REPORTAŽE

3. 5. 2022

Vader / Reject the Sickness / Mara

Orto Bar, Ljubljana / 27. 4. 2022

Na letošnji Dan upora proti okupatorju je ljubljanski Orto Bar v sodelovanju z Dirty Skunks gostil datum evropske turneje poljske skupine Vader s podporo Belgijcev Reject the Sickness in Švedov Mara. Bandi so trenutno na evropski turneji, ki je bila v originalu planirana za leto 2020, kar tudi sovpada s 25. obletnico kultnega Vaderjevega albuma De Profundis. Metalski večer se je začel relativno zgodaj, prvi band je nastopil že ob 19.30, kar je bila verjetno posledica števila nastopajočih skupin in dejstva, da je bil naslednji dan delovnik. Ob odprtju vrat je bila na lokaciji že prisotna številna množica, ki je sproščeno stopnjevala navdušenje s klasičnim predkoncertnim klepetanjem o drugih koncertih in skupinah.

Mara so v skladu s časovnico na oder stopili ob 19.30, zvoki žive glasbe pa so postopno privabili zgodnje gledalce, ki so se začeli zbirati pred odrom. Švedska petorka je predstavila lastno mešanico death in thrash metala, ki jo pogosto bogatijo melodične pasaže in soloti. Tako na žanrski kot tudi izvedbeni ravni je njihov nastop bil primerno »ogrevanje« pred naslednjimi nastopajočimi akti večera, ki so obetali hitrejšo in nasilnejšo glasbo. Skupina je v 30 minutah odigrala soliden set z zelo redkimi premori, med katerimi so komunicirali in bodrili sicer še rahlo zadržano občinstvo. Žal je bila zvočna kakovost precej slaba, zmazane nizke frekvence so slabo vplivale na celotno zvočno sliko.

Precej drugače je bilo z Reject the Sickness, ki so po kratkem odmoru začeli že ob 20.15. Za njih se je že zbrala številnejša in bolj navdušena množica, kar je verjetno tudi delno vplivalo na sam zvok. Glasba Belgijcev je energična mešanica melodičnega death metala v modernejšem ključu in z momenti, ki se spogledujejo s »core« podzvrstmi. Hitrejša glasba in boljši zvok v kombinaciji z nekoliko bolj sproščenim odnosom z občinstvom in večjo odrsko prisotnostjo so izzvali aktivnejši odziv publike, ki je že headbangala, plesala in izmenjevala kepice s pevcem. Tehnično gledano je razvidno, da imajo Reject the Sickness, ki so aktivni od leta 2010, že določeno izkušenost nastopanja tudi na tujih odrih. Žal je tudi pri njihovi izvedbi zvok včasih nagajal, tako da so bile pogosto solaže enega od kitaristov zanimive na pogled, a sicer skoraj neslišne.

Sledil je daljši premor, med katerim je bilo pričakovanje že na vrhuncu za glavne goste večera. Že zvoki tonskih vaj so privabili navzoče pred oder. Ko se je dvorana zapolnila, pa se je začelo. Ob 21:25 so se zvoki nevihte in gosti oblaki dima kmalu razvili v čisto zvočno bombardiranje, po katerem so znani poljski veterani death metala. Destruktivni moči glasbe je pripomogel še svetlobni spektakel, ki je v prostoru ustvaril obskurno, divjo atmosfero. Divje bobnanje, vrtoglavi rifi in solaže obeh kitaristov ter karakterističen vokal Piotra Wiwczareka so bili v zvočni sliki razločni – vsak element je bil na lastnem mestu. Glasbena izvedba je bila odlična, brez napak, kot če bi jo poslušali s plošče. Poudarek je bil seveda na materialu s kultnega albuma De Profundis (»klasični« komadi, kot na primer Silent Empire, Reborn in Flames, Blood of Kingu itd.) z občasno izvedbo kakega »hita« ali novejšega komada, kot na primer Triumph of Death ali God is Dead (Helleluyah). Za celo trajanje koncerta je bil pod odrom razdivjan moshpit, ki so ga spodbujali stalni blast beati skupine. Skupina je seveda mosh tudi nekoliko spodbujala in dirigirala s fizičnimi kretnjami, kar je izdajalo tudi večjo izkušenost skupine v komunikaciji z občinstvom. Presenetljivo je, da lahko band, ki ima za sabo že 39 let povsem spoštovanja vredne aktivnosti, dostavi tako silovito izvedbo death metala, ki je stalno v šesti prestavi in prehaja le med hitrim in zelo hitrim. Koncert Poljakov je trajal dobro uro, med katero smo si navdušenci lahko lomili vratove ob ritmih kakovostne ekstremne glasbe. Sledil mu je še bis, med katerim je skupina še popolno vzhičenim poslušalcem odigrala zadnja dva komada, preden je odkorakala z odra. Morda je zaključek izpadel malo odrezavo, čeprav je to le piščevo subjektivno mnenje: popolno zatopljenost v poplavo vibracij je prekinil Cesarski Marš z Vojne Zvezd, med katerim je skupina odkorakala z odra. Koncert se je zaključil že pred 23. uro, v vzdušju, nihajočim med navdušenjem nad odličnim koncertom in otožnostjo, ker ga je bilo že konec.

Ob zaključku še zahvala Dirty Skunks, ki so ponovno organizirali odličen večer, poln kakovostne glasbe, kar delajo že od leta 2002, in upamo, da bodo to počeli še dolgo.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
14. 1. 2002Vader / Novice
14. 3. 2001Vader / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
27. 6. 2022
Gloryhammer / Elvenking / Victorius
Reportaža
15. 6. 2022
Iz zakulisja: SkyEye
Reportaža
10. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
8. 6. 2022
Heathen / Toxik
Reportaža
2. 6. 2022
Marduk / Doodswens
Reportaža
27. 5. 2022
Rammstein / Jatekok
Reportaža
26. 5. 2022
Alive! Metal Fest
Reportaža
25. 5. 2022
Kadilnica of Death Fest
KONCERTI & FESTIVALI
27. 6. 2022
Mastodon
Arena, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Alice Cooper, Michael Monroe
Stadthalle, Dunaj, Avstrija
28. 6. 2022
Mastodon, Kvelertak, Baroness
Tvornica kulture, Zagreb, Hrvaška
30. 6. 2022
UK Tech-Fest 2022
Newark, Združeno kraljestvo
1. 7. 2022
Metaljot Raspaljot Open Air Festival 2022
Graščinsko dvorišče, Laško
2. 7. 2022
Whitesnake, Steel Panther
ŠRC Šalata, Zagreb, Hrvaška