REPORTAŽE

5. 10. 2022

Within Destruction / Space of Variation / Bound in Fear / Earth Caller

Orto bar, Ljubljana / 1. 10. 2022

Začetek oktobra pogosto zaznamuje nekolikšna melanholičnost, ki jo vsak glasbeni entuziast začuti ob koncu poletja, festivalske sezone in open-air dogodkov. Seveda so za kakovostno potešitev otožnosti poskrbeli pri Dirty Skunks z organiziranjem eksplozivnega večera core glasbe v različnih odtenkih. Takoj od začetka dogodka je bila atmosfera sproščena, seveda pa je bilo v zraku tudi izrazito vznemirjenje, ki je za tovrstne koncerte značilno.

Koncert je odprl nastop Avstralcev Earth Caller, ki se jim je pred nedavnim pridružila še producentka Misstiq, ki je na spletu zaslovela s prirejanjem različnih metal komadov v glasbo, ki meji na orkestralno in filmsko. Melodični metalcore band, obogaten z elektronskimi vložki, je ustvaril atmosfero in vzdušje. Kontrasti med hitrimi deli, melodičnimi zaustavitvami in breakdowni so občinstvo takoj spravili v konstantno gibanje, čemur je še pripomoglo vedenje vokalista Josha Collarda, ki je skozi celoten nastop komuniciral s publiko in se z njo nekako poistovetil.

Sledil je nastop Angležev Bound in Fear, ki so na odru predstavili brutalen deathcore s številnimi slam elementi. Dvig nivoja brutalnosti je band dosegel z nižjim guturalnim vokalom in številnimi momenti slam »mletja« z obilico basovskega bobna, ki so delovali kontrastno z downtempo zaustavitvami in številnimi breakdowni. Skupina je pred letom dni izdala album Penance, s katerega je pravzaprav tudi črpala večino materiala, ki ga je igrala ta večer. Kar se tiče odrske prisotnosti, so se tudi Bound in Fear izkazali kot izkušeni v komuniciranju z občinstvom in zmožni poistovetenja s prisotnimi, medtem ko se je večer postopoma bližal vrhuncu.

Tretji band na vrsti so bili Ukrajinci Space of Variations, ki so na odru predstavili originalno mešanico metalcora in psihedelije, ki so jo dosegli predvsem z elektronskimi vložki in melodičnimi refreni s čistim vokalom. Tudi Space of Variation so na koncertu predstavili predvsem material z najnovejšega albuma Imago, ki je izšel konec minulega meseca. Skupina je del svojega časa na odru posvetila tudi ozaveščanju o situaciji v Ukrajini, kar je seveda vzbudilo še večjo podporo s strani občinstva. Publika je bila skozi celoten akt zelo dovzetna, kar je bilo tudi posledica dinamičnosti nastopa skupine, ki ni bila pri miru niti sekundo, medtem ko je vokalist stalno skakal po odru in celo v parterju.

Končno so ob 22. uri na oder stopili Within Destruction, ko je bila spodnja dvorana Orto bara že polna. Trojica je od prve sekunde pokazala, da ve, kako ustvariti pravo žurko in najbolje angažirati vse prisotne, in sicer tako z glasbo kot tudi s prezenco in interakcijo. Nedvomno je poreklo banda pri tem pomagalo, a so tudi sami člani pokazali, da niso glavni akt večera le po naključju. Trojica je odigrala predvsem nov material, saj je istega dne izdala dolgometražno ploščo Lotus, s katero nadaljuje že ubrano pot, in sicer mešanje deathcora z elektroniko, trapom in sodobnimi popularnimi zvrstmi. Mešanica spevnosti in brutalnosti je bila v živem kontekstu izredno učinkovita, material z novega albuma, kot na primer prav naslovni Lotus, je bil sprejet s kriki in headbanganjem, kar je najboljši odziv, ki ga lahko neka skupina dobi.

Koncert se je zaključil še pred 23. uro, občinstvo pa je na lokaciji nadaljevalo z žuranjem v sproščenem vzdušju.

Fotogalerija
Ogled fotogalerije
SORODNE VSEBINE:
21. 10. 2019Within Destruction / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Reportaža
26. 9. 2023
God Is An Astronaut / Shadow Universe
Reportaža
25. 9. 2023
Wind Rose / All For Metal / Seven Kingdoms
Reportaža
19. 9. 2023
SitiS / Snøgg / Jegulja / Kaoz
Reportaža
8. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 2. dan
Reportaža
6. 9. 2023
Brutal Janez Fest 2023, 1. dan
Reportaža
4. 9. 2023
Blue Öyster Cult
Reportaža
24. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 3. dan
Reportaža
23. 8. 2023
Kaltenbach Open Air 2023, 2. dan
KONCERTI & FESTIVALI
1. 10. 2023
Iskandr, Witching
Klub Gromka, Metelkova, Ljubljana
2. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam, Varang Nord
Boogaloo, Zagreb, Hrvaška
3. 10. 2023
Batushka, Arkona, Aeternam
Cvetličarna, Ljubljana
3. 10. 2023
Eyehategod, Iron Walrus
MKNŽ, Ilirska Bistrica
5. 10. 2023
Europe
Circus Krone, München, Nemčija
6. 10. 2023
Vienna Metal Meeting 2023 - Warm Up: Tankard, Mortal Strike, Darkfall, Enclave
((szene)) Wien, Dunaj, Avstrija