VROČE NOVICE

ISKANE NOVICE
27. 11. 2023

V začetku meseca smo poročali, da so bili za češki festival Brutal Assault 2024 napovedani Satyricon. Konec prejšnjega tedna je organizator objavil nov paket nastopajočih, pri čemer je izpostavil black metal zasedbo Abbath, ki bo nastopila s komadi od Immortal.

Poleg tega so bili napovedani še: Triumpf Of Death, ki bodo igrali komade od Hellhammer, Tulus, Khold, Dødheimsgard (DHG), Ved Buens Ende, Darvaza, Primordial, Impaled Nazarene, Uada, Devil Master, Grand Magus.

Vse bande najdete v našem Napovedniku.

13. 10. 2023

Ameriški death metalci Thanamagus iz Portlanda bodo 27. oktobra pri Seed of Doom Records izdali EP Lie in Wait. Na svoj račun naj bi prišli ljubitelji zasedb, kot so Kreator, Dark Angel, Insanity in Immolation. Zaenkrat lahko prisluhnete komadu Beneath Despondent Ash. Celoten seznam komadov:

Procession (Intro)
Severed Spiritual Limbs
Unburied Whispers
Lowermost Dispiritedness
Beneath Despondent Ash

11. 9. 2023

Grška black metal zasedba The Magus, ki je nasledila razpadlo kultno black metal zasedbo Necromantia, ker je leta 2019 tragično preminil Baron Blood, je objavila besedilni videospot za naslovni komad prihajajočega prvenca Βυσσοδομώντας. Ta bo izšel 31. oktobra pri The Circle Music Records in je že na voljo za prednaročila. Tracklista:

This is My Church
The Fall of Man
Lux Tenebrarum
Βυσσοδομώντας
Idolatrous Discord
Ama Lilith
Negative Renaissance
The Peacock King
Give the Devil his due: The story

25. 3. 2022

The Magus in Necromayhem (Sakis Tolis, Rotting Christ) sta ponovno oživela zasedbo Thou Art Lord. 21. septembra bo izšel EP Daemoniorum, ta pa bo eksluzivno na voljo zgolj na krvavo rdeči vinilki, ki bo omejena na 666 kosov. EP lahko naročite tukaj, zasedba pa je razkrila še naslovnico in gostujočega vokalista, in sicer Ashmedija iz Melechesh.

Avtorica: Tina Urek
22. 12. 2021

Big Scenic Nowhere v posluh ponujajo tretjo skrajšano verzijo 20 minutne naslovne skladbe novega studijskega albuma The Long Morrow, ki izide 14. januarja pri založbi Heavy Psych Sounds.

Na prihajajočem albumu sodelujeta tudi kitarist Reeves Gabrels (The Cure, ex-David Bowie, ex-Tin Machine) in klaviaturist Per Wiberg (Spiritual Beggars, Kamchatka, King Hobo, ex-Opeth, ex-Candlemass, ex-Grand Magus).

14. 12. 2021

Orientalna funeral doom zasedba Tears of Fire, ki jo sestavlja trojica iz različnih držav in ki pri ustvarjanju svoje glasbe shaja povsem briz kitar, bo v petek pri Grazil Records na zgoščenki in kaseti izdala svoj 2. album Relics of Ancient Love, ki pa je v digitalni obliki že na voljo za poslušanje. Za naslovnico je poskrbel Dr. Winter / Teratogen, album pa vsebuje naslednje pesmi:

Assa Din
Retribution Committee
Lost Love
Love Of My Life
Dar Havaye To
Ziggurat
Bote Chin
Kiss Me For The Last Time
Deglobalization

Zasedbo sestavljajo:
Magus »Lord Faustoos« Crowley: bas, kitara (Perzija)
Martin Tri Cederlund: bobni, backing vokal (Švedska)
Charuk Revan: klavir/klaviature (Iran)
Tove Waldermarson: violina (Švedska)

