REPORTAŽE

16. 11. 2011

Vomitory / Prostitute Disfigurement / Solace Of Requiem

Channel Zero, Metelkova, Ljubljana / 10. 11. 2011

Po nizu goregrind in death metal koncertov se je nad Metelkovo zgrnil še en brutalni dogodek. Na kraj zločina se je k nam vrnil band zgodnje švedske death metal šole Vomitory. Tokrat so jih na turneji spremljali kolegi Prostitute Disfigurement iz Nizozemske in Solace Of Requiem iz ZDA.

Če je bilo še pred nekaj leti tipično zamujanje in zavlačevanje skupin s pričetkom koncerta, se trend sedaj obrača ravno v nasprotno smer. Bandi vedno pogosteje pričenjajo točno, tokrat celo pred napovedano uro. Zaradi tega je verjetno marsikdo zamudil odprtje skoraj triurnega (če spregledamo nekaj pomankljivosti) izvrstnega death metal koncerta.

Čeprav imajo Solace Of Requiem za seboj že tri izdaje in precej izkušenj na domači sceni, stopajo na stari celini še po trnovi poti. Priporočila organizatorjev Dirty Skunks glede pri nas bolj neznanih skupin v njihovih paketih se izplača upoštevati. Iz izkušenj lahko povem, da mi redkokatera takšna skupina ni bila všeč, pa naj bodo še tako raznolike. Prav zato je ob pričetku vsakič rahlo razočaranje videti napol prazno dvorano, vendar to Američanom ni odvzelo poguma niti ni vplivalo na njihovo profesionalnost. Pevec je neumorno nagovarjal in spodbujal publiko k sodelovanju in nekaj posameznikov ga je uslišalo. Še bolj kot anemična publika me je zmotil zvok. Bobni so bili preglasni, in čeprav sta sicer dve kitari praviloma prednost, sploh pri bolj melodičnem death metalu, kot ga igrajo Solace Of Requiem, sta se v živo tokrat izkazali za njihov največji lapsus. Poleg tega, da se ni slišalo nikakršne podlage, so visoke in rezke kitare producirale le prekrivajoče se hreščanje. Tolažila sem se z dejstvom, da je pri prvi skupini slab zvok pač pravilo, dokler tonski tehnik ne uskladi vseh inštrumentov v neko harmonično celoto. No, do slednje žal ni prišlo, kar je zares škoda. Solace Of Requiem so svoj nastop dostojno zaključili in se publiki zahvalil za posluh.

Nizozemski Prostitute Disfigurement so po dvoletni prekinitvi v svoje vrste ponovno sprejeli prvotnega kitarista Nielsa van Wijka. Po kratkem premoru so ta večer v skoraj originalni postavi stopili na oder pred že malce številčnejšo publiko, ki jo je prevzela njihova takojšnja agresija in zanos, predvsem pevčeva. Priznati moram, da sem se prvi dve minuti bolj spraševala, koliko las si basist izpuli med vsakim koncertom, saj so mu segali krepko čez pas. Kmalu me je vendarle presunila čistost in melodičnost edine kitare, ki je lepo dopolnjevala glasbeni okvir bobnov in bas kitare, solaže pa so prihajale lepo do izraza. Včasih je manj več. Zvok je bil neprimerljivo boljši kot pri prvemu bandu, tako da so me hitro prenehali motiti še vedno preglasni bobni. Po dobrih štiridesetih minutah so zaključili s solidnim nastopom in razvneli publiko za glavne akterje večera.

Še pred napovedano enajsto uro so prigromeli z odra dobro znani riffi, neumorno bobnanje in globok growl. Končno so nastopili že nestrpno pričakovani Vomitory. Njihova setlista ne bi lahko bila bolj raznolika. Igrali so nekaj najnovejših pesmi (Regourge in the Morgue, Shrouded in Darkness, Hate in a Time of War), precej pesmi z albuma Carnage Euphoria (Serpents, Ripe Cadavers, The Carnage Rages On) tako kot tudi starejše, na primer Terrorize Brutalize Sodomize, Forever Damned in celo Redemption iz daljnega leta 1999. Pogrešala sem le kakšno pesem več z albuma Revelation Nausea, na primer Chapter Of Pain ali Beneath The Soil, saj so s to izdajo izpopolnili svoj stil in dosegli večjo prepoznavnost. Zvok je sicer spet začel pešati, za kar so se Švedi oddolžili s super izborom pesmi in angažiranostjo na odru. Razen za tiste, ki so Vomitory že videli, je ostale v nasprotju z vsemi pričakovanji presenetilo dejstvo, da je s publiko komuniciral eden od kitaristov in ne pevec. Še bolj nenavadno se mi je vse skupaj zdelo, ko sem dojela, da to niti ni še edini originalni član Urban Gustafsson. Mlajši kitarist se je izkazal za šaljivca, ki je z nasmeškom na obrazu še kar dobro odigral svojo vlogo. Skandinavci se po skromnem dodatku četrt do polnoči kljub glasni publiki niso več prikazali na oder. Verjetno že utrujeni so se raje držali pravila, da je bolje prenehati na vrhuncu, kot na koncu pokvariti prvovrsten koncert tako sebi kot obiskovalcem.

SORODNE VSEBINE:
19. 11. 2003Vomitory / Novice
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
1. 2. 2023
The Canyon Observer
Reportaža
31. 1. 2023
Iz zakulisja: Dark Sphere
Reportaža
24. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 2. dan
Reportaža
23. 1. 2023
Dirty Skunks Fest: 20 Years of Stench, 1. dan
Reportaža
5. 1. 2023
Space Unicorn on Fire
Reportaža
23. 12. 2022
Iz zakulisja: Morost
Reportaža
20. 12. 2022
Kadilnica of Death: Pelhan, Challanger, Black Ivy
Reportaža
19. 12. 2022
Cowboys From Hell / Kaoz
KONCERTI & FESTIVALI
4. 2. 2023
Metal Erection XIV: Smrt, Deprivacija, AYD
MC Pekarna, Maribor
4. 2. 2023
Hangar 55, Moshead, Black Camo
Klub Jedro, Medvode
4. 2. 2023
Kadabra, Warlung, Buss
Kulturni Dom Prosek Kontovel, Italija
6. 2. 2023
Twilight Force, Seven Spires, Silver Bullet
Orto Bar, Ljubljana
6. 2. 2023
Grift, Gašper Letonja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 2. 2023
Warlung, Kadabra
MKNŽ, Ilirska Bistrica