REPORTAŽE

5. 7. 2021

Trainstation Open Air: SkyEye / Britof / Chains

TrainStation SubArt, Kranj / 3. 7. 2021

Preteklo leto in pol ali mogoče še celo kakšen mesec več je bilo zame in verjetno za veliko večino obdobje občutka negotovosti, občutka represije in veliko negativnega, kar je odločno vplivalo na potek življenja in »normalnega« funkcioniranja vsakega posameznika. Nekateri so se s krizo spopadali lažje, nekateri težje, a nekako smo vsi iskali uteho, pobeg iz realnosti in tisti občutek svobode, ki smo ga poznali in bili vajeni. Koncerti so bili že od nekdaj točno to – odmik od realnosti, sprostitev in enostavno dogodek, nabit s čustvi, ki je dal vsakemu potrebno zadoščenje in ga napolnil z energijo, četudi le za kratek čas, a vendar je zadostovalo. In tako je občutek, ko se po več kot letu in pol ponovno odpravljaš na koncert, enostavno nepopisen.

Vesela Dihurčka sta se tokrat odpravila v Kranj in skupaj z ekipo Trainstation Subarta organizirali Trainstation Open Air s podnaslovom »Puste nas delat! Hočmo koncerte!« Kot nalašč se je dogodek datumsko poklopil z izidom drugega dolgometražca heavy metalcev SkyEye, ki je izšel dober teden prej, natančneje 25. junija. Poleg SkyEye so kranjski oder zasedli še heavy stoner rock'n'roll manijaki Britof in temačni hipnotični doomerji Chains.

Kot pove že samo ime dogodka, se je tokrat zadeva odvijala na prostem pred dvorano kranjskega Trainstationa. Mogoče je nekatere zmotila zgodnja ura dogodka, saj so Chains kot prvi nastopajoči oder zasedli točno ob 19. uri. Osebno s hitro uro nimam težav in tudi vedno znova pozdravljam točnost, ki je zdaj že stalnica na dogodkih Dihurčkov. Očitno je tega že vajena tudi večina obiskovalcev, saj se je za tako zgodnjo uro nabralo kar nekaj ljudi in s tem samo potrdilo tezo, da smo vsi zelo lačni koncertov. A vrnimo se k bistvu in se posvetimo prvim nastopajočim.

Dvojec Chains iz Izole že dolgo ni neznanka slovenskih odrov in nekako smo tudi vajeni, da večinoma dogodke odpirata prav Chains. Glede na to, da njuno preigravanje hipnotičnega in okultnega doom metala boljše sovpada z nočjo ali mogoče temnimi dvoranami, kjer počasni in repetativni riffi dobijo pravšnjo globino ter dosežejo svoj namen, nastop nekako ni doživel pravega vzdušja. Odpiranje dogodka sredi belega dneva ni mačji kašelj, a fanta sta svojo nalogo opravila profesionalno in sicer malo manj številčni množici pred odrom ponudila paleto skladb, kjer seveda nista pozabila na aktualni album Musica Macabra. Ker sem sam bil ta dan potreben bolj agresivnih in razgibanih zvokov, so mi hitrejši rockerski komadi bolj zlezli pod kožo, a žal je manjkala tista pika na i, česar pa ne pripisujem nastopu dvojca, temveč lastnemu razpoloženju. Za takšno zvrst je potreben pravi čas ob pravem trenutku.

Setlista Chains: Hexenight, Apocalyptic Fear, Sonic Sabbath, Devil, Fireborn, Black Wind, Necromantic Force, Stardust Pentagram, In Death of Death, Dancing with my Deamons.

Po krajšem premoru so oder zavzeli Slovenjgradčani Britof. Moram priznati, da sem se njihovega nastopa veselil, saj sem jih pod odrom uspel ujeti šele prvič, čeprav fante poznam že iz časov, ko je Alex (vokal in bobni) krulil in basiral v Rollin Bastards. Za to se posipavam s pepelom. Po hitrem line-checku in majnših »tehničnih« težavah (mala potreba pred nastopom je obvezna) je trio udarno začel nastop. Težek in masten riff v stilu Black Sabbath je hitro prešel v punkovsko navdihnjeno razgrajanje, ki je odlično vplivalo tudi na publiko, ki se je zdaj tudi počasi začela bližati odru in aktivno sodelovati s čupiranjem. Fantom se je na obrazih videlo, kako so željni nastopov, in to so z izjemno energijo tudi pokazali. Po prvih treh komadih s prvenca so nam Korošci predstavili tudi dva komada s prihajajočega dolgometražca, ki naj bi luč sveta ugledal še letos. Osebno sem v novejših skladbah zasledil primesi Down, vendar v stilu Britof, kar je dober znak za še en odličen album. Z mojo tezo se je strinjala tudi publika, ki je tako kot band na odru pod njim uživala v vsakem trenutku in kljub manjšim tehničnim težavam poskrbela, da so fantje odigrali še dva dodatna komada, ki sta že tako z energijo nabit nastop dvignila še nivo višje. Britof so name napravili izjemen vtis in komaj čakam, da jih spet zasledim na naslednjem koncertu, še bolj pa se lahko veselimo novega albuma.