8. 12. 2021

Grški Necromantia bodo izdali prvo, kompletno in uradno biografijo banda, ki bo predstavila 32 let bandove zgodovine in neznanih zgodb. Knjiga z naslovom The Serpent and the Pentagram: The Official Necromantia Chronicles bo izšla spomladi 2022, njena avtorja pa sta soustanovitelj banda The Magus in Arish Shock, sicer avtor knjige Rites of the Abyss, ki je vse zgodbe ustrezno združil in uredil. Knjigo bo dopolnil 7'' EP z zelo redkim in do danes neizdanim posnetkom iz zgodnjega obdobja delovanja skupine. Še več informacij in podrobnosti v zvezi z naročilom preko Pagan Records bo znanih kmalu. 

13. 9. 2021

Pred dvema letoma je preminil Baron Blood (klaviature), ustanovni član grških Necromantia. Od ustanovne zasedbe je v bandu tako ostal samo še Magus Wampyr Daoloth (bas, vokal, klaviature), ki je s preostalimi člani posnel še poslednji album z naslovom To the Depths We Descend... Ta izide 15. oktobra preko The Circle Music, seznam skladb pa je naslednji:

Daemonocentric
As the Shadows wept (..for Baron Blood)
Give the Devil his due
Inferno
Eldritch
To the Depths we descend…
Lord of the Abyss MMXXI
The Warlock MMXXI

26. 8. 2021

Južnoafriški heavy psych kvartet Acid Magus je konec prejšnjega meseca pri založbi Mongrel Records izdal dolgo pričakovani debitantski album Wyrd Syster, ki ga lahko v celoti preverite na Bandcampu.

Tracklista je sledeča:
Wyrd Syster
Rituals
Conscientious Pugilist
Virgo
She Is The Night
Evil
Red Dawn

20. 8. 2021

Domači nažigači Dickless Tracy predstavljajo drugi single s prihajajoče plošče Grave New World, ki bo izšla 15. septembra 2021 prek založbe Monsterbilly Records.

Single Dawn Of The Living Dead je poklon tako death in thrash klasikam kot kultnemu filmu Georgea Romera, Dawn Of The Dead iz leta 1978. Tema besedila, ki ga je napisal kitarist/vokalist Tomi, je zajeta v verzu »Consumer be consumed!!!«
Single je tudi eden od treh komadov digitalnega maxi-singla Dawn Of The Living Dead, ki ga lahko zastonj pretočite na njihovem Bandcampu in ki poleg omenjene pesmi vsebuje še dve pesmi, posneti v Brežicah 13. 10. 2017 na koncertu, s katerim so obeležili 20 let grindanja. Pozor! Obe v živo posneti pesmi sta »total live grindmageddon!«

Naslovnico za single je ustvaril Jurij Mikuletič (Psycho-art), ki je za band že ustvarjal v preteklosti, ustvaril je dizajn majice ob bendovi 10. obletnici, na sceni pa se je zapisal kot vokalist kultne zasedbe Magus Noctum. Band je pritegnilo Jurijevo ustvarjanje v sklopu ustvarjalnega izziva Inktober, znotraj katerega že nekaj let ustvarja zanimive in zlovešče risbe. Sam Inktober zahteva, da posamezni artist/-tka ustvari eno skico za vsak dan v oktobru. S tem v mislih so se Dickless Tracy odločili Juriju ponuditi možnost, da bi za knjižico CD-ja ustvaril 11 skic, ki bi ponazarjale vsako pesem posebej. Posel je, kot boste videli, opravil odlično.

Kmalu pa bo band predstavil še en single, hkrati pa tudi razkriva, da se bo »release party« novega albuma zgodil – če se seveda razmere v družbi ne obrnejo v drugo smer – v petek, 8. 10. 2021, ko bodo Dickless Tracy nastopili v klubu Gromka na Metelkovi skupaj z jezdeci črne ljubljanske smrti Ensanguinate.

14. 7. 2021

Klaviaturist Per Wiberg (Spiritual Beggars, Kamchatka, King Hobo, ex-Opeth, ex-Candlemass, ex-Grand Magus) se bo pridružil skupini Big Scenic Nowhere na novem albumu The Long Morrow, ki bo izšel v začetku prihodnjega leta pri založbi Heavy Psych Sounds. To seveda ne bo prva kooperacija, saj je Per sodeloval na vseh njihovih dosedanjih izdajah.

