Na današnji dan
2011
Amon Amarth izdajo svoj osmi album Surfur Rising
PARTNERJI
Oddaja z metal muziko
Specialisti za Metal!
Letni koncertni cikel

INTERVJUJI

26. 11. 2021

Snovalci slovenske metal scene: Marko Soršak – Soki

Spraševal: Dejan Klančič
Odgovarjal: SOKI

Ime intervjuvanca: Marko Soršak – Soki
Ime organizacije/društva: Zavod 20za20 Maribor
Lokacija delovanja: Maribor
Glasbena zvrst/žanr: rock, metal
Spletna stran: www.sokidrumschool.com, www.20za20.si
Facebook: https://www.facebook.com/20za20
Član banda: Elvis Jackson, The Rocktors, ex-Cowboys From Hell, ex-Black Diamond, ex-Radio Storm

 

DEJAN: Spet se z našim ciklom intervjujev Snovalci slovenske metal scene gibljemo izven zastavljenih okvirjev. A kot zmeraj je bil naš izbor tudi tokrat dobro premišljen, glede na to, da se pa naš cikel intervjujev počasi končuje, pa sem še toliko bolj vesel, da sem se še pravočasno uspel dogovoriti s tabo za intervju. Sicer sem prepričan, da te večina naših bralcev pozna, a bi te vseeno prosil, da se na kratko predstaviš.
SOKI: Seveda, z veseljem se na kratko predstavim. Pravijo mi Soki, bobnam že 30 let, rad sem aktiven, imam rad izzive, obožujem thrash metal in 80's glasbo, občasno pa naredim tudi kakšno dobrodelno akcijo.
 
DEJAN: Glavni razlog, da sva se dogovorila za tale intervju, je seveda ravno tvoja dobrodelnost. Kdor otrokom omogoča učenje katerega koli instrumenta, že skorajda ne bi mogel bolj pripomoči k razvoju scene. Medtem ko organizatorji koncertov, založbe in studii delujejo za publiko z že izoblikovanim glasbenim okusom, spadaš ti večkrat med tiste, ki tega sploh pomagajo razvijati. Sem se pravilno izrazil?
SOKI: A misliš, če vzgajam? Hehe, seveda da ja. V bistvu odpiram nove možnosti mladim. Ne morem in ne želim direktno vplivati na glasbeni okus posameznikov. Preko igranja inštrumenta predstavim, kako določen žanr tudi čutim oziroma doživljam.
 
DEJAN: Kdaj si sploh začel nuditi inštrukcije bobnanja?
SOKI: Lahko bi rekel, da dokaj zgodaj. Imel sem 17 let, torej leta 1997 sem si zaslužil prvi tolar. Bilo je dovolj za pico in pivo.
DEJAN: Hehe, joj, tolarji. Pa imava le nekaj skupnega, saj sem tudi jaz svoj prvi zaslužek preko inštrukcij prejel še v tolarjih. Lepi časi!
 
DEJAN: Se je potem na podlagi tega dela razvila ideja o dobrodelnosti? Kako je prišlo do nje?
SOKI: Ideja o dobrodelnosti se je razvila precej pozneje. To se je prvič pojavilo, ko sem se zavedal, da že 20 let igram bobne. Svojo obletnico sem želel obeležiti na poseben način. Našel sem ga. Posnel sem dokumentarni DVD z 20 glasbeniki ob svoji 20. obletnici. Tako je nastal projekt 20za20, ki pa ima dobrodelno noto.
DEJAN: Se pravi, da si začel zbirati denar s prodajo DVD-jev? In s tem denarjem si kupil glasbila ter jih doniral osnovnim šolam?
SOKI: Točno tako, čeprav sprva DVD ni imel takšnega namena. Bilo je kot neko »rojstnodnevno darilo« samemu sebi. Nato pa sem dobil idejo, da lahko z njim pomagam osnovnim šolam priti do novih modernih bandovskih glasbil.
DEJAN: Predvidevam, da so ti DVD-ji že zdavnaj razprodani in da si potem začel še drugače zbirati denar? Kako? Kako lahko recimo pomaga nekdo, ki pa DVD-ja »noče ali ne potrebuje«?
SOKI: Nekaj DVD-jev sem si še pustil za posebne namene. DVD je bil začetek zbiranja, nato smo pa zbirali na 100 različnih načinov. Kadar so projekti v teku, lahko vsi pomagajo s prispevki.
 