Setlista Britof: Nightstalker, Son of Satan, Souless, Buzz, Pathetic Grin, The Feind, Pilgrim Stomp, Sin Train.

Kot zadnji so po več kot letu in pol na oder stopili SkyEye, ki so v tem brezkoncertnem času posneli in izdali nov album z naslovom Soldiers of Light. Tako je bil to njihov prvi nastop po izidu novega ploščka. V pričakovanju, kako bodo novi komadi zveneli v živo, se je zdaj tudi prostor pred odrom dodobra zapolnil in iz zvočnikov je zadonel intro z nove plošče. Po odigranem King of the Sky so fantje nadaljevali z naslovnim komadom z nove plošče, ki je pravšnji za podžiganje publike, čeprav na samem začetku interakcija pevca Jana ni bila najbolj uspešna. Mogoče je bil za marsikoga ta koncert prvi po več kot letu in zadržanost na samem začetku tako tudi razumljiva. Ampak to na band ni vplivalo, saj so pokazali, zakaj jim brez dvoma lahko rečemo, da so trenutno najbolj dejaven heavy metal band pri nas, to se vidi tako v uigranosti, samem pristopu na odru in fokusu k izvedbi odličnega koncerta. Seveda pa fantje niso pozabili na preverjene skladbe s prvenca Digital God, ki so publiki bili veliko bolj poznani in je tako tudi interakcija in prepevanje skupaj z Janom bila vedno uspešnejša. Heavy metal v stilu Iron Maiden nikoli ni razočaral in, čeprav glasbeno in vokalno SkyEye zelo spominjajo na velikane metala, to nikakor ni slabo, kar fantje na odru tudi dokažejo. Za zaključek smo lahko poslušalci slišali še singel Constellation z nove plošče ter In the Name of SkyEye, ki je idealen komad za zaključek vrhunskega nastopa. SkyEye so pokazali, da so trenutno najbolj vroča roba pri nas, ne samo z odličnim novim ploščkom, temveč tudi uigranostjo in odličnim nastopom.

Setlista SkyEye: Intro, King of the Sky, Soldiers of Light, Run for your Life, Brothers under the same Sun, Detonate, Book of Life, Digital God, Tsunami, Constellation, In the Name of SkyEye.

Čeprav se je koncert zaradi »policijske ure« zaključil že ob 22. uri, sem na prizorišču videl veliko veselih in zadovoljnih obrazov, kar priča o tem, da je generalka uspela in lahko zdaj na glas rečem, da je zatišja konec in so koncerti končno nazaj. Vesela Dihurčka sta znova dokazala, zakaj sodita med boljše organizatorje pri nas in zakaj je slogan »Puste nas delat! Hočmo koncerte!« več kot na mestu. In še enkrat ... Puste nas delat! Hočmo KONCERTE!!!

SORODNE VSEBINE:
6. 7. 2021Skyeye / Britof / Chains / Galerija
21. 1. 2020Dirty Skunks Fest 2020 (Orto Klub) / Reportaže
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
16. 8. 2022
Brutal Janez Fest 2022, 1. dan
Reportaža
12. 8. 2022
Lamb of God / Kreator / Cattle Decapitation / Blood Incantation / Vended
Reportaža
1. 8. 2022
Gojira / Alien Weaponry / Employed To Serve
Reportaža
29. 7. 2022
Slipknot / Vended
Reportaža
27. 7. 2022
Area 53 Festival 2022
Reportaža
22. 7. 2022
Iz zakulisja: Ensanguinate
Reportaža
19. 7. 2022
Judas Priest / The Dead Daisies
Reportaža
18. 7. 2022
Iron Maiden / Airbourne / Lord Of The Lost
KONCERTI & FESTIVALI
18. 8. 2022
Kaltenbach Open Air 2022
Spital am Semmering, Avstrija
18. 8. 2022
Frantic Fest 2022
Francavilla al Mare, Abruzzo, Italija
19. 8. 2022
Odprto/Open: Challenger, Damnation
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
19. 8. 2022
Črna Šagra: Ellende, Guattari, Ways Of A Heretic, Spirits of Stygia
Pobegi - Čežarji
19. 8. 2022
Sabaton
Ljetna pozornica, Opatija, Hrvaška
20. 8. 2022
StonerKras Fest
Prosek, Trst, Kras