31. 3. 2021

Finska kozmična doom metal zasedba Fimir, ki so jo ustanovili štirje nekdanji člani Church Of Void, je podpisala za založbo Argonauta Records. Njihov studijski prvenec Tomb Of God naj bi luč sveta ugledal v kratkem.

Fimir sestavljajo vokalist Magus Corvus (ex-Church Of Void, Sisäilmaongelma), kitarista G. Funeral (Battlelore, Byron, Sisäilmaongelma, ex-Church Of Void, ex-Horna) in A.D. (ex-Church Of Void), basist Harley Warlock (ex-Church Of Void, Sisäilmaongelma) ter bobnar H. Wizzard (Septic Apes).

14. 7. 2020

Projekt Evropskih metalskih festivalov – European Metal Festival Alliance, ki se bo odvijal od 7. do 9. avgusta, je objavil celoten seznam tako ali drugače sodelujočih zasedb. O virtualnem festivalu smo pisali že tukaj in tukaj, zato vam v tokratni novici navajamo zgolj sveže informacije o glasbi.

S posnetki lanskoletnih festivalskih nastopov bodo sodelovali Sabaton, Avatar, TesseracT, Thy Art Is Murder, Napalm Death, Grand Magus, Battle Beast, Harakiri For The Sky in Dee Snider.

Tekom leta so na različnih lokacijah koncerte za namen EMFA posnele sledeče zasedbe: Rotting Christ, Butcher Babies, Orange Goblin,Heidevolk, Primordial, King 810, Amenra, Parasite Inc., Alien Weaponry, Venom Prison, Mass Hysteria, Angelus Apatrida, Evergrey, Kampfar, Venom Inc., Unleash The Archers, Legion of the Damned, Dirty Shirt, Gutalax, Kissin' Dynamite, Evil Invaders, ¡Pendejo!, Der Weg einer Freiheit, Cult Of Fire, Lèpoka, Spoil Engine, Svart Crown, Deserted Fear, Dead Lord, RoadkillSoda, Nytt Land, White Walls in domači SkyEye.

Z intervjuji bodo med drugimi sodelovali Dee Snider, Biff Byford, Jamey Jasta, Devin Townsend, Winston McCall, Cristina Scabbia, Wednesday 13 in Phil Rind.

Ker bo verjetno izziv biti online celoten čas festivala, bo dogodek na voljo še 48 ur po uradnem zaključku. Vstopnice po ceni 6,66 EUR lahko kupite na uradni strani, kjer lahko kupite tudi uradno majico tega edinstvenega virtualnega poletnega festivala.

Avtorica: Tina Urek
11. 3. 2020

Švedski heavy metalci Wolf so objavili videospot za naslovno skladbo najnovejšega albuma Feeding The Machine, ki bo izšel ta petek pri založbi Century Media Records.

Wolf se bodo pridružili rojakom iz Grand Magus na njihovi evropski turneji, v sklopu katere bosta skupini med drugim 22. marca gostovali tudi v Münchnu (Backstage).

5. 3. 2020

Grand Magus kmalu pričenjajo z evropsko turnejo, na kateri jih bo spremljala švedska heavy metal zasedba Wolf. Skupini bosta najbližje našim krajem nastopili 22. marca v Münchnu (Backstage).

KONCERTI & FESTIVALI
19. 5. 2024
Seventh Station
Posavski muzej, Brežice
21. 5. 2024
Wolves in the Throne Room, Gaerea, Mortiferum
Arena, Dunaj
24. 5. 2024
2x Metallica v Münchnu
Olympiastadion, München, Nemčija
24. 5. 2024
Kramp fest 2024
Bajer, Godovič
25. 5. 2024
Rammstein
Ušće, Beograd, Srbija
25. 5. 2024
AC/DC
RCF Arena, Reggio Emilia, Italija