DEJAN: Vse skupaj se je torej začelo s tvojim projektom 20 za 20, ki pa je danes zaključen?
SOKI: Ja, dobrodelnost se je dejansko začela s tem projektom. Prvo šolo sem z glasbili obdaril leta 2014, do danes pa igrajo otroci na nova glasbila že kar v 122 osnovnih šolah. Projekt ni končan. Zelo težko pa se v teh koronskih časih z njim premikam. Vsaj po osnovnih šolah. Treba bo počakati na situacijo, ko ali če bomo spet kdaj »zdravi«. Zato pa sem sedaj iz dobrodelnih bobnov presedlal na dobrodelno kitaro.
 
DEJAN: Lepo si mi vzel besedo z jezika, hehe. Tvoj aktualni dobrodelni projekt se torej imenuje Dobrodelna kitara 20za20? V čem je razlika med projektoma?
SOKI: Razlika je ogromna. V osnovni sem s projektom 20za20 obdaril osnovne šole z novimi bandovskimi glasbili, da bi mladim omogočil kvalitetnejše glasbeno ustvarjanje kar na šoli in jim s tem dal nove možnosti za izbiro v življenju. Ker pa že dve leti ne morem hoditi po šolah, je padla ideja o kitari. Kitara kroži med slovenskimi glasbeniki, ki nanjo zaigrajo. Zbiramo sredstva za otroke in mladino s posebnimi potrebami, ki jim je glasba terapija.
 
DEJAN: Sicer nočem pogrevati starih in sploh neprijetnih zgodb, a kako to, da si vmes skoraj končal projekt 20 za 20?
SOKI: Res se je zgodilo par kislih v enem obdobju, ko sem tudi rekel, da preneham. Pun kufer sem imel ljudi, ki so se usedali na moje dobrodelne namene. Npr, zaradi notnega zvezka 20za20 sem dobil razne opazke, da spodbujam satanizem in ne vem kaj še vse. Saj niti ne vem več prav, ker te gluposti raje pustim za seboj. Ko sem se malce umiril, so me ponovno spodbudili otroci, starši in učitelji. In ko sem se vrnil, glej ga zlomka … epidemija.
 
DEJAN: Kako torej trenutno pridobivaš sredstva?
SOKI: Sredstva zbiram na različne načine. Lahko z nastopi, lahko z raznimi akcijami, animacijami, preko športnih dogodkov, skratka ogromno načinov sem že našel.

DEJAN: Te je korona še kako drugače ustavila pri tvoji dobrodelnosti?
SOKI: Zelo me je ustavila in nemalo se nas je našlo v »nočnih morah«. Precej donatorjev ni bilo zmožnih več pomagati, šol pa tudi nisem mogel obiskovati. »Prav sucks!«
 
DEJAN: V okviru svojega projekta si obiskal že številne šole in srečal ter obdaril številne otroke. Ti je kateri dogodek posebej ostal v spominu? Zakaj?
SOKI: Lahko bi rekel, da sem na več kot polovici šol potočil kakšno solzo sreče in zadovoljstva. Vem, nič kaj metalsko, hehe. Spominov je res veliko in toliko lepih, da težko v tem trenutku kakšnega izpostavim. Zelo rad bi vas enkrat povabil, da to doživite tudi vi.DEJAN: Hvala za povabilo. Morda pa nama res kdaj uspe, ko se stvari pomirijo.
 
DEJAN: Deluješ v okviru projekta sam ali sodeluješ še z drugimi glasbeniki?
SOKI: Pretežno delujem sam, odvisno od projekta in sodelovanja pa mi tudi kdo pomaga. Seveda so tudi glasbeniki odigrali pomembno vlogo v samem projektu, saj je projekt glasbeni. Zelo rad bi se vsem bandom in posameznim glasbenikom zahvalil za podporo in pripravljenost. Veliko smo naredili.
 
DEJAN: Eden izmed teh glasbenikov je tudi Simon Škrlec. Kakšna je tvoja zveza s Simonom »Talentom« Škrlecom?
SOKI: Oooohh, naš legendaren Simon. Simona poznam in spremljam že veliko let. Zadnjih par let se praktično videvava skoraj vsak dan, saj skupaj učiva na Sokijevi bobnarski šoli. Fajn dečko in tudi otroci ga imajo radi.
DEJAN: Sam seveda tudi igraš v nekaj (metal) bandih. Se tam trenutno dogaja kaj novega?
SOKI: Sedaj več ne. Pred 3 leti sem doživel tisti pravi »burnout« in enostavno več fizično nisem zmogel. Igral sem istočasno z Elvis Jackson, Cowboys From Hell, Black Diamond, Radio Storm in še v Forma Band, se pravi bandu za poroke in terase. Mislim, da sem v tistem letu obdaril 51 osnovnih šol in imel preko 50 koncertov. Ja, in me je sesulo. Sedaj sem nekoliko bolj umirjen in ostajam z mojimi Elvis Jackson in s skupino The Rocktors, ki je za dušo. Saj veš, vaje tu pa tam, eno ali pet piv in igramo skladbe iz naših najstniških let.
 
