REPORTAŽE

29. 3. 2022

Maister Festiball, 1. dan

MC Pekarna, Maribor / 25. 3. 2022
Avtorica: Tina Urek

Toplo vreme, konec koronskih ukrepov in koncerti rastejo kot gobe po dežju. Nič drugače ni bilo pretekli konec tedna 25. in 26. marca, ko je bilo metalskim glavam potrebnega kar veliko razmišljanja, kje bi sprostile tedenski pritisk. Če je Žigo pot zanesla v avstrijsko prestolnico na zvoke black metala z Anomalie, Groza in Weltenbrandt, pa je mene osebna naveza z enim izmed bandov peljala v mariborsko »Peko«, kjer se je odvijal dvodnevni festival z imenom Maister Festiball. Naj omenim, da je sicer povsem stereotipično slovensko ta vikend res prekipevalo od alternativnih oziroma bolj ali manj metalskih dogodkov. Herman je namreč v bližnji Murski Soboti organiziral Klavnico, koncerti pa so potekali prav tako tudi v Ljubljani in Velenju. Ali je bil to glavni razlog za precej slab obisk prvega dne festivala, ne vem, a vseeno pojdimo od začetka.

Dogodek je s pomočjo Defenders Of Metal Maribor organiziral Mladen Buletinac, posamezni dan pa so na oder MC Pekarne stopili 4 bandi. Za obisk dvodnevnega dogodka ni bilo treba pregloboko seči v denarnico, za obisk obeh dni smo odšteli zgolj 12 evrov oziroma za posamezni dan 8 evrov, kar se mi v vsakem primeru zdi v redu naložba v glasbo. Ker sem imela v petek še neko osebno opravilo, sem pred klub prispela okoli 21. ure in kot omenjeno, je bilo stanje pred in v dvorani precej mizerno. Žal sem glede na uro, ki so se je fantje zelo pridno držali, zamudila nastop prvega benda. To so bili domači predstavniki hardcora Decair. Zasedbe ne poznam dovolj dobro, a sodeč po objavah na družbenih omrežjih so kar pridni obiskovalci domačih odrov, v tem tednu pa so tudi v celoti objavili EP Through Distance.

Kakor koli, ob mojem vstopu v dvorano so recimo pred slabo desetglavo množico razbijali prav tako domači, skorajda lokalni In Heaven. Trojico sem prvič videla za lansko noč čarovnic v Gustafu, kjer so mi precej prepihali možgane s svojo glasbo. No, bolj ali manj identičen nastop so pripravili tudi tokrat. Če se ob branju teh vrstic sprašujete, kdo so In Heaven, vam naj povem, da gre za delež bolj znanih Smrt, ki z dodatkom člana za računalnikom tvorijo ustvarjalce depressioncora z dodatki trapa, elektronike in mnogokaterih zvokov in zvrsti. Čeprav band sestavljajo samo trije člani, in še od teh je eden za računalnikom, smo ponovno bili deležni energičnega nastopa. Če so bila telesa pod odrom v večjem deležu bolj statična, pa na odru zagotovo ni bilo tako. Je pa žal resnica ta, da tehnične težave pri takšni zasedbi pomenijo izgubo velikega odstotka glasbe, kar se je tokrat tudi zgodilo tokrat, a na srečo tudi hitro rešilo. Morda ne bi bilo slabo razmisliti o dodatni pojavi na odru, morda za bobni?

Petkov večer so zaključili edini tuji nastopajoči, in sicer italijanski black metalci Infernal Angels, ter švicarski moderni death metalci Nihilo. Tako eni kot drugi so na sceni že 20 let, kar tudi praznujejo s trenutno skupno »mini« evropsko turnejo, kajti po obisku Slovenije je oba banda čakalo še 8 koncertov. Prvi so na oder stopili Infernal Angels. Koncerta sem se zelo veselila, od tega pa žal nisem dobila, kar sem pričakovala. Glasbo od Infernal Angels sicer poznam, zasedba ima za sabo 5 studijskih albumov, zadnji Devourer of God From The Void je izšel 2020, a na moje razočaranje je tokrat ponagajal zelo slab zvok, ki se do konca koncerta enostavno ni izboljšal. Krivca ne bomo iskali ali kazali nanj s prstom, a bas kitara je bila enostavno preveč glasna, prav tako bobni, medtem ko so se kitare in vokal komaj slišali; vse skupaj je bilo bolj ali manj eno samo šumeče. Fantje, ki jih vodi še edini ustanovni član vokalist Xes, sicer igrajo zelo dober melodični black metal, katerega podlago predstavljajo izjemno hitri, močni in ognjeviti kitarski rifi. S podlago bobnov, dodatkom basa in kričeče trpečim vokalom dobimo kakovostno glasbo, ki pa se ne razvija ali razpleta, ampak večino časa enostavno šopa v svoji ustaljeni votlini. Za nekatere slabost, za nekatere dobri preverjeni black metal. Fantje so se kljub ponovno maloštevilni publiki in slabšemu zvoku odrezali odlično, kar je odraz kakovosti glasbenikov na odru.

Zadnji so na oder stopili švicarski moderni death metalci Nihilo. Za razliko od ostalih bandov večera se je v času njihovega nastopa dvorana kar napolnila, recimo na nekje 40 do 50 glav. Prav tako kot njihovih predhodnikih pa je tudi pri Nihilo vokalist še edini ustanovni član zasedbe, ob boku pa mu stojijo nekateri starejši in mlajši člani. Band je letos izdal četrti studijski album Resolution, ki so ga nam tudi v večji meri predstavili. Če se še enkrat dotaknem zvoka, pa so imeli Nihilo odličnega. Njihova glasba spada žanrsko po eni strani h klasičnemu death metalu, ki pa se večkrat poigra s tehničnimi dodatki in precej hitrejše uigranimi riffi, kot smo jih morda vajeni. Vokalist Ragulan Vivekananthan je na odru prava energijska bomba, ki z obrazno mimiko in drugimi kretnjami privabi k miganju sleherno telo v dvorani. Bobnar razbija po bobnih kot za šalo, a prav zaradi razvejanosti stila ni bilo pri poslušanju komadov nikoli dolgčas. Enkrat je komad popestrila bas solaža, drugič kitarska, tretjič breakdown tu in breakdown tam. Vsekakor zanimiva zasedba, ki bi jo z veseljem še poslušala.

Petkov večer v »Peki« se je tako zame končal nekje po polnoči. Priznam, pričakovala sem več obiska s strani okoliških mariborskih oziroma štajerskih metalcev, a vprašanje ostaja isto. Ali je bilo preveč dogodkov? Ali je problem finančni? Je bilo premalo promocije? Ali pa se ljudje enostavno izogibajo koncertov bandov, ki jih ne poznajo? Kakor koli, zame je dogodek vsekakor okrepil prijateljstva, prinesel nov seznam glasbe za poslušanje in z veseljem sem še večji preostanek petkove noči preživela v dobri družbi ene izmed nastopajočih zasedb. Katere, pa naj ostane moja skrivnost.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
29. 3. 2022Maister Festiball, 1. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
Reportaža
4. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 1. dan
Reportaža
30. 5. 2024
Steelfest Open Air 2024, 3. dan
KONCERTI & FESTIVALI
13. 6. 2024
Igorrr, Sanguisugabogg
Kino Šiška, Ljubljana
13. 6. 2024
Avenged Sevenfold
Firenze Rocks
16. 6. 2024
Body Count
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija