Na današnji dan
2015
Secrets of the Moon obeležijo izid šestega ploščka Sun
NAGRADNE IGRE
Traja do: 10. 12. 2023
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

REPORTAŽE

5. 1. 2023

Space Unicorn on Fire

Orto Bar, Ljubljana / 29. 12. 2022

Poznate tisti močni občutek pričakovanja praznikov, božiča, dnevov topline bližnjih in miru? V Ljubljani ga zelo dobro, saj niti energetska draginja ni ustavila pojava jesenskih »božičnih« lučk, ki ta občutek gradijo že mesece vnaprej. Ravno tako se tudi »navadni« ljudje dolgo prej, s praznično toplino v srcu pripravljajo na čas v prijetni družbi najbližjih. Ko bi le vedeli, kako slovenski metalci z ravno takim pričakovanjem celo leto čakajo na že tradicionalni prednovoletni koncert Vesoljskih samorogov.

Niti to, da se lani Dedek Mraz ni mogel odlepiti od ledenika, zaradi česar so bili Samorogi primorani premakniti koncert na april, ni pripomoglo h kljubovanju te močne želje. Čeprav je šlo za že drugo prednovoletno zabavo leta, je bilo pričakovanje še vedno močno. Na koncu pa seveda, kot po navadi, nagrajeno. Še zadnje darilo ravno preteklega leta vsem metalcem s strani ekipe Dirty Skunks se je tudi letos zgodilo v Orto Baru, vendar tradicionalno v zimskem času. Res je, da so temperature bile letos bolj podobne spomladanskim, kar je morda zmedlo Dedka Mraza, ne pa Samorogov, ki so se že več kot eno uro pred koncertom veselo sprehajali po lokaciji in se pripravljali na to, da nam podarijo še eno nepozabno izkušnjo, tokrat celo na praznovanju 10. obletnice banda.

Do takrat na kraju zločina še ni bilo veliko ljudi, je pa res, da smo v lokalu že lahko slišali predvajanje power metala, na odru pa so samevali v zeleno in vijolično barvo osvetljeni instrumenti, ravno tako v pričakovanju Samorogov. Prisotni so se večinoma kratkočasili ob dobri družbi in kaki pijači, večinoma še pred vhodom v lokal, le malokdo pa dejansko v lokalu. Kasneje pa so se, nekaj minut pred koncertom, skorajda iznenada pojavili samorogi. Ja, že spet, vendar ne člani banda. Tokrat se jih je dalo celo našteti več kot na aprilskem žuru. In natanko ob uri je nato uvodna pesem Kozmodrom najavila začetek koncerta.

No, in zopet iznenada so se tokrat pojavili še ostali metalci, ki so izredno hitro polnili spodnjo dvorano Orto Bara. Na notah Let’s Go to Space se je končno začela zabava s pečatom 80’s synthwave power metala, ki je v trenutku spravila vse pred odrom stoječe, rožnate samoroge v ples. Ni trajalo dolgo, da so se vsi prisotni v dvorani začeli gibati v ritmu. Dodatno je energijo dvignila pesem, ki naj bi jo po besedah nastopajočega banda poznali vsi. In sicer priredba Universe on Fire prepoznavnih pionirjev samoroškega metala Gloryhammer. Sledili so razni prepoznavni avtorski komadi banda, med katerimi sta bila priljubljena Dreamers in Shooting Star, za upočasnitev tempa je poskrbela pesem August Blues. Na njenih notah so se pojavili tudi svetleči pametni telefoni, nekaj metalcev iz publike pa je, kot se spodobi, iz žepa potegnilo kar vžigalnik.

Ritem dvorane se je nekoliko umiril, svetleče lučke smartphonov in vžigalnikov pa so prevzele dvorano. Space Unicorn on Fire so nato ponudili še pestro izbiro komadov ter povabili tudi samoroge iz publike, da se pokažejo na odru. Po stopnicah navzgor na oder je še šlo, zaradi kopit pa smo jim morali pomagati z odra tako, da smo se iz publike z dvignjenimi rokami nastavili pod oder, pripravljeni na surfanje samorogov. Proti koncu večera so Space Unicorn on Fire ponudili še nepogrešljivo Medzvezdno mačkico in se z njo že tudi pripravili na zaključek. Po celoletnem pričakovanju Samorogov se publika ni dala in je prosila oziroma kar zahtevala še en komad. Na odru se je razvila debata o tem, kateri komad naj bo to. Odločitev seveda ni bila težka, čas je bil za še eno vesoljsko potovanje z Let’s Go to Space.

S tem pa se je nato tudi zaključil tradicionalni prednovoletni žur v Orto Baru. Se vidimo na prehodu v leto 2024! No ... Ali pa aprila, kdo ve ... Samorogi so magična in skrivnostna bitja, radi presenečajo.

SORODNE VSEBINE:
10. 8. 2013Metaldays 2013, 3. dan / Reportaže
KONCERTI & FESTIVALI
7. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting Warm Up 2023
Effenaar, Nizozemska
7. 12. 2023
The Dead Daisies
Cvetličarna, Ljubljana
7. 12. 2023
KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
8. 12. 2023
Eindhoven Metal Meeting 2023
Effenaar, Nizozemska
8. 12. 2023
Mechanical God Creation, Across the Swarm, Little Boys
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
8. 12. 2023
Eurosmith (Aerosmith Tribute)
Orto Bar, Ljubljana