DEJAN: Pred kratkim si mi omenil, da je za tabo tudi prvi producentski projekt. Se pravi, da se lahko bandi v tej zvezi obrnejo nate?
SOKI: V času začetka epidemije, ko smo bili zaprti, sem se preizkusil kot producent. Moj prvi izdelek je nastal s skupino Viperstone z naslovom Planet Paranoia. Rock album s kakšnim močnejšim riffom in takojšno baladno kompenzacijo, hehe. Zelo sem zadovoljen z našim izdelkom. Ta izdelek pa me je pripeljal tudi v producentsko sodelovanje s skupino YU Generacija, s katero trenutno delamo novo ploščo.
DEJAN: Lepo si opisal plošček od Viperstone. Osebno ga tudi trenutno poslušam, tako da bo kmalu pri nas izšla tudi recenzija. Sicer pa je to bandov drugi izdelek?
SOKI: Planet Paranoia je njihov drugi album, ki nekako orisuje in govori o življenju v današnjem času.
 
DEJAN: In če se vrneva k producentskemu delu. Bi se želel na tem področju žanrsko omejiti? Bi rekel, da tega ali onega pa ne bi delal?
SOKI: Tukaj bi se omejil samo v primeru, če določenim zadevam ne bi bil kos. Vsega enostavno ne moreš početi, so tudi drugi, ki delajo odlično.
 
DEJAN: Skoraj povsem za konec pa se vrniva k tvoji dobrodelnosti … Kakšne imaš kaj tam trenutno plane? Pripravljaš kaj?
SOKI: Že nemalokrat sem si rekel: »Soki, pa saj ne rabiš več tega početi. Dosti je bilo. Poskrbi zase.« No, in potem sem že nazaj v akciji. Nekaj mesecev bo glavni projekt dobrodelna kitara 20za20. Kaj bo pa potem, pa še ne vem. Morda si ponovno kaj izmislim in se aktiviram na polno.
DEJAN: V kakšni zvezi pa je nastal letošnji kratki nastop na mariborskem Glavnem trgu z 200 bobnarji? Saj vas je bilo 200?
SOKI: 200 bobnarjev bo naslednje leto. Letos nas je bilo 100 oziroma natančneje 105. Obeležujem svojo 30. obletnico bobnanja. Namen dogodka pa je bil združit mesto v času ekonomsko-političnih nesoglasij s pozitivnim sporočilom. To se je tudi zgodilo, hehe.
DEJAN: S katerim bandom si pa tam igral?
SOKI: Zraven Elvis Jackson še za dušo igram pri skupini The Rocktors, s katero smo bili spremljevalni band 100 bobnarjem. Sicer pa igramo priredbe rockerskih skladb iz svoje mladosti.
 
DEJAN: Bi želel za konec še kaj dodati?
SOKI: Morda kakšna beseda za čas, v katerem živimo. Ostanimo človek človeku človek, brez obsojanj, bodimo si v oporo in poslušajmo heavy metal. Yeah!

SORODNE VSEBINE:
8. 4. 2022Marko Soršak – Soki / Intervju
ZADNJE OBJAVE
Intervju
12. 3. 2024
The Stone
Intervju
15. 12. 2023
Fleshless
Intervju
27. 9. 2023
Terminal Disease
Intervju
13. 9. 2023
Snøgg
Intervju
5. 9. 2023
Moonlight Haze
Intervju
25. 8. 2023
Cvinger
Intervju
7. 8. 2023
Šakal (ENG)
Intervju
7. 8. 2023
Šakal
KONCERTI & FESTIVALI
28. 3. 2024
Inferno Metal Festival 2024
Rockefeller / John Dee / Sentrum Scene, Oslo, Norveška
28. 3. 2024
KoD: Glista, Prototype 5, Black Camo
Menza pri koritu, Metelkova, Ljubljana
29. 3. 2024
Šišmiš razpaljotka vol. IV: Vulvathrone, Morywa, Sovrag
Dvorana Gustaf, Pekarna, Maribor
29. 3. 2024
Penitenziagite, Guattari, Relentless Youth
Mostovna, Solkan, Nova Gorica
30. 3. 2024
Dark Easter Metal Meeting 2024
Backstage, München, Nemčija
30. 3. 2024
Ceppino Death Fest Vol. 3
Black Inside, Lonate Ceppino, Italija