Na današnji dan
1999
Black Label Society izdajo prvenec Sonic Brew
NAGRADNE IGRE
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

13. 5. 2004

Nasty Savage

Odgovarjal: DAVID
Nasty Savage so še eden v vrsti povratnikov iz osemdesetih na sodobni thrash sceni, pri čemer je zanimivo, da so se združili v postavi, v kakršni so se razšli v začetku devedesetih. O novi plošči Psycho Psycho (izšla je marca), preteklosti skupine in njenih načrtih sem se pogovarjal s kitaristom Davidom Austinom.


GREGA:
Najprej bi vam rad čestital ob novem albumu, po mojem mnenju je precej dober. Koliko časa ste potrebovali, da ste ga posneli?

DAVID:
Vse skupaj je trajalo tri tedne, kar sploh ni veliko. Ko smo snemali bobne in ritme za komade smo imeli ponavadi 12 ali 13 urne snemalne sessione, ampak vse je potekalo gladko in brez težav, če ne štejemo zamenjave producenta med samim snemanjem.

GREGA:
Kakšne so dosedanje kritike albuma in kako gre z njegovo prodajo?

DAVID:
90% kritik je bilo pozitivnih, zato se tu ne morem pritoževati. Kar pa se tiče prodaje pa je za ocene še malce prezgodaj.

GREGA:
Glede postave: prva združitev za Bang Your Head festival leta 1998 je bila z originalnim basistom Fredom, novi album pa je posnet z Richardom. Zakaj je Fred odšel?

DAVID:
Fred pravzaprav ni odšel; Bang Your Head festival je bil sprva mišljen kot zabaven poskus odigrati en koncert skupaj v originalni postavi. Ko smo ugotovili, da smo s srcem še pri stvari in da bomo nadaljevali s kariero pa je bil Richard logična izbira, saj je ves čas vadil z nami, poleg tega pa bi Fred s svojo poškodbo roke težko kvalitetno odigral takšen thrash album in zato je v band ponovno kot stalni član prišel Richard.

GREGA:
Imate dva kitarista, in ti živiš precej daleč stran od ostalih članov banda. Kako torej potekajo vaje in pisanje pesmi?

DAVID:
Kar se tiče pisanja pesmi, jih jaz napišem in posnamem ter pošljem na CDju ostalim članom, ali pa jih skupaj s tablaturami v midi formatu pošljem Benu, ki jih nato predstavi ostalim. Nato oni storijo enako in pošljejo svoje komade meni in ko jih zvadim se odpeljem na Florido, da jih dokončamo. To je sicer precej komplicirano, a vseeno mislim, da nam je uspelo posneti dober album.

GREGA:
Kdaj ste začutili, da je čas za Nasty Savage reunion?

DAVID:
Ko smo enkrat posneli novo pesem Wage Of Mayhem smo se začeli pogovarjati, da bi občasno nastopili na kakem festivalu, a ko smo podpisali pogodbo za Psycho Psycho smo vedeli, da bo treba začeti igrati tudi po koncertih, saj smo morali dokazati, da nismo le studijski band. In tu smo.

GREGA:
Zakaj ste se sploh razšli?

DAVID:
V osemdesetih smo imeli nekaj težkih trenutkov med seboj, nekaj sporov z bobnarjem Curtisem in zato smo ga zamenjali. Tudi založba nam ni več hotela plačevati in thrash scena v okolici Tampa Bay je umirala. Tedaj smo se odločili, da končamo.

GREGA:
V osemdesetih sta bili v ZDA dve thrash sceni, na vzhodni in zahodni obali, vendar se zdi, da so, z nekaterimi izjemami, zares uspeli le bandi zahodne obale. Zakaj je po tvojem mnenju prišlo do tega?

DAVID:
Tega pravzaprav ne vem; morda se odgovor skriva v Metallici, ki je tlakovala pot za vse ostale; to jim gotovo ni škodilo.

GREGA:
Je bilo med scenama veliko stikov? Kaj je bila po tvoje glavna razlika med njima?

DAVID:
Mislim, da je glavni vzrok v odnosu. Ko je uspelo Metallici, so Exodus, Slayer, Death Angel, Megadeth in Testament avtomatsko dobili mesto na radiu in MTV in s tem je bilo zelo težko tekmovati. Enostavno, imeli so več bandov, več založb, več radijskih postaj in MTV in s tem uspeh. Ne vem, če to odgovori na tvoje vprašanje, ampak meni se sliši v redu, ha, ha.

GREGA:
Kaj je tvoj najlepši spomin iz časov Nasty Savage v osemdesetih?

DAVID:
Sigurno turneja po Evropi; tedaj smo ravno posneli Indulgence, ki je bil med publiko dobro sprejet. Na koncertih je bila izjemna publika, metal je bil popularen in nasploh je bilo vse odlično.

GREGA:
Vrniva se v sedanjost. Boste imeli kako turnejo in ali vas morda lahko pričakujemo tudi v Sloveniji?

DAVID:
Brez dvoma bomo imeli evropsko turnejo, a kje se bo odvijala še ne vem. Kmalu se bodo stvari razjasnile in če bo šlo vse po načrtih, bomo po turneji kmalu lahko začeli delati na novem materialu.

GREGA:
Poglejva še v prihodnost. Kako dolgo nameravate še vztrajati v glasbenem svetu? S Psycho Psycho albumom ste dokazali, da še imate občutek, ki je potreben za nastanek dobrega thrash albuma.

DAVID:
Želim si, da bi lahko napovedoval prihodnost, pa je ne morem. Vse je odvisno od tega albuma, saj je tržišče vsak dan bogatejše za kak nov band in da bi mi lahko nadaljevali moramo biti čimbolj preppoznavni in uspešni. Nekateri imamo že družine, sam imam dva otroka in nekaj ljudi se je zelo žrtvovalo, da smo lahko posneli tale album in zato bi moral biti precej uspešen, da bi Nasty Savage nadaljevali v tej postavi.
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
4. 5. 2024
Bell Witch, The Keening
AKC Attack, Medika, Zagreb
4. 5. 2024
CarlxJohnson, Propad, Ku-Ri-Boh!, Kultivator
Jalla Jalla, Metelkova, Ljubljana
4. 5. 2024
Metal Klavnica LXII: Attitudes To Human Extinction, Dark Sphere, Taste Of Plague
MIKK, Murska Sobota
7. 5. 2024
Acid Mammoth, Omega Sun, Goragorja
Channel Zero, Metelkova, Ljubljana
8. 5. 2024
Yes
Gran Teatro Geox, Padova, Italija
8. 5. 2024
Mondo Generator, Omega Sun, Harrowist
Dvorana Gustaf Pekarna