REPORTAŽE

30. 3. 2022

Maister Festiball, 2. dan

MC Pekarna, Maribor / 26. 3. 2022

Namesto prvotno načrtovanih desetih bandov jih je mariborski klub MC Pekarna minuli konec tedna gostil osem. V petek so odpadli ali odpovedali hardcore pankerji Relentless Youth iz Rovt, v soboto pa lokalci Iritator, ki žgejo surovi grindcore pank. Ker sem petkov večer preživel po blackmetalsko na Dunaju, sem Pekarno obiskal samo v soboto, ko me je čakal tale venček bandov: Uporabniki, Licence to Hate, Conventus Cerris in Decatholicize.

Večer so otvorili meni zdaj že dobro poznani Uporabniki. Mariborske mladce sem lani videl v živo kar dvakrat in nazadnje, ko so nastopili kot predvozači legendarnim Mentors, sem še pisal o tem, da se morajo še marsikaj naučiti. No, zagotovo se niso naučili še vsega, veliko pa so že nadoknadili. Četverica deluje na odru že konkretno kompaktno, v kombinaciji s sobotnim odličnim zvokom pa jih je bilo pravo veselje poslušati. Zasedba je odigrala številne avtorske komade, s katerimi se gibljejo med motörheadovskim heavy metalom in melodičnim thrashem v slogu Metallice, s čimer seveda nikakor niso odkrili tople vode, a za zabavo je zmeraj poskrbljeno. Zato tudi sploh ni čudno, da se je razpoloženje pod odrom hitro zdinamiziralo in doživelo vrhunec s priredbama Maria ameriške hard rock zasedbe Blondie in Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) švedskih legend Abba. Zabaven začetek večera torej.

Drugi so na oder stopili death metalci Licence to Hate. Gre za zasedbo iz Postojne, ki pa mi je v preteklosti že stala nasproti, in sicer v Velenju na dogodku Official Winter Days of Metal Warm Up. Zasedbo sem že takrat pozitivno opazil, svojega mnenja pa tudi po sobotnem nastopu nisem spremenil. Čeprav ne bi bilo težko, kajti zasedba se je s svojim nastopom posvetila večinoma novim in še neizdanim komadom, s katerimi se je prikazala v nekoliko spremenjeni luči. Največjo razliko med komadi sem zaznal na koncu, ko je zasedba zaključila nastop s komadom Intruders of My Essence s prvenca Immune to This Brutality. S tega ploščka smo sicer bili deležni tudi naslovnega komada, ki je bil pomešan med ostale novejše. Ti so zveneli sodobnejše in bolj razgibano, a so se še zmeraj ujemali s tehnično melodičnostjo, ki jo proizvaja zasedba. Močan growl zagotovo dodobra podčrta bandovo naravo, ki jo je mariborska publika z navdušenjem sprejela.

Sledili so staroste slovenske metal scene pod novim imenom. Na oder MC-ja so stopili Conventus Cerris ali Jure Vandur (kitara in vokal), David Kupčič (kitara), Milko Kraner (bobni) in Oliver Čepek (bas kitara), ki jih poznamo iz bandov, kot so Sabaium, To Hate, I vs. I, Indigo Child, Mor Zaboth in Decatholicize. Melodični death/black metalci so lani izdali dolgometražni prvenec Temna voda, okoli katerega se je ponovno vrtel njihov nastop. Iz tega razloga smo torej lahko slišali komade, kot so Stari hrast, Mlinarjeva smrt, Črnemu soncu naproti ali naslovni Temna voda. Po udarnejših ritmih iz Postojne je četverica iz Ceršaka ponudila nekaj več mračne melodike ter s tem upočasnila tempo in dinamiko v dvorani. Sprememba vzdušja pa je v zraku vseeno ohranila koncertni pozitivizem, tako da je publika tudi s tretjim nastopajočim, ki je ponudil brezhiben nastop, prišla na svoj račun.

Ker sem glavni band večera, mariborske melodične death thrasherje Decatholicize, videl v živo v Velenju na Madness of the Fall III le dva tedna prej, sem točno vedel, kaj od njih pričakovati. No, vsaj tako sem mislil. Čeprav je z vidika odigranih komadov potekalo vse po znanih tirnicah, me je zasedba presenetila z gostujočim vokalistom, ki se ji je pridružil ob prvem komadu. Po nekaj instrumentalnih sekundah je iz zaodrja prišel Jure Vandur, bivši vokalist zasedbe, ki je posnel vokale za prvenec Remains of Dominance in v duetu z aktualnim pevcem odkrulil ter odkričal komad Down to Four Men. Ker je bilo med publiko dosti znancev in prijateljev v danem trenutku nastopajočih, je bila publika temu primerno takrat tudi najštevilčnejša. Vsi skupaj pa smo bili deležni še ene različice death metala tega večera, ki je bil od vseh najbolj thrashersko obarvan. Osebno me je ponovno najbolj pritegnil Isotope 235, medtem ko so se mladcem pod odrom najbolj prikupili bolj udarni komadi, kot so Grind the Mind, Armageddon ali Remains of Dominance, med katerimi se je čupalo, moshalo in celo izvajalo stage diving. S koncertiranjem v zadnjem letu dni pa je od Mariborčanov največ pridobil vokalist, ki se je dobro zlil z bandom, odlično nadgradil svoje napovedi komadov in seveda tudi izpopolnil svoje vokalne sposobnosti. In glede na to, da band že vadi nove komade in da je studio nad Dvorano Gustaf končan, za nov album očitno ni več nobenih ovir.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
30. 3. 2022Maister Festiball, 2. dan / Galerija
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 2. 2024
Voltumna / Taste Of Plague
Reportaža
21. 2. 2024
Kataklysm / Fleshgod Apocalypse / Stillbirth
Reportaža
13. 2. 2024
Tribute to Paranoid 25: Eruption / Dickless Tracy
Reportaža
12. 2. 2024
KHNVM / Damnation
Reportaža
6. 2. 2024
Hoba / Woygn / Ayd
Reportaža
5. 2. 2024
Stone Horns / Terminal Disease
Reportaža
25. 12. 2023
Nubivagant / Kamra / Pyra
Reportaža
22. 12. 2023
Kraanium / Brutal Sphincter / Glista
KONCERTI & FESTIVALI
5. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead
Klub Močvara, Zagreb, Hrvaška
6. 3. 2024
Cradle Of Filth, Wednesday 13, Sick N' Beautiful
Dürer Kert, Budimpešta, Madžarska
6. 3. 2024
Cryptopsy, Atheist, Monastery, Almost Dead
Jugend- und Kulturzentrum Explosiv, Gradec, Avstrija
7. 3. 2024
Amaranthe, Dragonforce, Infected Rain
Gasometer, Dunaj, Avstrija
7. 3. 2024
Leprous, The Hirsch Effekt, Fight the Fight
Szene, Dunaj, Avstrija
8. 3. 2024
Dan rock žena 2024: Nervosa, Hellcats, Rougenoire
Orto Bar, Ljubljana