REPORTAŽE

10. 11. 2014

Noctiferia / Dickless Tracy / Something Small

eMCe Plac, Velenje / 7. 11. 2014

Dva staroselca slovenske metal scene se trenutno nahajata na promocijski turneji svojih najnovejših studijskih kreacij, njune poti pa so se slučajno prekrižale v velenjskem eMCe Placu pretekli petek. Noctiferia, ki bodo v časovnem obdobju vsega skupaj več kot dveh mesecev z vmesnimi prekinitvami odigrali dvomestno število koncertov doma in v tujini, predstavljajo svoj peti album Pax, ki izide v začetku decembra. Le za ena nižje pa je zaporedno število najnovejšega, 3. novembra izdanega albuma Paroxysm of Disgust iz grinderske hiše Dickless Tracy, katerih Disgustour zaenkrat napoveduje okoli deset nastopov v razponu nekaj več kot mesec dni. Oba banda se bosta prej ali slej ustavila tudi v štajerski prestolnici, a zaradi skupnega nastopa in predhodnih pozitivnih koncertnih izkušenj v Velenju sem se odločil, da na dotični dan na hitrico skočim na drugi konec Štajerske.
Vloga ogrevalne skupine je pripadla lokalcem Something Small. Glede na videno in slišano v živo sem bil mnenja, da poslušam mlado zasedbo, ki se še išče, vendar sem po naknadno prebranem kratkem opisu banda na uradni Facebook strani dogodka mnenje moral spremeniti. Band je v takšni ali drugačni obliki aktiven že od leta 2000. No, po mojem skromnem mnenju pa kadrovske težave niso edine, ki pestijo danes tričlansko zasedbo, ki deluje brez vokalista in bobnarja. Disharmonija med solo kitaro in ritem kitaro, ki proizvaja več kot le banalne melodije in ritme, me je odvrnila od tega, da bi band poslušal do konca njegovega nastopa. Pa vendarle je kombinacija polka ritmov in deathmetalskih solaž oz. vložkov, ki so me na daleč spominjali na Death, pozitivno delovala na publiko, ki je bila s slišanim več kot zadovoljna.
Zadovoljstvo publike se je z nastopom Brežičanov stopnjevalo dalje. To, kar je dvanajsti igralec pri nogometu, je bil v petek peti član banda. Prav v veselje mi je bilo opazovati, kako stari in mladi številčno norijo, čupajo, moshajo, se polivajo, porivajo in prijateljsko pobirajo s tal, medtem ko so Dicklessi na odru grindirali od začetka do konca. Z vidika setliste to pomeni, da je band izpustil tiste bolj počasne in heavy štiklce z nove plate (škoda za Beautiful yet Deformed) in tako repertoar prilagodil svojim starejšim stvaritvam, ki kar vabijo k miganju. Nekje v drugi polovici je Cepo nato odložil kitaro in do konca še samo krulil, cvilil in kričal, na kratko pa se je celo z mikrofonom pomešal med publiko in zanetil še n-ti moshpit večera.
Setlista Dickless Tracy (pregledana in lektorirana by Tegla): Ugly People…, Revenants, Michael Myers, Mass Media, Ever Haunting Presence, Nedeljsko Kosilo (Küzlavec), Anathema, Virus, Reincremation, The New Domination, Nuklearna Država (2x), No More Swastika Troops, Boneyard (Impetigo), Tomb of Doom.
Z nastopom brežiškega kvarteta je vzdušje v dvorani doseglo svoj vrhunec, pozna ura, ki je ob zavzetju odra s strani glavnega banda večera odbila nekaj čez polnoč, pa je namigovala, da moči publike počasi pojenjajo. Moja predvidevanja so se deloma potrdila, saj je bila publika med nastopom Noctiferie deloma razredčena in tudi dosti manj aktivna. Sicer je še bilo prisotno headbanganje in doživeli smo celo še en mosh pit, a tisti občutek metal veselice je izginil. Glede na veliko spremembo kovinskega žanra je ta okoliščina seveda deloma povsem razumljiva, po drugi strani pa je, kot že omenjeno, utrujenost naredila svoje. Osebno nikoli nisem bil velik privrženec industrijskega metala, kakršnega proizvaja Noctiferia, saj mi v celoti gledano skladbe delujejo preveč netekoče. Poleg tega pri tej entiteti slovenskega metala enostavno pogrešam višjo mero osebnostne note, zaradi česar sem njihovo glasbo v živo zaznaval kot kombinacijo že slišanih (groove v slogu Machine Head in kitarski zvok v slogu Fear Factory) in nezanimivih ritmov. Sicer pa se bom spet ponovil: »Le podkve sodi naj kovač.« Ker v industrijskem metalu nisem najbolj domač, prosim, dragi bralci, da zgornje besede razumete izključno kot osebno mnenje in ne kot sodbo kakovosti glasbe tega banda. Noctiferia je namreč nedvomno tudi zaradi svojega profesionalizma danes tam, kjer pač je – na samem vrhu slovenske metal scene, kar je band v petek na odru demonstriral tako z izvedbo komadov kot tudi svojim odnosom do publike, pa čeprav je Gianni ves čas trosil bolj ali manj klišejske opazke. In še ena pomembna informacija: band se je svojih black- in deathmetalskih korenin povsem otresel, kar pomeni, da tudi legendarnega Fond of Lies nismo slišali, medtem ko je od novejših najbolj izstopal Gaga People, ki si logično zasluži posebno mesto na singlu.
Setlista Noctiferia (z zvezdico označene komade je band imel na svoji setlisti, a ni nujno, da so bili zaigrani): Catarsis, Slavedriver, Rudra The Roarer, Sleeper Is Awake, Gaga People, The Falsifier, Terror, Demoncracy*, Deluders And Followers, Samsara*, Su Maha Ghora*, Holymen*.

SORODNE VSEBINE:
12. 8. 2005Metal Camp 2005 / Reportaže
29. 9. 2004Metal Camp 2004 / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
19. 6. 2024
Dekadent in Združeno medvoško gledališče – gledališka predstava Antigona
Reportaža
18. 6. 2024
30. obletnica KC Pekarna: Shanti Nilaya
Reportaža
12. 6. 2024
Tool / Night Verses
Reportaža
11. 6. 2024
Cvinger / Marax
Reportaža
11. 6. 2024
Pomaranča / Metalsteel
Reportaža
10. 6. 2024
Corey Taylor – Europe 2024
Reportaža
6. 6. 2024
Pokalica: Jegulja in Britof
Reportaža
5. 6. 2024
Metallica – No Repeat Weekend, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
21. 6. 2024
Tolminator Warmup Show: Brujeria, Smedja in Smetke
Menza pri Koritu, Ljubljana
21. 6. 2024
Heretic Feast 2024
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
21. 6. 2024
Phantasmagoria ('88 - '90 Set + Best Of)
DVA OSAM, Zagreb, Hrvaška
23. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija
25. 6. 2024
Tolminator Warmup: Vader, Biocancer, Warside
TrainStation SubArt, Kranj
26. 6. 2024
AC/DC
Ernst-Happel-Stadion, Dunaj, Avstrija