REPORTAŽE

27. 7. 2015

Rossomahaar / Cvinger

MC Pekarna, Maribor / 16. 7. 2015

Black metal. Moja strast. Pred leti sem se povsem nezavedno odločil za dotično zvrst, ki danes v meni že skorajda dve desetletji vzbuja takšna ali drugačna čustva, a nikoli slaba. Prednost black metala je njegova kompatibilnost v primerjavi z drugimi žanri, posledično pa je black metal zaradi tega tudi dosti bolj zanimiv. Tako v svoji najbolj avantgardni in progresivni, kot tudi najbolj primitivno enostavni obliki. In še en »posledično«: Posledično gre black metal tudi dosti bolj v širino in obsega več podžanrov, ki pa seveda vsem niso zmeraj po godu. In da temu čudnemu uvodu, ki kar skače iz ene misli v drugo, dodelim neki smisel: zadnji četrtek pred našim največjim festivalom, ki se dobesedno odvija »na sončni strani Alp«, je Maribor gostil dve izredno različni blackmetalski skupini, in sicer slovenske ritualce Cvinger in ruske folkloriste Rossomahaar. Kombinacija skorajda ne bi mogla biti bolj različna, pa je bila tudi prava, da pritegne dovolj ljudi? Žal ne. Toda kombinacija gor ali dol, ki po mojem niti približno ni bila slaba ali zgrešena, za slab obisk je treba kriviti preveliko bližino že omenjenega festivala Metal Days. Svoje pa je deloma naredila še vročina, zaradi česar je na koncu koncert obiskalo nekaj nas lokalcev, in če se ne motim, kvartet kolegov od Cvinger.
Kot prvi so torej nastopili Cvinger. Gre za osrednjeslovenski kvartet, ki se je zapisal umazanemu, ritualnemu black metalu, ki nekako nadaljuje tam, kjer so pred leti ostali Somrak. Vsaj, kar se tiče izvedbe v živo. Visokim poletnim temperaturam navkljub je band najprej podkuril s svečami na svečniku, nato pa še z izborom komadov, ki je bil osredotočen na lani izdani prvenec The Enthronement ov Diabolical Souls. Z enim komadom pa je četverica počastila še leto dni prej izdan EP z naslovom Monastery Of Fallen. Kot lahko preberete v obeh recenzijah, mi je bil v času recenziranja EP bolj pri srcu zaradi večje unikatnosti, kar se ni spremenilo niti do danes, zaradi česar sem ob komadu In Thy Kingdom’s Shadow dosti bolj užival in dosti manj trpel zaradi vročine. Sicer pa je v zvezi s Cvinger trenutno treba omeniti, da band v oktobru čaka skupna turneja z Marduk, kar zaenkrat še ni uspelo nobenemu drugemu slovenskemu bandu. Vse pohvale, fantje, imejte se lepo in odnesite od turneje čim več!
Setlista Cvinger: Anno Inferni, Bogs of the Ancient Ones, Summoning, Reclaim the Crown, Anguish in Ossuary, Eikmus Manifestation, In Thy Kingdom’s Shadow, The Enthronement ov Diabolical Souls, Vile Flesh.
Po hlajenju pred dvorano, pod milim nebom in ob prijetno hladni pijači so zazvenele sirene za nastop Rusov. Rossomahaar so svoj zadnji album izdali leta 2010, kar je pomenilo, da se lahko enakopravno posvetijo vsej svoji diskografiji. Sicer pa je kvintet, ki se na odru predstavlja zmeraj kot kvartet, skupek glasbenikov, ki je v svet slave prodrl z drugim bandom, in sicer Arkono, pri kateri se v glavnem vse vrti okoli Maše. Vsaj na videz, če ne celo zares. Ampak Arkona me ne zanimajo, zato se tudi ne bom poglabljal dalje v to, kaj je bilo prej, kura ali jajce, in kdo je zaradi koga bolj slaven. Čeprav to vsi vemo, zaradi česar se je tudi pri meni v zvezi z njihovim nastopom vse vrtelo okoli enega samega komada, in sicer Krasota dolzhna umeret. Zakaj? Zato, ker sem predhodno na portalu YouTube preveril nekaj njihovih pesmi in ironično me je z najboljšim kitarskim delom nagovorila ravno ta, ki jo je band izbral za skupen nastop z Mašo. Iz tega razloga si nastopa Rossomahaar nisem ogledal v celoti, temveč le nekaj komadov na začetku, nakar sem ponovno od zunaj na hladnem čakal na poznane melodije, spet skočil noter pogledat in poslušat Mašo + Rossomahaar, nato odšel ven in se vrnil v dvorano malo pred koncem, da sem še pravočasno »vjagal« setlisto z odra. Jebi ga, zmeraj pač ni dovolj časa, da bi se človek lahko za vsak band pod tem milim soncem vzel dovolj časa, da bi nagruntal vse njegove dobre in slabe strani. Včasih je treba iti na koncert povsem na slepo in upati. No, jaz sem dobil, kar sem predhodno videl in slišal na YouTubu, nič več in nič manj. Sicer si pa upam band priporočiti vsakemu, ki v svojem predvajalniku rad sliši kombinacijo folk, black in metal.
Pod črto nad koncertom resda nisem bil vzhičen, navdušen ali moker med nogami kot mlada devica, a ta mi je bil kljub vsemu všeč. Morda pa tudi samo zaradi Cvinger in dejstva, da je bil v Mariboru.

SORODNE VSEBINE:
KONCERTI & FESTIVALI
28. 7. 2021
ODPOVEDANO! Slipknot
Stadthalle, Gradec, Avstrija
28. 7. 2021
Železna Retrospektiva: Sickbreed, Theodore
Letni kino ob Škalskem jezeru, Velenje
29. 7. 2021
MetalDays 2021
Tolmin
29. 7. 2021
ACFH: Koikoi, Haloban
Pruh, Svečina
30. 7. 2021
Paragoria, Agan, Glista, Razvalina
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
31. 7. 2021
Monfy Sound Fest 2021
Area Verde, Monfalcone, Italija