstrija
23. 3. 2023
Apocalyptica, Epica
Gasometer, Dunaj, Avstrija